FONTOS


 

Az új magyar úszócsoda:
Még gyerek vagyok!


------------------------------------------------------------
forrás: Sport plusz
------------------------------------------------------------ Azt hiszem a mostani eredményének is az a titka, hogy néhány percre, ha nagyon fontos dologról van szó edzésen vagy versenyen, képes átváltozni felnőtté. Mégpedig egy nagyon kemény, céltudatos, érett felnőtté. Öt perc múlva viszont már újra gyerek, aki megy vissza a kabala nyuszijához ..."

Kovács Ágnes, a Spartacus 14 éves úszónője agusztus 25-én, pénteken a világ minden táján bekerült a sporthírekbe, miután az úszó Eb legfiatalabb résztvevőjeként bronzérmet nyert 100 méteres mellúszásban, és egy ezüstöt váltóban.

Öt nappal később augusztus 29-én kedden már a MÁV Kórház műtőasztalán feküdt és álmodott. Állítólag a döntőről. Közben a szakavatott orvosi team kioperálta a manduláját ...
A mama: Megijedtem!

Kovács Ági édesanyja, dr. Kovácsné Benkei Mária az áldozatokról beszél:
- Igaziból csak egy éve kell a családnak áldozatokat hoznia. Egy éve jár naponta kétszer is edzésre Ági, és emiatt nem is titkolom, egy kicsit felbolydult az én életem is. Egy éve minden áldott nap reggel négykor kelek, hogy aztán fél ötkor őt is felkeltsem. Korábban egy német banknál dolgoztam főkönyvelőként és bizony gyakran éjszakáig is bent kellett lennem. Utána nem bírtam volna hajnali négykor felkelni, úgyhogy kénytelen voltam állást változtatni.
- Megérte?
-Azt hiszem, az embernek minden olyan dolog megéri, ami a gyerekénel jó és hasznára válik. Ági szeret úszni, boldognak látom, bár néha nagyon fáradt. Én alapvetően mindig pozitívan gondolkodom, nem szeretek a problémákkal foglalkozni, de ez a 3. hely egy kicsit megijesztett.
- Megijesztette? Miért?
- Egy 14 éves lány mostantól végérvényesen bekerül az élsportba, a napi több órás edzések világába, és nem tudom, jót tesz-e ez neki, Egész nyáron egy napot sem pihent, és hétfőn már indul az iskolába. Azért kicsit belül félek, és féltem őt, mert nem tudom, nincsenek-e ennek hátrányos következmányei.
- Mennyire gyerek még Ági?
- Nagyon. Sőt, nem is egy 14 éves gyerek, sokak szerint inkább 12 évesnek felel meg. Ennek ellenére vannak nagyon okos gondolatai, melyekkel néha engem is megdöbbent. Azt hiszem a mostani eredményének is az a titka, hogy néhány percre, ha nagyon fontos dologról van szó edzésen vagy versenyen, képes átváltozni felnőtté. Mégpedig egy nagyon kemény, céltudatos, érett felnőtté. Öt perc múlva visszont már újra gyerek, aki megy vissza a kabala nyuszijához ...
- Féltél?
- Nagyon.
- Azt hallottam, sírtál is.
- - Csak egy egész picit. Nem is sírás volt az, inkébb csak hüppögtem. Féltem, és teljesen görcsben voltam, hogy mi lesz.
- Azért a dobogón már megnyugodtál. legalábbis a tv-n keresztül nyugodtnak tűntél.
- Te most miről beszélsz?
- Az Eb-ről ..
- Ja, én azt hittem, hogy a műtétről ... Az Eb-n csak féltem, de nem sírtam. Most a műtét után is csak azért sírtam, mert injekciókat kaptam. Nagyon fájt a torkom és kaptam a fenekembe három fájdalomcsillapítót. Rosz volt, de már túl vagyok rajta.
Kovács Ági papucsban és rózsaszín-fehér pizsamájában kuporog a MÁV Kórház gégészeti osztályán egy széken. Éppen két perce küldött ki a takarítónő a folyosóra bennünket.
- Tudják itt, hogy ki vagy?
- Az orvosok ismernek, meg itt a kórteremben is tudják, hogy most úsztam az Eb-n. Pontosabban csak hárman vagyunk, és az egyik lány tudja, a másik még kisgyerek, hétéves, neki fogalma sincs.
- Azt mondod, hogy a másik még kisgyerek, te minek tartod magad?
- Háát ... Felnőtt még nem vagyok, az biztos. Igen, tulajdonképpen még gyerek vagyok.
- És minek tartanak a többiek a csapatban?
- Ezt nem tudom. Güttler Karcsi, meg az Egér a csapattársaim, velük jól megvagyok, a többiekkel életemben nem beszéltem még 10 mondatnál többet. Hogy Rózsa vagy Czene minek tart, azt nem tudom. Az Eb-n is a legfiatalabb voltam, és volt olyan úszólány, aki elmúlt 30 éves. Mindenki azzal jött, hogy anyám is lehetne.
- Hány éves voltál, amikor Egér olimpiát nyert?
- Hét.
- Emlékszel rá?
- Nagyon homályosan. Azt hiszem, vasárnap volt, és játszottam, de anyuék szóltak, hogy úszás van, és akkor megnéztem.
- Mert?
- Mert akkor már úsztam, úgyhogy érdekelt.
- És akkor nyílván elhatároztad, hogy te is olimpiai bajnok leszel.
- Nem határoztam el semmit, szerintem inkább mentem vissza játszani.
- És mikor beszéltél életedben először Egerszegi Krisztinával?
- Idén.
- Hogyhogy? Több éve egy klubban úsztok.
- - Igen, de ő más korosztály, és csak nagyon ritkán találkoztunk.
- És milyen volt az első beszélgetés?
- Normális volt velem nagyon. Barátságos és kedves.
- Ő a példaképed?
- Részben.
- Ez mit jelent?
- Mint sportoló mindenképpen pédakép, de egyébként nem nagyon ismerem, úgyhogy az élet más területén nem mondhatom, hogy ő lenne a példaképem.
- Mit szólsz hozzá, hogy most rögtön mindenki kikiáltott második Egerszeginek?
- Örülök. Ő nagyon nagy úszó, és talán egyszer én is érhetek el olyan eredményeket, mint ő. Atlantában még biztosan nem, ott jó, ha bekerülök a döntőbe, de Sydney-ben már szeretnék nyerni is.
- Azt olvastam valahol, hogy elég nagy lábon élsz. Tényleg negyvenegyes?
- Nem, csak negyvenes. Össze-vissza írnak erről. Szerinted hány kiló vagyok?
- Negyvenet olvastam.
- Mondom, hogy össze-vissza írnak. Negyvenhat vagyok.
- Egér mindig panaszkodott, hogy Kiss László eltiltotta a süteményektől. Te hogy vagy ezzel?
- Eddig még nem kellett soha diétáznom. Nem vagyok hízásra hajlamos. Az evéssel nincs gond.
- Mivel van? Mit utálsz, mi a legrossszabb az úszásban?
- Felkelni, az szörnyű.
- Hánykor?
- Minden reggel fél ötkor. Hatra járok edzésre, de mi Budán lakunk, és onnan nagyon messze van az uszoda. Anyu nem tud mindennap elvinni, és olyankor villamossal meg metróval megyek. Sötét van, télen hideg. Fázni szoktam, meg félni ... Tudod akkor még kevesen vannak az utcán.
- Edzeni szeretsz?
- Ha nem vagyok fáradt. Ha bírom, meg jól megy, akkor nincs baj, de ha elfáradok, az nem jó.
- Akkor jön az edzői szigor?
- Sajnos.


- És mivel fegyelmeznek? Kiabálnak?
- Sajnos igen, de az a legrosszabb, mert az nem hat rám. Az nagyon rossz, azt nem tudom elviselni. Attól nem csinálok semmit sem jobban, sőt ... De azért szerencsére ritka az ilyen. Általában úszom magamtól, mert szeretek úszni.
- A legrosszabb a koránkelés, és mi a legjobb?
- Az utolsó két verseny, amikor a dobogón álltam, de Genfben az ifi Eb-n még jobb volt, mint Bécsben, mert ott eljátszották a Himnuszt is, mivel én nyertem. Az volt eddig a legjobb hároméves korom óta. Annyira megható volt, hogy végig reszkettem, remegtem a dobogó tetején.
- Egerszegi Krisztina majdnem 14 évesen családfenntartó lett, hiszen az úszás révén rengeteg pénzt keresett. Te gondoltál már rá, hogy ezért a teljesítményért pénz is jár neked?
- Nem. Engem egyáltalán nem érdekel a pénz. Ha kapok valamit, azt úgyis anyu gofja kezelni, mert ő közgazdász, és tulajdonképpen ez a szakmája.
- Ha mégis kapnál most pénzt ezért a bronzéremért, mit vennél rajta?
- Nem tudom, talán egy walkmant ... Vagy nem is, visszamennék Bécsbe és felülnék a Práterban minden játékra, amiről lemaradtam.
- Miért maradtál le?
- Az edzőmmel voltunk, meg a Klocker Edittel, és sietnünk kellett vissza a csapathoz, meg minden olyan drága volt. Így csak négy játékra tudtunk felülni, és kimaradt egy csomó jó, amit sajnálok.
- Említetted, hogy édesanyád közgazdász, édesapád mivel foglalkozik?
- Ő rokkantnyugdíjas. Elváltak a szüleim, d erendszeresen tartjuk a kapcsolatot, Bécsben például mindketten ott voltak, és a bátyám is. Ő 17 éves és Pannonhalmén tanul a bencéseknél. Most nyert meg egy ösztöndíjat, és egy évre elutazik Párizsba, úgyhogy anyuval egyedül maradunk ... Nem örülök neki.
- A szüleid mennyire szólnak bele az életedbe, mennyire irányítanak?
- Ha most abba akarnám hagyni az úszást, akkor nem szólnának egy szót sem. Rám bízzák, hogy mit akarok, és szeretek csinálni.
- Hol tanulsz tovább?
- Ahol Egér, a Vörösmarty-ban. A becésekhez az úszás miatt nem mehetek, de nem is lenne kedvem. Bár jártam hittanra, de nem vagyok annyira vallásos. Pédául a döntő előtt sem imádkoztam.
- Melyik tantárgyból vagy a legjobb?
- 4.3 volt az átlagom, most a nyolcadik év végén, és az angol volt a leggyengébb. Egyik tantárgyat sem szeretem igazán, de a matek megy a legkönnyebben, azzal töltöm a legkevesebb időt.
- Van egyáltalán szabadidőd?
- Nincs. Reggel edzés, utána suli, aztán megint edzés, utána itthon tanulok egy vagy másfél órát, és este fél kilenckor már mindig le kell feküdnöm, de legtöbbször erre senki nem figyelmeztet, mert szinte elájulok a fáradtságtól.
- Megéri?
- Majd kiderül. Egyelőre nem hiányzik semmi. Vannak barátaim, akikkel néha elmegyek moziba, de sokat olvasok, meg zenét hallgatok. Rossz sokat edzeni, meg fáradtnak lenni, de már megsszoktam. Aztán meg idén egy csomó országba eljutottam, voltam Cipruson is, és sokan ennyi idős korukban még nem mondhatják ezt el magukról.
- Este meddig engednek el otthonról?
- Nem tudom.
- Hogyhogy?
- Fél kilenckor mindennap alszom, úgyhogy fogalmam sincs, hogy meddig mehetnék el valahová.
- Hétvégén?
- Akkor pihenem ki az egész hetet, és akkor tudok tovább aludni, úgyhogy hétvégén is lefekszem korábban.
- A fiúk?
- Még nem érdekelnek.
- És te őket?
- Azt nem tudom, de erről inkább ne beszéljünk.
- Miért?
- Olyan ciki. Nem?
- Mikor jöhetsz ki a kórházból?
Erre a kérdésre nincs válasz. Kovács Ági felpattan mellőlem, és rohanni kezd a folyosón. Nézem, hova futhat, de sehol egy lélek, senki nem jön szembe, már kezdem sajnálni, hogy a fiúkról kérdeztem, talán megbántottam, amikor hadonászni kezd a kezével.
- Meg fog csípni! Menj innen! Menj innen!
A helyzet komikus. Az Európa-bajnokság bronzérmese egy méhecske elől fut a kórházi folyosón, feledve mandula műtétet, papucsot, pizsamát, bronzérmet, magára erőltetett komolyságot, felnőttséget ...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

CIKKEK

  Egér '88

 
LINKEK

  Kovács Ágnes