FONTOS


 

Aranyos ÁGI!
------------------------------------------------------------
forrás: Sport plusz
------------------------------------------------------------

Kovács Ágnes 1995-ben, a bécsi Eb-n robbant be a nemzetközi úszóelitbe, amikor 14 évesen harmadik helyen végzett a 100 méteres mellúszásban.

Következhetett egy év múlva az atlantai olimpia, ahol a 200 méteres távon sikerült megismételnie és megszereznie a bronzérmet.

A sevillai Európa-bajnokságon azonban már nem talált legyőzőre: mindkét mellúszó számban, 100 és 200 méteren is magabiztos, már-már fölényes győzelmet ért el. Ráadásul utóbbin megjavította az Európa-csúcsot, de a világcsúcstól is csak századokkal maradt el.

- Három olimpiai bajnokunk, Egerszegi, Czene és Rózsa hiányával egycsapásra te lettél a magyar úszóválogatott egy szál reménysége, akitől immáron győzelmet vártak. Ez teher volt, vagy inkább még több erőt adott?
- Nem túl jó a verseny előtt hallani, hogy tőlem mindenki elvárja a győzelmet. Egyébként még tippelgetni sem szeretek, nemhogy biztos aranyéremért utazni. Szerencsére, amikor már kint voltunk, függetleníteni tudtam magam ettől az egész aranyvárástól, egyszerűen nem gondoltam rá. Sikerült.
- Kiss László; a 200 méteres döntőnél nyugodtabb volt, viszont a 100 előtt izgult egy kicsit a rajtod és a fordulód miatt. Te nem izgultál?
- Egy kicsit ... Bár én pont fordítva voltam vele... A 200 előtt izgultam jobban.
- Nem voltál biztos magadban?
- Inkább azért voltam idegesebb, mert azt a versenyszámot rendezték előbb. Ha a 100-on úszom, akkor én is azon izgultam volna jobban. De csak ez a versenydrukk volt bennem, különben nem féltem. Még a rajt-fordulótól sem, amiben tavaly óta nagyon sokat fejlődtem.
- Mellúszásban az Eb-n nagyon magabiztos győzelmeid voltak. Nem szeretnéd magad más versenyszámban is kipróbálni, mire lennél ott képes?
- - Az idén Bécsben, egy nemzetközi versenyen már nyertem 200 vegyesen, de amíg világversenyen egy napon rendezik a mell- és a vegyes döntőket, addig nem vállalom. Sajnálom egy kicsit, mert a korosztályom időeredményeit nézve éremesélyeim is lehetnének.
- Ott elég lenne neked egy bronzérem is?
- Mivel nem a fő számom, szerintem igen. De most még úgy érzem, hogy túl sok lenne nekem a kettőt egyszerre, egy napon úszni, nincs hozzá erőm, maradok annál, ami biztosabbnak tűnik.
- Biztosabbnak, hiszen mellúszásban Európában már nincs vetélytársad. És azon túl?
- Azért én mindenképpen ide számítom még az Eb-n közvetlenül utánam végzett három versenyzőt, aztán jöhetnek a többiek: Heyns, Beard és Riley, úgyhogy akad vetélytárs éppen elég.
- Meddig kaptál pihenőt?
- Szeptember végéig. Aztán októberben itthon, novemberben pedig Dél-Afrikában edzünk.
- Pár nap és kezdődik a tanév. Hogyan készülsz rá?
- Hát, igyekszem ...
- A könyveidet már megvetted?
- Még nem, de nem is lesz rá időm. Az egyik barátnőmet kértem meg, mert most anyuékkal nyaralni megyünk és nem leszek itthon. Tíz napra Olaszországba utazunk.
- Nagyokat úszol majd?
- Valószínűbb, hogy csak fürdök ... Imádom a vizet, de most nagyon fáradt vagyok ... Persze lehet, nem tudom megállni, hogy kegalább egy kicsit ne ússzak ...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes