FONTOS


 

Kiss szerint Kovács Ági akár 2:22 körül is tudhat
Heyns-csodacsúcs: 2:23.64!

------------------------------------------------------------
forrás: sal, Nemzeti Sport 1999.08.28
------------------------------------------------------------

-- Heyns kivételes formában van, de biztos vagyok benne, hogy ha Ági minden idegszálával a jövő évi sydneyi olimpiára tud koncentrálni, akkor képes lehet hasonló szintű időeredményre -- mondja Kiss László. -- Az érettségin már túl vagyunk, már csak azon kell imádkoznunk, hogy ne zavarják sérülések.

-- Azaz reszkess, Heyns?

-- Optimális esetben nem lesz esélytelen ellene. Minden úszónál megvan a teljesítőképesség határa. Áginál ez szerintem kettő perc huszonkét másodperc körül van. Azon dolgozunk, hogy kihozzuk a maximumot.

-- Mit szól hozzá, hogy egymást érik a világcsúcsok a Csendes-óceáni bajnokságon?

-- Öt éve, a kilencvennégyes római világbajnokág óta nem volt hasonló "tarolás". Meglepő, de mindamellett elismerésre méltó.

-- Azt hallani, benne van a csúcsokban, hogy módfelett gyors a sydneyi olimpiai uszoda.

-- Tavaly novemberben Sydneyben edzőtáboroztunk, az olimpiai uszodában is edzettünk. Nem születtek rossz edzéseredmények, de én nem érezetem olyan nagyon gyorsnak a medencét...

***

A dél-afrikai torpedó, Penny Heyns soha nem látott formában van. Az atlantai olimpia kétszeres mellúszóbajnoka -- kapaszkodjanak meg! -- öt hét alatt immár a hetedik (!) világrekordját úszta. A hatodik és a hetedik sorszámút kétszáz mellen a sydneyi Csendes-óceáni bajnokságon. Amikor csütörtökön az előfutamban 2:24.42-es csúcsidővel ért célba, még senki sem csodálkozott. Emberléptékű idő. A pénteki rekordja viszont "durva", majdnem egy másodpercet javított az egy nappal korábbi produkcióján. A 2:23.64-es bombaidő Kiss Lászlót, Kovács Ágnes (a szám világbajnokáról van szó) edzőjét is meglepte. Meglepte, bár Kiss állítja, ez az időeredmény is "befogható."

A dél-afrikai Heyns mellett az amerikai Lenny Krayzelburg is világcsúcsot úszott pénteken. A 200 m-es férfi hátúszás új világcsúcsa: 1:55.87. Krayzelburg a spanyol Martin Lopez-Zubero nyolc éves rekordját (1:56.57) adta át a múltnak.

Penelope Heyns a kreatintól kreatív

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László