FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Ponterős, kiegyensúlyozott csapat

------------------------------------------------------------
forrás: Sal Endre, Nemzeti Sport 2002.07.25
------------------------------------------------------------

- Melyik Európa-bajnokság volt a legkedvesebb a lelkének?
- Várjon csak ... Inkább azt mondom, a nyolcvankilences, bonni Eb volt az egyetlen, amelyre nem szívesen gondolok vissza - mondja Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. - Biztosan emlékszik, Egerszegi Krisztina betegen versenyzett, így csak három ezüstérmet nyert a három arany helyett, és Güttler Karcsi sem került döntőbe, ami szintén nem volt jellemző nála. Ez kellemetlen emlék, a többi viszont csodálatos. Boldog vagyok, ha eszembe jut Sheffield, pedig nem egy szép város. Ott viszont kilencvenháromban fantasztikusan éreztem magamat. Güttler világcsúccsal nyert száz méter mellen, Egér pedig fél óra leforgása alatt kétszáz méter pillangón és kétszáz méter háton is Európa-bajnok lett. Csodás volt. De említhetném Sevillát is kilencvenhétből, ahol Kovács Ági száz és kétszáz mellen is Európa-csúccsal lett aranyérmes, vagy a három évvel ezelőtti, isztambuli kontinensbajnokságot is, Ági háromszor úszott, háromszor nyert.
- Pontosan hány Európa-bajnoki címet nyertek a tanítványai?
- Tizennyolcat. Egerszegi kilencet, Kovács Ági hetet, Güttler és Batházi Pisti pedig egyet-egyet.
- Az olimpia óta viszont - ahogy ön szokott fogalmazni - átállt a barikád másik oldalára, Berlinben sem gyakorló edzőként, hanem szövetségi kapitányként utazik. Nagyon más a két szerep?
- Az izgalom ugyanaz. Sőt annyiban felfokozottabb a mostani elfoglaltságom, hogy korábban csak az én tanítványaimra koncentráltam minden idegszálammal, most viszont úgy érzem, mindenkiért felelek. Én állítottam össze a csapatot, az én felelősségem is, hogy mindenki megússza a legjobbját.
- A berlini Európa-bajnokság is kellemes emlék lesz?
- Biztos vagyok benne. A munkát tisztességesen elvégezték a versenyzők, így nem érzem könnyelműségnek, ha azt mondom: öt-hat érmet sem tartok elképzelhetetlennek. Biztos érmesnek persze én is csak Kovács Ágit és Risztov Évát tartom. Kétségtelen, az Európa-bajnokság értékében az olimpia és a világbajnokság mögött van, ám én nagyon jól tudom, mit jelent egy versenyző vagy edző életében egy Európa-bajnoki érem. Rengeteget, hiszen ugyanannyit kell érte dolgozni. Egyébként kiélezett, komoly versenyeket várok Berlinben.
- A jól értesültek szerint a berlini napoknak kettős szerepe van, most kellene meggyőzni az Európai Úszóliga (LEN) vezetőségét, hogy Budapestnél nincs jobb rendezője a 2006-os felnőtt Eb-nek ...
- Bízom benne, hogy sikerrel jár a küldetésünk, mindent elmondt az elhatározás komolyságáról, hogy Jánosi György sportminiszter úr is ellátogat a német fővárosba, ő is a magyar pályázat mellett érvel majd. Remélem, sikerül meggyőznünk a LEN illetékeseit, hogy éppen itt az ideje, hogy 1958 után ismét Budapesten legyen az Európa-bajnokság.
- Lát a magyar csapatban olyan meglepetésembert, mint amilyen két éve a helsinki Eb-n az aranyéremig jutó Batházi István volt?
- Én egy ponterős, kiegyensúlyozott csapatot látok, amely most elindult egy úton. Ennek az útnak pedig csak az lehet a végállomása, hogy néhány év múlva olyan csapatunk lesz, amely három olimpián is ott lehet a világ legjobbjai között.

Bp. Spartacus: mamutcsapat szerepel a kontinensbajnokságon

Több apropója is volt annak a sajtóbeszélgetésnek, amelyet szerdán délelőtt tartottak a Kőér utcai uszodánál. A legfontosabb: a hétfőn rajtoló úszó Európa-bajnokságon kilenc spartacusos versenyző áll rajtkőre (ilyen létszámú csapattal még egyetlen világversenyen sem szerepelt a klub leghíresebb szakosztálya). Aktualitást szolgáltatott még, hogy néhány napja Linzben, az ifjúsági Európa-bajnokságon kiugró sikereket értek el a szövetkezetiek, mind a négy magyar aranyérmet szparis úszó szállította (Reményi Diána nyert kettőt, Taray Katalin és Lipcsei Krisztina egyet- egyet). És a harmadik adalék a sajtótájékoztatóhoz: az idén ünnepli ötvenedik születésnapját az egyesület. Mint Pazár Sándor klubelnök felszólalásából kiderült, az, hogy a fél évszázados klub jelenleg is működőképes, nagyban köszönhető a kőbányai önkormányzatnak, amely nem kevés pénzzel támogatja az egyesületet. Az úszók részéről Kiss László szövetségi kapitány taglalta a kilenctagú küldöttség Eb-esélyeit (harminchét évig volt a Spartacus úszószakosztályánál), majd Turi György, a szakosztály vezetőedzője latolgatta tanítványai berlini lehetőségeit. Egy biztos, a Spartacusnál érmeket remélnek a német fővárosban.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László