FONTOS


 

Úszónapközi a szigeten
Kiss szerint csak a vérvétel tisztíthat a helyzeten

------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, A színes Sport 2000.08.17
------------------------------------------------------------

Tombol a nyár. A kánikulai melegben délelőtt tíz órakor a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a lelátón árnyékos helyet keresek, onnan figyelem az olimpiára készülő úszók edzését. Azt nem állítom, hogy irigylem őket, mert reggel hat órakor kezdődött az edzésük, Kovács Ágiék az erősítés után fél nyolctól úsznak, így aztán egyáltalán nem bánják, amikor végre kijöhetnek a medencéből.


Láthatóan mindenki fáradt, ezért sietne az öltözőbe, majd haza pihenni, de az olimpia közelségét jelzi, hogy újságírók és riporterek állnak lesben a lelátón. Legjobb úszóink az elmúlt években már megszokhatták, hogy csak akkor érdekesek a médiának, ha világverseny következik, vagy ha mondjuk valamilyen ügy van, ezért aztán ha nem is lelkesen, de a rendelkezésünkre állnak.
A világbajnoknő Kovács Ágnesen nem látszik a mindennapi gyötrelem, a magas, csinos lány a barnaságával is kitűnik a társai közül.

- Pedig sok időm nem volt a napozásra - mondja Kovács Ági. - A július elejei Európa-bajnokság után egy hét pihenőt kaptunk. Akkor pár napra elutaztam a Balatonra, de balszerencsémre éppen rossz idő volt, így csak egyszer fürödhettem a Balatonban. Úgy tudom, ez a hét még nagyon kemény lesz, utána azonban már csökken a kilométer az edzéseken.
A magyar úszóválogatott három hét múlva, szeptember 3-án már elutazik Sydneybe, ahol szeptember 16-án elkezdődik nyolcnapos versengés az érmekért. Egy hónappal a vizes háború előtt Kiss László szövetségi kapitánnyal a csapatról beszélgettünk.

- Reálisan nézve a tizennyolc tagú olimpiai csapat gyengébb, mint az atlantai volt, de erősebb, mint az, amelyik a tavalyi isztambuli Európa-bajnokságon szerepelt - magyarázta a szövetségi kapitány. Természetesen nem egyforma az elvárás a tizennyolc úszótól Sydneyben. Megítélésem szerint Kovács Ágnes, Czene Attila és a férfi vegyes váltó szerezhet érmet, és Széchy Tamás szerint Rózsa Norbert is. A döntőbe várom Risztov .vát, Güttler Károlyt, Batházi Istvánt, Zubor Attilát, Horváth Pétert, Gáspár Zsoltot, Szabados Bélát és a férfi 4x200-as gyorsváltót.

- A korábbi világversenyek előtt ilyenkor itthon vagy külföldön edzőtáboroztak, most viszont az olimpiai csapat többsége itt, a szigeten készül.

- A távoli helyszín miatt már szeptember harmadikán elutazunk Sydneybe, így a versenyzők közel egy hónapig távol lesznek az otthonuktól. Ezért választottuk ezt a napközis megoldást, amelyhez a vidéki versenyzők is csatlakoztak. A napi két edzés között ugyan nem ellenőrizhetjük, hogy a versenyzők pihenéssel töltik-e az idejüket, de az edzések mennyisége ezt garantálja. .s lelkileg jót tesz például a budapestieknek, hogy az elutazásig otthon alhatnak.

- Az ellenfelek viszont nem alszanak, az Egyesült Államok úszóbajnkságán például félelmetes eredmények születtek. Kovács Ágnes fő versenyszámában, kétszáz mellen Kowal 2:25 percen belüli idővel győzött.

- Hát, ellenfelek, azok lesznek. Az amerikai válogatási rendszer kényszeríti az úszókat arra, hogy egy hónappal az olimpia előtt csúcsformában legyenek, hiszen csak a bajnokság első két helyezettje indulhat Sydneyben. .ppen nemrég olvastam egy statisztikát arról, hogy az amerikai úszóknak csak a harminckét százaléka javít a válogatóversenyeken elért ereményén, tehát a többség a világversenyen gyengébb teljesítményt nyújt, mint a válogatón. Persze, ez nem jelenti azt, hogy gyengék lesznek az ellenfelek. Sőt, minden versenyszámban hatalmas küzdelem várható az érmekért.

- Mit szól ahhoz, hogy egyre több élsportolóról derül ki, hogy asztmás, sőt. már súlyos cukorbeteg úszó is indul az olimpián.

- Ugyan nem tudom bizonyítani, de mindez valószínűleg álcázott doppingolás. Bízom abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadja és bevezeti a vérvételt az olimpián, mert addig csak szemfényvesztés a doppingellenőrzés. Ha ez nem történik meg, nem lesznek egyenlőek a feltételek. Sajnos, egyre rémisztőbb híreket hallok, amelyek nem arról szólnak, hogy a világ sportolói tisztán készülnek Sydneyre. .ppen ezért nehéz az esélyekről beszélni, mert hogy mi lesz úszóink kemény felkészülésének az eredménye, az nem csak rajtunk múlik.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László