FONTOS


 

Flaskay Mihály, az egri gyémánt
------------------------------------------------------------
forrás: SB, Népszabadság 2002.07.30
------------------------------------------------------------

Két vizes sportágban, úszásban és vízilabdában mindig is jelentős vidéki bázisként tartották nyilván Egert. Nincs ez másképp napjainkban sem, köszönhetően elsősorban annak a nevelő munkának, ami az utánpótlás területén dolgozó edzők nevéhez fűződik. A csodás Bitskey Aladár Uszoda vizében készülő férfi pólósok ugyan az idei rájátszásban lemaradtak a honi legjobbakat tömörítő A-csoport küzdelmeiről, de a másik ágon, az úszóknál ebben az esztendőben eddig siker kísérte a szereplést.

A fő próbatétel pedig csak most, augusztus elején következik. Igaz, a berlini Európa-bajnokság "mindössze" egy egri sportolót érint, aki már kinőtt az "ifjú tehetség" szerepköréből. A 20 éves Flaskay Mihályról van szó, a hevesi megyeszékhely Egri Városi Úszó Klubjának (EVUK) kiválóságáról.

A Krajnyák György edző által pallérozott mellúszó két éve került a figyelem középpontjába. Először azzal vetette magát észre, hogy megnyerte első felnőtt magyar bajnoki aranyérmét, és négyszer állhatott a dobogó tetejére az ifjúsági ob-n, majd csúcspontként a franciaországi Dunkerque-ben rendezett 50 méteres mellúszásban ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett. A sprintert némileg váratlanul a valenciai rövidpályás Eb-re is benevezték, ahol a 11. helyen zárta első felnőtt kontinensviadalát. Akkor a rövidebbik mellúszó számban a világranglista 19. helyén állt. 2001-ben aztán megvédte előzi évi elsőségét a székesfehérvári országos bajnokságon, ahol magabiztosan utasította maga mögé Güttler Károlyt és Bodor Richárdot. Az 50 m-es mellúszásban teljesített 28,66 másodperces időeredmény sem volt elég a világbajnoki kiküldetési szinthez (28,24 mp jelentette a határértéket), ezért nem tudott bekerülni Kiss László szövetségi kapitány hét fős keretébe, amely a Japánban rendezett vb-n képviselte a magyar színeket.

Szerencsére manapság más a helyzet, hiszen a német fővárosban Flaskay is rajtkőre léphet. Teheti ezt olimpiai kerettagként, mert időközben a Magyar Úszó Szövetség elnöksége - az Edzőbizottság javaslatára - úgy döntött, hogy egri mellúszó is tagja az athéni ötkarikás játékokra készülő válogatottnak. Hogy ez a bizalom nem volt korai arra ékes példa a június végi székesfehérvári 104. ob, amelyen Mihály öt medáliával szaporította eddigi gyűjteményét, és teljesítményével az Európai Úszó Liga pontértéktáblázata szerint a legjobb eredményt produkálta a férfiak között. Krajnyák György edző méltán lehetett elégedetett tanítványával: - Azért utaztunk az országos bajnokságra, hogy egy aranyérmet szerezzünk. Ezt leginkább 50 méteren reméltük, ugyanis Misi volt a szám címvédője. Mivel összesen öt érmet terveztünk, és mind az öt sikerült is, elégedett vagyok, mint ahogy az időeredményeket tekintve sem lehet panaszom. Mindenesetre figyelemre méltó az 50 gyorson és 50 pillangón, de elsősorban a 100 gyorson elért ideje. Úgy érzem, hogy ezzel a világ leggyorsabb mellúszója címet is kiérdemelheti, mert kicsi annak az esélye, hogy a mellúszó-társadalomban valaki is ennél jobb idő elérésére képes. Misi minden versenyszámában új egyéni rekordot ért el, ami egyben az eddigi legjobb egri úszó-időeredmény abszolút kategóriában.

Ezek után nem kell azon csodálkozni, hogy a pénzügyileg erősebb klubok edzői az első említést érdemlő eredményt követően kivetették a hálójukat a versenyzőre. A csábítást, a beígért százezreket ez idáig ellensúlyozta a hazai környezet, a nagyszerű uszoda, a kiváló iskola (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium), és azoknak a segítőkész egrieknek a személye, akiknek a szíve az úszósportért dobog. Legutóbb azonban Mark Schubert, az amerikai válogatott fő edzője hívta csapatába a Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetemre, ahol négy amerikai olimpiai bajnok mellett tempózhatna szeptembertől májusig.

Az ajánlat nagyon komoly, innentől fogva a kérdés csak az, hogy egri színekben lesz-e Flaskay Mihály olimpikon?
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Flaskay Mihály