FONTOS


 


Az ízlése dönt, nem a pénztárcája ...
Egerszegi: "Fokozatosan fogok kilépni az úszósportból"
------------------------------------------------------------
forrás: Sal Endre, Nemzeti Sport 1995
------------------------------------------------------------

Azt mondja, nem elszalasztott, hanem nyert két aranyat a bécsi Európa-bajnokságon ... Azt mondja, döntése végleges, Atlanta után nincs tovább, az olimpia lesz az utolsó világversenye. Hogy utána mi lesz? Azt mondja: lesz, ami lesz - pihenés, hiányérzet és - Attila. Mert, azt mondja: szerelmes. Azt viszont semmi kincsért sem árulná el, hogy mikor lesz az esküvő ...

- Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért nem indultam el még több számban az Európa-bajnokságon - kezdi Egerszegi Krisztina.
- Tényleg, miért is? ...
- Mert a kétszáz hátra és a négyszáz vegyesre készülte, így kétszáz háton és négyszáz vegyesen indultam. Nem úgy megy, hogy na, akkor most elindulok itt is, ott is - bár úgy lenne! Egyébként elárulhatom: Róma után még úgy volt, csak kétszáz háton indulok Bécsben és az olimpián is.
- Még szerencse, hiszen így még egy Eb-aranyat sirathatnánk ... Biztosra ment?
- Amit vállaltam, teljesítettem. Utólag kár azon rágódni, hogy mi lett volna, ha ... Nincs értelme.
- Sokan mégis azt mondják: elajándékozott két aranyat ...
- Szerintem pedig nyertem kettőt ...
- A száz hátat a bajnokságon úszott idejével is megnyerte volna Bécsben. Nem lehet szó róla, hogy az olimpiára "visszacsempésszen" egy-két számot?
- Nem, elég nekem ez a kettő is. A száz hátat amúgy sem szerettem, és a pillangó sem tartozott a kedvenceim közé. Azon fogok dolgozni, hogy négyszáz vegyesen és kétszáz háton hozzam ki magamból a maximumot.
- Szép búcsú mindenekfelett?
- Persze, szeretném olimpiai arannyal befejezni a pályafutásomat.
- Igaz, hogy ha Budapest kapta volna a '97-es Európa-bajnokság rendezési jogát, várt volna az eseményig a visszavonulással ?
- Nem. Megkérdezték a szövetség vezetői, hogy mi lenne, ha Pesten búcsúznék, de én nekik is azt mondtam: a döntésem végleges, Atlanta után befejezem a pályafutásomat.
- Darnyi is ezt mondta ...
- Nem tudom mit mondott és mit nem, azt viszont tudom, hogy az olimpia lesz az utolsó világversenyem. Levezetésképpen lehet, hogy elindulok majd az országos bajnokságon, de ezt még nem tudom.
- Levezetés vagy pénzkeresés?
- Levezetés. nem lehet csak úgy kiszállni, hiszen az edzés, a versenyzés az életem meghatározó eleme volt. Olyan nincs, hogy az egyik nap megyek edzeni, a másik nap nem. Fokozatosan fogok "kilépni" az úszósportból ....

Sztárság milliókban mérve

- A szakemberek szerint jelenleg két hölgyről szól az európai úszósport: Egerszegiről és Franziska van Almsickról. Ön szerint is?
- Ha az eredményességet nézzük, igen.
- Franziska 60 millió fölött kap a szponzoraitól - márkában - , fotósok hada kíséri és egy Franzi-nyilatkozatért akár heteket is várnia kell a jámbor tollforgatónak - már ha egyáltalán nyilatkozik. Mi a helyzet a magyar van Almsicknál?
- Más ... De engem például cseppet sem zavar, hogy nem ugrálnak körül az újságírók, sőt, kifejezetten örülök a nyugalomnak. Megszoktam, nem hiányzik.
- A 60 milliós támogatói kör sem hiányzik?
- Csak a Pharmavit támogat, de ahogy én látom, a magyarországi viszonyokhoz képest jelentős összeggel.
- Szám szerint?
- Ezt nem szeretném elmondani.
- Olyan sokat ad, hogy más szponzornak esélye sincs Egerszegire?
- Nem panaszkodom... Egyébként szó van róla, hogy ha befejezem, továbbra is kapcsolatban maradok a Pharmavittal. Úgymond, háziasszonyként szerepelnék.
- Fog is?
- Nem tudom még, hogy mihez kezdek, ha végképp befejezem az úszást.
- Tegyük fel, 1998-at írunk, májusi reggel, csörög az óra. Mit csinál a "civil" Egerszegi Krisztina?
- Ha reggel nyolc óra, akkor "leütöm" a vekkert ... Most úgy képzelem, hogy sokáig alszom, de tudom, hogy nem így lesz. Ha valaki valamit csinál, nem teheti meg, hogy későn keljen. Ezt alaposan megtanultam. Pont a múltkor beszélgettem Pataki Katival - ő is ússzó - , és arra jutottunk, hogy úszás nélkül nehéz lesz. Rendszert adott az életemnek.
- Lehet, hogy azon a májusi reggelen felkelne, kocssiba ülne azzal a szándékkal, hogy vesz ezt-azt, és azon kapná magát, hogy a Spartacusnál "landol"?
- Lehet. Sokat panaszkodom Laci bá'-nak, hogy unom már az edzéseket, legyen már vége, pihenni szeretnék. Ilyenkor mindig azt mondja, hogy figyeljem csak meg: amikor abbahagyom, úgy fogok visszagondolni rá, hogy milyen jó is volt edzeni, milyen klassz volt az a sok edzőtábor. Könnyen igaza lehet ...

Szerelem - házasság?

- Milyen Egerszegi Krisztina, min nő?
- Ezt a férfiaktól kellene megkérdezni. Egyik embernek tetszem, a másiknak nem. De ez a természetes. Egyáltalán nem vagyok megelégedve magammal, mindig találok valamit, ami éppen nem tetszik magamon.
- Például?
- Hirtelenjében nem tudok példát mondani.
- Mondjuk, a szeme színe?
- Azzal éppenséggel nincs gondom, szeretem a zöld színt.
- Mennyit készülődik egy fogadásra?
- Sokat. De nem is az öltözködés tart sokáig, hanem amíg kigondolom, hogy éppen mit vegyek fel. Ha valamilyen ünnepségen kell részt vennem, minimum két héttel az esemény előtt már variálok magamban.
- Ki Egerszegi Krisztina szépségideálja?
- Egy topmodell, az olasz Linda Evangelista. Érdekes arca van, mondhatni, különleges.
- És a férdiideál?
- Nincs ilyen. A szeme a legfontosabb. A szemét nézem meg először. De úgy vagyok vele, hogy leülök beszélgetni valakivel, és egyszercsak, annak ellenére is, hogy külsőleg nem fog meg az illető, vonzónak találom. Igazat adok azoknak, akik azt mondják: egy csúnya embert is lehet szépnek látni ...
- Milyenek a magyar férfiak?
- Hogy milyenek? Nekem csak egy férfi létezik: Zubor Attila.
- Mit szeret benne?
- Tud komoly is lenni, és olykor komolytalan is. Életvidám, teljesen más, ha társaságban - és más, ha kettesben vagyunk. Szeretem ...
- Ő a nagy ő?
- Igen, ő a nagy szerelem.
- Esküvőre gondoltak már?
- Még nem akarok férjhez menni. Az olimpia után befejezem, utána pedig még egy-két év.
- De már eljegyezték egymást!
- Nem volt hivatalos lánykérés. Egyszerűen szeretjük egymást. Úgy gondoltuk, ezt egy gyűrűvel is megpecsételjük.

Pálmafás rajongó

- Nem kevés pénzt keresett már a pályafutása során. Ki bonyolítja a pénzügyeit?
- Az édesapám.
- De gondolom, azért van külön számlája ...
- Van saját kasszám. Ennek ellenére apu mindig kérdezgeti, hogy kell-e valami, miért nem veszek már egy új ruhát.
- Mindene megvan?
- Ezt hogy érti?
- Az ízlése dönt vagy a pénztárcája?
- Inkább az ízlésem. Nem panaszkodom, 21 éves korom ellenére tényleg elmondhatom magamról, hogy semmiben sem szenvedek hiányt.
- Hány levelet kap naponta?
- Nem tudok pontos számokat mondani.
- Tehát sokat ...
- Jön a szövetségbe is, a Spartacusnál is szinte külön postaládám van, és persze, a lakásunk ajtaján is sűrűn csenget a postás. Régebben szerelmeslevelek jöttek, mostanában viszont mindenki azzal kezdi, hogy "Nem akarlak zavarni, tudom, hogy foglalt vagy, így nem írom azt, hogy ..., de ha egyedül lennél ..."
- A legkitartóbb?
- Inkább a legmeglepőbb. Lejött a Spariba a reggeli edzésre, kirakott az uszoda lelátójára egy pálmafát, hozott magával gumicsónakot, felvett egy napszemüveget, és úgy nézte, ahogy úszom. Azt mondta, így kellemesebb ...
- Gyalázkodó levelet kapott már?
- Igen, kettőt is. Az egyiket a szöuli olimpia, a másikat pedig a barcelonai olimpia után. És ami közös volt bennük: mindkettőt ugyanaz az ember írta.
- Nem tévedek nagyon, ha azt feltételezem, hogy név nélkül?
- Igen. Bántott, amit írt, de hát nem felelhetek meg mindenkinek.
- Ezért "csak" kétszáz hát és "csak" négyszáz vegyes?
- Azt hiszem, igen ...

Egerszegi Krisztina
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Egerszegi Krisztina