FONTOS


 

Amerikai tetszene
Czene - átmenetileg? - elhagyja Széchyt, és egy időre az országot is
------------------------------------------------------------
forrás: B.G. Népszabadság, 1999.11.06
------------------------------------------------------------



Czene Attila egy héttel ezelőtt azt felelte arra a kérdésünkre, hogy meddig tart ki ki Széchy mester mellett: "Ezt sokáig nem lehet csinálni." A nem is túlságosan sejtelmes válasz előrevetítette az olimpiai bajnok úszó szándékát, és tényleg nem kellett hosszan várni a bejelentésre: az atlantai aranyérmes most közölte, hogy nemcsak trénerétől, hanem az országtól is elköszön egy időre, az Egyesült Államokban folytatja pályafutását.

Bár Széchy a múlt kedden úgy fogalmazott, elképzelhetetlennek tartja, hogy Czene is hátat fordítson neki, máris szembesülnie kell a helyzettel: egyetlen válogatott versenyzője sem maradt. Rózsa Norbert tavaly, Zubor Attila és Horváth Péter néhány napja állt a nagy múltú edző elé azzal, hogy a jövőben nem kíván vele dolgozni, és Czene sem maradt ki ebből a sorból.

A legújabb távozó hamarosan Phoenixbe repül, az ottani úszóklub többszöri megkeresése nyomán. Az ajánlatot elfogadó versenyző valamivel távolabbi terve, hogy a helyi egyetem ösztöndíjasaként tanul tovább, s hogy részt vesz a jövő évi, sydneyi olimpián. Nagy kérdés, képes lesz-e az őt kisgyerekkora óta trenírozó Széchy nélkül felkészülni, és még ennél is kétségesebb, hogy odakinn egyáltalán hajlandó lesz-e bármiféle áldozatra az olimpiáért.

Mindenesetre Széchy a múlt héten lapunknak adott interjújában - akkor még Zuborra és Horváthra célozva - úgy fogalmazott: "Egy olyan versenyző, akinek bő évtizeden át én alakítottam ki a mozgását, akit én fejlesztettem anatómiailag, akit én ismerek a világon a legjobban, az más keze alatt nem érhet el jobb eredményt."

Czene - ígérete ellenére - nem jelent meg a kedd délutáni edzésen a Komjádi uszodában. Ellenben ott volt Széchy Tamás, és a következőket mondta tanítványa döntéséről:
- Szó sincs arról, hogy Attila elhagyna engem, hiszen megbeszéltük: májusban, amikor hazatér, nálam folytatja a közvetlen felkészülést az olimpiára. Arról nem szólva: jómagam rengeteget segítettem neki az amerikai kapcsolat kialakításában, ezáltal abban, hogy egzisztenciálisan rendbe jöjjön. Kinti edzője, Bob - a barátom, akinél jó kezekben lesz. Biztos vagyok benne, hogy kollégám semmit nem változtat majd a versenyző mozgásán, így Czene célja változatlanul az olimpiai bajnoki cím lehet Sydneyben.

Újólag megkérdeztük Széchyt, nem zavarja-e, hogy válogatott versenyző nlkül maradt, mire azt felelte: - Így legalább megint azokkal foglalkozhatok, akikkel mindig is a legjobban szerettem, a gyerekekkel.

Czene a Telesport esti adásában nyilatkozott, és kijelentette: határozott célja, hogy ott legyen az olimpián. Megerősítette azt is, hogy a tavasz végétől itthon, Széchy irányításával készül a játékokra. Elmondta ugyanakkor, hogy mesterének jobban tetszett volna, ha csak Sydney után költözik a tengeren túlra. "A saját sorsomat azonban nekem kell a kezembe vennem, és úgy éreztem, most jött el az idő, hogy változtassak az életemen" - tette hozzá.

Amerika számára a jövő héten jön el Czene Attila.
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Czene Attila