FONTOS


 

Teniszezéssel és kerékpározással készül a vívónő
Mincza Ildikó miniszterelnöki viziten

-- Hogyan telik a szabadsága? Kipihente már a hosszú idény fáradalmait? -- kérdeztük csütörtökön Mincza Ildikót, a tavalyi Év vívónőjét.

-- Pihenésről eddig szó sem volt. Május huszonegyedike óta, amikor az országos bajnokságon befejeztem az utolsó asszómat, nem volt ugyan fegyver a kezemben, ám lazítani sem tudtam. Azóta egyfolytában tanultam és vizsgáztam a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Épp ma volt az utolsó vizsgám, amit nem a legjobb előjelekkel vártam -- mondta az MTK versenyzője.

-- Hogyhogy?

-- Gyomorrontás miatt egész éjjel nem aludtam. Nem tudom, mi történt, talán vírus támadott meg. Mert az idegesség nem szokott a gyomromra menni. Szóval ezek után hajnali hatkor már indultam Szegedre, az utolsó vizsgámra.

-- És? Hogy sikerült?

-- Maradjunk annyiban, mind az öt vizsgán sikeresen túlvagyok, és ősszel kezdhetem az ötödik évet. Ma egyébként a büntetőeljárási joggal fejeztem be a sorozatot.

-- Említette, hogy az országos bajnokság óta nem volt párbajtőr a kezében. Mikor kezdi el az edzéseket?

--Bár az edzéseket hamarosan elkezdem, az még nem jelent majd vívást. Teniszezni fogok és kerékpározni, hogy a július 24-én kezdődő olimpiai edzőtáborozásra megfelelő állapotba kerüljek. A teniszezés egyébként már tavaly, a szöuli világbajnokság előtt bevált. Egyrészt szerencsét hozott, hiszen csapatban arany- egyéniben pedig bronzérmes lettem. Emellett az állóképességemet is javította, ugyanis oktatóval játszottam, aki folyamatosan ütötte nekem a labdát, én meg rohangáltam. Idén is ez lesz, meccsre még nem vállalkozom. Vagyis Kurnyikovának egyelőre nem kell félnie tőlem, ismét csak oktatóval fogok teniszezni.

-- Tervez valamilyen hosszabb utazást a nyáron?

-- Nem, nem fér bele az edzőtáborig hátralévő időbe. A Balaton mellett fogok pihenni, Badacsonytördemicen van nyaralónk, és ott tökéletesen ki tudok kapcsolódni. Végre azt csinálhatom majd, amit akarok.

-- Harmadik olimpiája előtt áll. Mennyiben lesz ez más, mint az eddigiek?

-- Barcelonában tőrben indultam, és nincsenek túl jó élményeim. Egyéniben a huszonnégy között végeztem, és bár a csapatversenyen jól vívtam, mégsem sikerült az élmezőnyben zárnunk. Négy évvel később Atlanta maga volt a gödör. Oda csak a tőrcsapat tartalékjaként utaztam, vagyis néző voltam. Most végre a kedvenc fegyveremmel, párbajtőrrel vívhatok egyéniben és csapatban is.

-- Az olimpiai ráhangolódás önnél bizonyára már az eskütétellel elkezdődött.

-- Bevallom, izgultam, hogy ennyi ember elé kell kiállnom. Megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, mert már nagyon régen mondta az eskü szövegét vívó, pedig a vívás magyar sikersportág. Egyébként nem olyan régen értesítést kaptam Aján Tamás MOB-főtitkár titkárságától, hogy péntek reggel a Parlamentben Kósz Zolival, a másik eskümondóval fogad minket a miniszterelnök. Izgalommal várom a találkozást, mert amióta hivatalba lépett Orbán Viktor, nem találkoztam vele.

Nemzeti Sport, 2000.06.23.

SPORTOLÓ

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Mincza Ildikó