FONTOS


 

Csúcs ez a nő!

Mincza Ildikó ismeretében még a csiki-csuki kérdés sem indokolt, hogy ő-e a legjobb vívó a bomba nők között, vagy a legszebb hölgy a vívók között? Jelen pillanatban valószínűleg mindkettő. A novemberi szöuli vívó-világbajnokságon ugyanis a klasszisoktól hemzsegő magyar válogatott egyetlen tagjaként érmet nyert egyéniben (bronz) és csapatban (arany) is. Ami pedig a külsejét illeti, nos, jobban beszélnek a jelzőknél a képek. "Mincu", akivel egy teljes napot töltöttünk együtt a havas Budapesten, ez idő alatt pedig arról is meggyőzött minket: a külcsínhez belbecs is társul.

A NŐ egyébként nem iszik, nem dohányzik, nem fecseg ... és sokak bánatára, nem is flörtöl. Viszont szép, akár egy fotómodell, a hozzá leginkább illő divat szerint öltözik, hiszen barátnője, az ismert és elismert iparművész, Sziráczky Brigitta tervezi a ruháit. Remekül főz, pedig 4-5 éve még egyáltalán nem érdekelte a konyhaművészet, anyukájától sem hallgatta meg az intelmeket, csak amikor elköltözött otthonról, akkor szorult a szakácskönyvek segítségére. Ma már jó háziasszonyhoz illően, mindennap főz - csak valamelyik szülő vacsorameghívása s hétvégék esetén kap felmentést. Egyébként az élete párjától, dr. Nébald György olimpiai bajnok kardvívótól kapott kiskutyája, a Flóri névre hallgató, hófehér 4 éves uszkár-puli keverék sem hajlandó megenni mást Ildi főztjén kívül. Az éppen ebédre kavargatott bolognai makaróni illata alapján ez érthető is.

A fényképezőgép lencséjének fotómodellként pózoló Flóri ragaszkodik is Mincuhoz, az ágy végében alszik, ahogy Ildi mondja: "Sose tudom kinyújtani a lábam tőle, de már nem bánom". Gyerekként egyébként állatorvos akart lenni, de a gimiben a vívás, a sok edzés miatt leromlottak a jegyei. Hogy most mégis joghallgató, az annak köszönhető, hogy világbajnoki helyezéssel és már megszerzett diplomával felvételi nélkül lehetett bekerülni a szegedi József Attila Tudományegyetemre, amelynek jogász szakán, levelező tagozatán Mincu már negyedéves. Az előttünk álló vizsgaidőszakban öt vizsga vár rá. Mégsem panaszkodik: "A Testnevelési Egyetemen szereztem vívó szakedzői diplomát, de nem voltam elégedett. A JATE kínálta lehetőséggel boldogan éltem, hiszen a sportolóknak is meg kell adni az esélyt a továbbtanulásra, úgysem a felvételin, hanem azon múlik minden, hogy bent tudsz-e maradni az egyetemen vagy nem". Arra a kérdésre, hogy milyen tanuló most, világklasszis párbajtőrvívó létére, utánozhatatlan mosollyal vágta rá: "Hát jobb, mint a gimiben!" Mivel Nébald Gyuri szintén jogász, sőt a bátyja és a sógornője is, az egyetem befejezése után valószínűleg egy irodában dolgoznak majd. Mivel az első 3 évet jelöltként kell letudnia, azt biztos Gyurinál tölti el. Ők ketten egyébként 7 éve élnek együtt - ami "ami kritikus idő". A hiedelem szerint. Esküvő, baba? "Talán az olimpia után. Majd ha gyereket akarunk, akkor összeházasodunk. Ebben megegyeztünk. Addig minek a házasság, jól megvagyunk együtt így is." Mindenesetre februárban együtt költöztek az óbudai Laborc közi családi házba, amit még nem rendeztek be teljesen, mert az összes pénzük arra ment el, hogy a külső munkákat befejezzék. A gyönyörű kert, a ház rengeteg virága, a november 6-án ünnepelt 30. születésnapra kapott sok-sok csokor mindenesetre árulkodó: "Egyszerűen imádom a virágokat, a kertészkedés az egyik hobbim." Apropó, szülinap. Mincu a női párbajtőr-válogtott tagjaként éppen 30. szülinapján nyert vb-aranyat Szöulban, és a lányok két tortával is meglepték. Az egyikre saját kezüleg formáztak 30 rózsát Fruttiból ... Szöulban öt érmet kapott: a csapatarany és az egyéni bronz mellett a Világkupa egyéni és csapatgyőzelméért, s az eddigi lila karszalag helyett idén külön plakett járt minden világbajnoknak. A roskadozó vitron díszhelyéről emeli ki megmutatni, de a két könyvesszekrény tetején is serlegek és trófeák, balra Gyurié, jobbra Ildié. Ami azt illeti, 21 év munkája térül meg, hiszen az MTK vívószakosztályának felderítője, Udvarhelyi Gábor a Telepes utcai általános iskola negyedikesei közül választotta ki sasszemmel. "Végulis nem én választottam a vívást, a vívás választott engem. A családból addig senki sem sportolt."

Akárhogy is, nem volt rossz választás. Se a sportágnak, sem Mincunak. A jövendőbelijéről már nem is beszélve ...

Sztár Sport 1999/47

SPORTOLÓ

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  egyetemista
  éremhalom
  Flóri, az uszkár-puli
  reggeli
  tördelő
  egy nap

 
LINKEK

  Mincza Ildikó