FONTOS


 

Csak a koronglövők céloztak pontosan
Tizenkét év után ismét érem


A skeetben két évvel ezelőtt világcsúccsal világbajnoki győzelmet elérő Igaly Diánát az olimpia előtt bármikor kérdeztük, mindig udvariasan elhárította azokat kérdéseket, amelyek a kitűzött céljaira vonatkoztak. Az eredményei azonban önmagukért beszéltek Sydneyben.

Az előolimpián csak két koronggal lőtt kevesebbet egyéni legjobbjánál, s ez a hetven korong is kevés volt ahhoz, hogy a hatos döntőbe kerüljön. A lonatói Világkupa-versenyen egy korongon múlott az, hogy harmadik legyen. A tavaszi Eb-n Montecatiniben végre megszületett a hőn áhított érem, másodikként végzett. Ezek voltak a legfontosabb felkészülései versenyei a sydneyi olimpiára, amely a második volt pályafutása során. Először Barcelonában versenyzett, ma már "sporttörténelminek" mondható körülmények között. Barcelonában a skeet ugyanis nyílt szám volt, s a férfiak a nőkkel együtt lőhettek.

A Budapesti Polgári Lövész Egyesület koronglövőjétől érmet vártak, s az idegek csatájában sikerült "kilőni" a dobogós helyezést:

- Még utólag sem merném a vetélytársaim közül senkiről kijelenteni, hogy könnyebb, vagy nehezebb ellenfél volt - mondta el Igaly. - Nagyon szoros volt a mezőny, noha a döntőbe csak hatan kerültek, legalább kétszer ennyien számítottak esélyesnek a fináléba jutásra sportmúltjuk alapján. Hatvannyolc korong kevés volt a legjobb hat közé kerüléshez, pedig Montecatiniben ennyivel lettem Európa-bajnoki ezüstérmes. Ilyenkor már minden rossz mozdulat végleges lehet, mert nincs idő javítani, s a másik azonnal kihasználja a lehetőséget. A bronzérmet végül csak a szétlövésben tudtam megszerezni az ausztrál Lonsdale előtt.

A Balatonfűzfői Koronglövő Klub 21 éves versenyzője Gerebics Roland először vett részt az olimpián. Márciusban az előolimpián negyedik lett, akkor másodikkként került be a döntőbe. Egy korongon múlott az, hogy a dobogón végezzen, de 143 találattal új országos csúcsot ért el. Májusban harmadik lett a Kairóban rendezett Világkupa-versenyen. Ezt átmeneti hullámvölgy követte: tizenkilencedik lett az Eb-n, ami az utolsó rangos verseny volt az olimpia előtt. Már csak egy nemzetközi edzőtáborban volt lehetősége arra, hogy edzőjével Putz Istvánnal tovább gyakoroljanak.Hogy ez milyen eredménnyel sikerült, arról mindenki meggyőződhetett Sydneyben szeptember 20-án, amikor Gerebics lett a magyar csapat első férfi pontszerzője. A dupla traposok versenyében ötödik helyen jutott a hatos döntőbe 140 találattal. Az utolsó felvonásban együtt versenyzett a címvédő ausztrál Mark Russellal, a vb-ezüstérmes svéd Perssonnal, a vb bronzérmes kuvaiti Fehaid el-Dihanival és az olimpiai bajnok brit Richard Fauldsszal.

- Sajnálom, hogy a döntőben gyengébben lőttem a szokásosnál, így csak az amerikai Bade-et sikerült megelőznöm - emlékezett vissza Gerebics. - De tudomásul kell venni, hogy csodák nincsenek, akkor abban a feszült idegállapotban ennyire voltam képes. A lényeg az, hogy 21 évesen bekerültem a legjobbak közé, akik nálam sokkal rutinosabbak. Valóra vált a célom, amiért dolgoztam, edzettem két és fél éve. Nagyon jól esett a sok gratuláció amit kaptam. Kicsit csalódást okozott az, hogy sokan összekeverik a sporágunk különböző versenyszámait. Ezért nem győzőm hangsúlyozni minden alkalommal, hogy én koronglövész vagyok, aki nem céltáblára lő.

A koronglövők szakági edzője, Vasvári Erzsébet szerint Igaly és Gerebics is még jobb eredményt is elérhet, további két olimpiai szereplésre még mind a két versenyző képes lehet.

- Gerebics nagyon fiatalon versenyzett olyanokkal, akik számtalan vébén, vagy olimpián bizonyítottak már. De ez önmagában nem befolyásolta kedvezőtlenül a teljesítményét. Igaly helyzete más volt, hiszen ő már olimpián is indult korábban. Az eredményük azért is megbecsülendő, mert olyanokat előztek meg, akik összehasonlíthatalanul jobb körülmények között készülhettek fel az olimpiára. Bízom benne, hogy a két versenyző sikeres szereplése nyomán új lehetősegek nyílnak, s talán az elkövetkezendő négy éves olimpiai ciklusban kedvezőbb feltételek mellett folytathatják a felkészülést. Nemcsak az anyagi körülményeink javulásáról van szó, hanem arról is, hogy a rutinos felnőttek mellé csatlakozzanak a juniorok és együtt még több versenyszámban kvalifikálják magukat.


A magyarok eredményei Sydneyben.

Skeet: 3. Igaly Diana. Dupla trap: 5. Gerebics Roland. Futócél: 11. Sike József, 12. Ángyán József. Gyorstüzelő pisztoly: 12. Jambrik István, 14. Pálinkás Lajos. Kisöbű puska fekvő: 13. Sidi Péter. Légpuska:15. Sidi Péter. Kisöbű puska összetett: 25. Sidi Péter. Légpisztoly: 29. Pálinkás Lajos , 42. Jambrik István.

A magyar sportlövők közül Igaly előtt legutóbb Kovács Zoltán (gyorstüzelő pisztoly) és Záhonyi Attila (kisöbű puska fekvő) végzett a harmadik helyen, 12 éve Szöulban.

(borbély), A Színes Sport 2000.10.06.

SPORTLÖVÉSZET

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Igaly Diána