FONTOS


 

Az óriás, aki próféta lett saját hazájában
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Vasárnapi hírek 2000
--------------------------------------------------------------------------------

Néha váratlan, meglepő okok játszanak közre abban, hogy valakiből olimpiai bajnok legyen. A magyar vízilabda-válogatott, soraiban Vári Attilával, nyert Sydneyben, ami után itthon a Vasas 24 éves játékosát választották az év pólósának. Ez a szőke óriás - 201 cm, 104 kg - meglepő vallomással kezdte a beszélgetésünket, amikor gratuláltunk a sikeréhez.

- Utáltam futni, ennek köszönhetem, hogy olimpiai bajnok lettem - mondta, majd így folytatta: - Szüleim és én is az öttusa felé kacsingattunk, de amikor megtudtam, hogy eleinte nem vívni, lőni meg lovagolni kell, hanem a futás az elsődleges, feladtam a pentatlon iránti vágyakozásomat. A vizet ugyanakkor mindig szerettem, meg a labdát is - csak ne kelljen futni vele -, ezért aztán vízilabdázónak jelentkeztem a KSI-be. Ennek már 17 éve.

- Egy felnőtt ember is sírhat?

- Mint a záporeső. Legalábbis én így voltam vele, meg a fiúk többsége is, amikor az olimpiai dobogó legmagasabb fokára állhattunk.

- Mióta játszik a Vasasban?

- Faragó Tamás invitálására öt évvel ezelőtt kerültem a piros-kékekhez.


Vári Attila az oroszok elleni csavargóljára a legbüszkébb

- Hogyhogy még itthon van?

- Mit ért ezen?

- Azt, hogy válogatottbeli társai zömmel külföldön dobálgatják a labdát.

- Nemrég fejeztem a Testnevelési Egyetemen az edzői szakot, és most a jogi egyetemre járok, mert az embernek meg kell élnie majd valamiből, ha kimászik a medencéből.

- Nem csábítgatták?

- Volt ajánlatom a Firenzétől és a Barcelonától, de inkább itthon maradtam, mert nagyon jól érzem magam a Vasasban. Fiatal a társaság, ha jól számolom, úgy 22 év körül lehet a csapat átlagéletkora.

- Milyen érzésekkel mentek a medencébe az olimpiai döntőben?

- A vízbe szállás előtt fogadalmat tettünk, hogy mi nyerünk. Számomra örök élmény marad, hogy védő létemre két gólt is lőttem az oroszoknak, köztük az egyik csavar volt, amelyre különösképpen büszke vagyok.

- Milyen érzés prófétának lenni a saját hazájában?

- Fantasztikus, hogy ennyi világklasszis közül rám szavazott a hazai pólós társadalom, s engem választottak az év vízilabdázójává.

- Meddig tart az ünneplés?

- Nincs ilyesmire idő, hiszen három fronton is helyt kell állnom: a bajnokságban, a nemzetközi kupában és a válogatottal az Európai Nemzetek Ligája tornáján is.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vári Attila