FONTOS


 

Hiába hívta őt a Florentia, a Pro Recco és a bajnok Nápoly, a Vasast választotta
Vári Attila a leghűségesebb angyalföldi

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2001.06.06
--------------------------------------------------------------------------------

Az óriás kezdte. Ő volt az első, aki vett egy nagy levegőt, na meg egy elegáns tollat, és már firkantotta is a nevét az elé tett szerződésre. Az asztal túloldalán nem lebarnult, borostás, napszemüveges olasz menedzserek ültek, hanem a Vasas vezetői. Ez volt ám a nagy szám! Vári Attilát három itáliai sztárcsapat is hívta, jobbnál jobb ajánlatokkal bombázták, mindhiába. Ilyen szituáció ritkán fordul elő a magyar sportban. Adott egy világklasszis játékos, olimpiai győzelemmel a háta mögött, ott játszana, ahol akar, némi túlzással a negyvenötös lábai előtt hever a világ. Aztán tessék, ő ragaszkodik a Vasashoz. Szóval az óriás kezdte, és ez mintha jel lett volna a többiek számára, jött Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Hesz Máté a Fradiból, Varga Dániel és Mátyás Zoltán az Újpestből. Talán ez volt az, ami a Vasas rendkívül korrekt (nem lehetett egyszerű versenyre kelni az itáliai sztárgázsival...) ajánlata mellett itthon tartotta az Angyalföldön csak "Kutyaként" (vagy "Dokiként") emlegetett hatalmas termetű klasszist.

Persze Vári nem kutyaütő - ezt előbb az Eb-n, majd a következő bajnokságon is bizonyíthatja.

- Tudja, alaposan meglepte a közvéleményt, még azt is mondhatnám, hogy valamiféle mérföldkővé vált a magyar sportban. Most így kapásból nehezen tudnék olyan világklasszist mondani, aki nemet mondott sok-sok dollárra és Európa-hírű csapat ajánlatára. Miért?

- Azt akarja kérdezni, miért maradtam a Vasasban? Értem. Nem kell ezt valamiféle legendaként felfogni, az ok roppant egyszerű, szeretem ezt a klubot, ráadásul tudtam, hogy valóban klasszis csapat alakul itt.

- Szóval hallotta, kikkel tárgyal a csapata, de nem vehette biztosra, hogy ezek a bizonyos tárgyalások valóban is eredményre vezetnek.

- Jók voltak az információim, maradjunk annyiban sejtettem, hogy a kiszemeltek hozzánk kerülnek. Többször is játszottam a gondolattal, hogyan is állunk majd fel a következő idényben, és bizony jó volt összerakni az új Vasast. Csak azt sajnálom, hogy a legjobb barátom Kovács Zoltán már nem nálunk véd. Megértem őt, nem akar kispados lenni, csak furcsa lesz ellene játszani.

- Egyvalamit áruljon el: nem unta hogy újra és újra az utolsó lépésnél botlottak el, éveken át bajnoki döntőt játszott a Vasas, aztán mindig csak második lett, most legutóbb pedig nyert helyzetből maradtak alul az elődöntőben a BVSC-vel szemben?

- Untam, nagyon is untam és mit tagadjam, ez is közrejátszott abban, hogy a Vasasnál maradtam. Azt mondtam magamban, az nem lehet, hogy egyszer ne nyerjek bajnoki címet kedvenc csapatommal. Hát most eljött a nagy lehetőség, és eljött a mi időnk.

- No meg a Honvédé...

- Igen a Honvéd is megerősödött, úgyhogy kettőnk között dől majd el a bajnoki cím sorsa, ez megjósolható. Ennek örülök is meg nem is. Egyrészt így óriási esélyünk van az aranyéremre, másrészt viszont szeretem a kemény meccseket, amikor vannak nézők és nagy a tét. Az nekünk se jó, ha üres lelátók előtt tíz góllal verjük az ellenfelet. Jót tenne a bajnokságnak az erős Újpest, Fradi, Szeged, Szolnok, de hát nagyon úgy tűnik, hogy Vasas-Honvéd versenyfutás várható.

- Kiváncsi lennék, hogy mindig itthon akar majd játszani?

- Dehogy is. Előbb-utóbb én is külföldre szerződök, de ez most nem érdekel. Nyerjük meg az Európa-bajnokságot, aztán legyünk bajnokok a Vasassal. Pillanatnyilag ezek a célok lebegnek a szemem előtt.

- Szóval Európa-bajnokok leszünk.

- Legalább is nagyon szeretnénk. Óriási csalódás lenne valamennyiünk számára, ha nem a miénk lenne az arany, ráadásul mindez csak rajtunk múlik. Valamennyien fárasztó szezont tudunk magunk mögött, de az nem létezik, hogy hatezer magyar szurkoló szeme láttára kikapjunk valakitől.

Szakvélemény

"Nap mint nap együtt dolgozunk, úgyhogy pontosan tudom, hogy Vári Attila kiváló adottságú játékos, aki még közel sincs a csúcson. Az ő játéka évről-évre alakul, s fejlődik. A Vasas egyik legértékesebb pólósa, rengeteg meccset nyert és hozott a csapat számára. Nem is lehet vitás, hogy kihagyhatatlan a válogatottból, és valami azt súgja, hogy az előttünk álló szezonban, no meg az Eb-n, még az olimpián mutatott teljesítményére is rátesz egy lapáttal. Számomra öröm, hogy továbbra is a Vasast erősíti, így közös céljaink, a KEK-győzelem és a bajnoki arany megvalósulhat."

Somossy József, Európa-bajnok

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vári Attila