FONTOS


 

Nem bíz semmit a véletlenre: a másik kapussal is beszélt
Pelle Balázs is visszatért

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.06.25
--------------------------------------------------------------------------------

Kétszer ugyanabba a csapdába ritkán esik az ember. Szegény Pelle Balázsnak sikerült. Diadalittas idény, KEK-győzelem után hoztak mellé kapust anno a Fradiban, majd a klub történetének legsikeresebb szezonját, a bajnoki címet követően a Honvédban is megismétlődött ugyanez a koreográfia.

Ô meg mindkét esetben inkább odébbállt. A történet közös pontját a két egyesület jelenti: 1999-ben a Ferencvárosból igazolt a Dominóba (akkor még Honvéd-Spartacusba), most, 2002-ben a Kőér utcából teszi át a székhelyét a Népligetbe.
"Igen, visszatérek a Fradiba! - erősítette meg a hírt Pelle Balázs. - Már alá is írtam a szerződést, alig várom, hogy elkezdjük a felkészülést."


Pelle Balázs (szemben) a Fradi újabb igazolása: a kapus a Honvédból tért vissza régi sikerei színhelyére, a Népligetbe (Fotó: Árvai Károly)

Alkalmasint többet nem is nagyon tehet, lévén sok-sok munkával megélt nyár után ezúttal a tikkasztó hőségben maximum a strandon élvezheti a medence adta előnyöket. Kikerült ugyanis a válogatottból.
"Szomorú vagyok, de nagyon elszánt. Szeretnék visszakerülni a legjobbak közé, s ezért mindent meg is teszek. Örülök, hogy hívott a Fradi. Távozásomkor, nem titok, kifejezetten rossz lett a szakosztály vezetői és köztem a viszony, ám azóta már réges-rég tisztáztunk mindent. Talán be is látták, hibáztak, amikor lemondtak rólam. Persze az igaz, hogy Zágrábból hazahívták Kósz Zolit, viszont sokan tévhitben élnek: nekem akkor nem volt lehetőségem elmenni a Vasasba. Az angyalföldiek akartak, nekem sem volt ellenvetésem, ám amikor kiderült, a Fradi csak úgy akar kölcsönadni, hogy a két csapat meccsein nem védhetek, rögvest visszaléptek a piros-kékek."
Tavaly nyáron a három olimpiai bajnok, Biros Péter, Kiss Gergely és Molnár Tamás mellett igazolta le a Honvéd a Vasastól az Eb-arannyal büszkélkedő Kovács Zoltánt, ami miatt - mint bevallotta - elhúzta Pelle a szája szélét. "Miért tagadjam, nem örültem neki. No nem a személye miatt, hiszen szeretem «Gólyát», jól kijöttünk, csak hát nem éreztem egészségesnek azt, hogy két első számú kapusa van a csapatnak. Sajnos jogosak voltak az aggodalmaim. Ahogy ígérték, egy ideig fele-fele arányban álltunk a kapuban, ami talán önmagában sem a legjobb húzás. Február közepén aztán változott a helyzet, méghozzá nem az én javamra. Kevés lehetőséget kaptam, hiába ment például jól a Fradi elleni kupameccsen, nem számított. A Bajnokok Ligájában, a fontosabb rangadókon általában «Gólya» védett, a háttérbe szorultam. Fájt, de nem tudtam mit tenni. Beszéltem az edzőmmel, nem segített. Tulajdonképpen ugyanaz történt velem, mint évekkel ezelőtt a Fradiban: cserekapussá váltam. Jól éreztem magam a Honvédban, ezúton is köszönöm a szponzoroknak, a Westelnek és az Opel Gombosnak, hogy ilyen nyugodt háttérrel rendelkező csapatban szerepelhettem, de nekem a legfontosabb a munkám. Védeni akarok, és erre a Honvédban nincs lehetőségem" - magyarázta a még mindig csak a huszonhatodik életévében járó pólós.
Nem vitás, erősödik a Ferencváros. Az első komolyabb sikert a fiatal, szépreményű gárda egyben tartása jelentette (ebbe a más csapatok által is megkörnyékezett tréner, Gyöngyösi András újabb "igenje" is beletartozik!), majd következett a csúcsfogás: az olimpiai bajnok Székely Bulcsú megszerzése. Alekszandar Sostar visszavonulását követően új kapusra is szüksége volt a zöld-fehér szakosztálynak, így került képbe az egykori kedvenc. A történet innentől ismert ...
"Érzem, komolyan számolnak velem. Beszéltem az edzővel, Bíró Ákossal, a csapat másik kapusával, és ezek alapján nyugodtan mondhatom: minden tökéletes lesz. Az egyes sapkát kapom, ami, mondani sem kell, mit jelent számomra. Hihetetlenül elszánt vagyok, bizonyítani szeretnék az edzőmnek, a szövetségi kapitánynak, a Honvédnak és magamnak is" - zárta Pelle Balázs, aki hamarosan diplomáját is megszerzi a pécsi egyetemen.
Wiesner Tamás, az FTC pólószakosztályának vezetője mindehhez ennyit fűzött hozzá: "Balázs mindig úriember módjára viselkedett velünk szemben, már régen elástuk a csatabárdot, és bízunk benne. Nagy az akaratereje, s mi ki fogjuk használni azt a mérhetetlen bizonyítási vágyat, ami benne rejlik. Reméljük, a Fradiból a válogatottba is bevédi magát."
Háromszor már tényleg nem lehet ugyanabba a csapdába esni ...
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Pelle Balázs