FONTOS


 

Kósz Zoltán: A megújulás rögös útját járom
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.04.23
--------------------------------------------------------------------------------

Kósz Zoltán nem tudja még, hogy tagja lesz-e az Athénba utazó válogatott keretnek, de ha igen, akkor egyvalamit nem szeretne: második lenni. A világbajnoki címen kívül szinte mindent  megnyert kapus elmondása szerint nem lenne képes vízilabda nélkül élni, legközelebbi célja pedig az, hogy a szezon végén bajnoki címet ünnepelhessen a Vasassal. A térde még mindig fáj, kedvenc játékostársa Benedek Tibor, szívesen nyitna pólóiskolát, és szeretne megtanulni gitározni is.  Ahogy Társalgóban járt élsportolóink többségét, olvasóink Kószt is kérdezték a magyar labdarúgásról, ő azonban egyedülálló módon megvédte a futballistákat.

"Türelmesebbnek kellett volna lennem"

- Sziasztok, megérkeztem, essetek nekem! Ha vízilabdával kapcsolatosan akartok kérdezni, akkor azért azt előre bocsátom, hogy nem én vagyok a szövetségi kapitány.

- Mit szeretnél még elérni a vízilabdában? (coll)
- Mivel utoljára 2000-ben nyertem bajnokságot, a Vasas pedig 15 éve, legközelebbi célom az, hogy a bajnoki döntőben elverjük a Honvédot és végre mi legyünk a bajnokok.

- Madaras Norbi ugye már meggyógyult, és játszani fog a Domino elleni visszavágón? (Norcsi15)
- Igen, meggyógyult, játszik, és reméljük, ismét meglövi a maga 2-3 gólját.

Forrás: [origo]

- Milyen érzés volt, amikor a fiúk megnyerték a vébét? Amit ugyebár neked sosem volt szerencséd nyerni. (piri_neni65)
- Egy kicsit rossz érzés volt, de én választottam ezt az utat, és most már nem bánt a dolog. A fiúk sikerének azért örültem nagyon, mert mindenkivel jóban vagyok, és sok közös nagy csatában volt részünk. Tudom, hogy milyen nehéz eljutni egy világverseny döntőjébe, és legalább annyira nehéz megnyerni azt, mert olyankor már az is nyomaszt, hogy vajon eljutunk-e még egyszer idáig. Úgyhogy nagyon nagy dolgot vittek véghez a srácok.

- Tettél-e olyan dolgot az életben,  amit megbántál és változtatnál rajta? (bona_dea)
- Meg nem bántam, de utólag talán adtam volna magamnak még egy lehetőséget, amikor Zágrábban védtem - úgy érzem, egy kicsit hamar adtam fel a csatát. Másrészt talán nem kellett volna belevágni annyi mindenbe a vízilabda mellett, türelmesebbnek kellett volna lennem. Itt elsősorban üzleti vállalkozásokra gondolok, habár szerencsére eddig még mindig tartogatott egy újabb sanszot az élet.

- Nem gáz, hogy a vízben egymás tökeit fogdossátok? (FeherNagyUr)
- Hát ez elég kellemetlen. Én még nem fogtam meg másét, mivel kapus vagyok, de a többiek elég sokat panaszkodnak. Aztán azt veszem észre, hogy amikor ők vannak olyan helyzetben, ők is gondolkodás nélkül megfogják a másikét. :)  Olyankor az ellenfél elereszti a labdát, és ha a bíró nem veszi észre, akkor indulhat is az ellentámadás.

- Először is gratulálnék az eddigi teljesítményedhez. Mit jósolsz az olimpiára? Mivel lennél elégedett? (Amoro)
- Tudom, milyen nehéz győzni, és adott esetben nem csak az első hely jelenthet sikert. Ha kijutnék az olimpiára, akkor nyilván a saját teljesítményem is befolyásolná az érzéseimet, de egyvalamit nem szeretnék: második lenni.

- Mi volt az eddigi legklasszabb dolog, amit a pólónak köszönhettél? (coll)
- Egyértelműen az olimpiai bajnoki cím. Ezenfelül rengeteg élménnyel gazdagodtam, hiszen az életnek kevés olyan területe van, ami számottevőbb sikerélményt tud nyújtani, mint a sport. Ha a a társaiddal együtt küzdesz valamiért, a társaság egy életre összekovácsolódik.

- Ki a példaképed és miért? (piri_neni65)
- Molnár Endre. Azonfelül, hogy korának meghatározó játékosa volt kapusként, pályafutása utáni élete is példaértékű, az, ahogy viszonyul a mostani játékosokhoz.

- Mennyi esélyt látsz az olimpia megnyerésére? Szurkolni fogok nektek a helyszínen, az tuti! :-) (Amoro)
- Nagyon nehéz erre válaszolni, mert csökkentek a különbségek a magyar és a rivális csapatok között, ezért még nagyobb szerepe van az aktuális lelki és fizikai állapotnak, amit rengeteg minden befolyásolhat. Kivételes játékosok alkotják a csapatunkat, ezért ha nem jön közbe semmi, akkor 60-70% esélyt adok a győzelemre.

Kell egy lökés

- Szerinted helyed volna még az olimpiára készülő válogatottban? (piri_neni65)
- Néha úgy érzem, hogy igen, de tudom, mivel jár együtt egy válogatott felkészülés, és ha erre gondolok, elszáll az ihletem. Az utóbbi időben megint a megújulás rögös útját járom, ami egyre több energiát emészt fel. Ezért csak a napi célokkal foglalkozom, az olimpia pedig augusztusban lesz. Ha sikerrel járok, és kapok egy lökést magamtól, az meghozza majd a kedvemet.

- Az iménti válaszod a válogatottal kapcsolatban elég fura volt. Te úgy érzed, hogy még bekerülhetsz a válogatottba, csak neked kell azt akarnod? Ha összekapod magad, akkor jobb vagy mindenkinél? Szerintem a Szécsit te nem szorítod ki. Amúgy nagyon csíplek, szimpatikus vagy és tisztellek is, de a mostani forma alapján  Gergely is jobb nálad. (zsolt_udvar44)
- Igazad van, de az ötlet nem az én fejemből pattant ki. Én is tisztában vagyok a realitásokkal, és ezért nem vagyok biztos benne, hogy érdemes lenne belevágni. Ezért lenne jó egy lökés, ami meghozná a kedvem és az önbizalmam.

- Akkor én löklek! Kezdd el, csináld végig! Szerintem te vagy az egyik legjobb kapusunk. Szedd már össze magad! (Amoro)
- Kösz szépen!

- Látni szeretnélek Athénban!:-) (Amoro)
- Dettó. :)

Forrás: [origo]

- Milyen a viszonyod Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal? (mariosz)
- Jó.

- Hogyan állítanád össze a válogatottat? (LORY_B)
- Nem nagyon változtatnék a tavalyi csapaton, de  nem én vagyok a szövetségi kapitány.

- Milyen érzés, amikor a Vasassal a válogatottbeli csapattársaid ellen játszol? (Norcsi15)
- Meg kell tanulni szétválasztani a válogatottat  és klubcsapatot, de ez igazából nem is nehéz.

- Mit gondolsz arról, hogy a válogatottban együtt játszó játékosok egymást verik véresre egy bajnoki döntőn? Szerinted ez normális dolog? (coll)
- Nem normális dolog, de nem is olyan egyszerű, mint ahogy a végeredményt láttuk. El kellett telnie két évnek, hogy rendeződjenek a viszonyok.

- Egy-egy meccs után szoktatok a másik csapattal dumálni, kielemezni egymás teljesítményét? (Norcsi15)
- Hát, ezt azért nem nagyon szoktuk csinálni, bár jóban vagyunk az ellenfél játékosaival is. Amikor viszont lezárul egy bajnoki idény,  a válogatott edzésein beszélünk az elmúlt meccsekről.

- Melyik volt az eddigi legrosszabb élményed medencében? Ér többet is mondani... (nefelejcs_le70)
- A legrosszabb élményem az volt, amikor 2001-ben a budapesti Európa-bajnokságon nem ment a védés. Minden általunk lőtt gólnál nyolcezer szurkoló torkából szakadt ki az üvöltés, amikor mi kaptunk gólt (én), akkor pedig néma csend volt. Másik rossz élményem, hogy tanúja voltam, amikor Székely Bulcsú majdnem belefulladt a vízbe.

Utolsó esély a kapuban

- Miért lettél kapus? Nem szerettél úszni, vagy csak úgy beálltál magadtól, és ottragadtál? (Van_Basten)
- Elég tehetségtelennek bizonyultam mezőnyjátékosként, de már akkor is makacs típus voltam, és nem akartam abbahagyni a pólót, az edzőnk pedig adott még egy utolsó esélyt a kapuban. Ott megragadtam.

- Szerinted hogy lehet az, hogy pólóban szinte mindig  a világ legjobbjai közé tartoztunk? (coll)
- A vízilabda egy melós sportág, itt ha kihagy az ember egy hetet, akkor kezdheti elölről. Nincs más választásunk, mint edzeni, és ez megacélozza a hozzáállásunkat. Hála istennek egy ideje megfelelő szakemberek dolgoznak a csapatok mellett, az eredmények meghozták a szponzorok kedvét is, és ez így összességében  ideális helyzetet alakított ki. Ehhez kellett egy nagyon tehetséges gárda beérése is, és erre a csapatra alapozva évről évre fiatalabb tehetségeket is be lehet építeni a válogatottba.

- Szerinted miért nem tudja magát összekapni a magyar foci? Amúgy emlékszem, amikor a póló is nehéz éveket élt át. Szerintem te is. Miért nem tudnak a futballisták is olyan sportemberek lenni, mint ti? Csak a széthúzást látom, meg azt, hogy lenyúlják a pénzt... (coll)
- Amikor nálunk elkezdődött a fellendülés, az mindig annak volt köszönhető, hogy nem restelltek az edzők újdonságokat bevetni, sokszor külföldi módszerek alapján. Nem mondom, hogy könnyen ment eleinte, de nem is volt eredménykényszer. Ha viszont a a futballválogatott 3-4 meccsből nem nyer egyet sem, már kongatják a vészharangot. Egyébként ha van eredmény és sikerélmény, nyilván könnyebb sportembernek lenni.

Forrás: [origo]

- Szerinted is pénz kérdése a jó és eredményes sport? (coll)
- Nem egészen, nyilván egyszerűbb megvenni a legjobb játékosokat, de azokat csapattá is kell formálni. Rengeteg példa van erre, a Fradival  2000-ben teljesen esélytelenül nyertünk bajnokságot, a Vasassal pedig hosszú évekig nem sikerült ugyanez, holott nagyon jó csapatunk volt.

- Ha nem vízilabdáznál, mit sportolnál? Vagy ha nem sportolnál, mivel foglalkoznál? Mi a végzettséged? (Van_Basten)
- Erre nagyon nehéz válaszolni, mert amióta az eszemet tudom, vízilabdázom, és sok affinitásom nincs is más sportokhoz. A Testnevelési Egyetemet végzem, és szeretnék a sportág mellett maradni. Elképzelhető, hogy meglovagolnám a vízilabda népszerűségét és nyitnék egy saját pólósulit. Nagyon vonz még a zene, jó lenne megtanulni gitározni is.

- Sportoltál valaha még valamit a vízilabdán kívül? (Geriboy18)
- Nem.

- Milyen sportokat szeretsz még? (Amoro)
- Nézni a teniszt és a futballt, szeretnék majd síelni.

- Te játszottál a régiekkel is... Mi a véleményed Petőváry Zsoltról? (st0rm)
- Zsolt a korának meghatározó játékosa volt, ő játszotta az igazi magyar vízilabdát, életveszélyesen fordult le az ellenfélről.

- Mit gondolsz az utánpótlásról? Nem feltétlenül a következő generációra gondolok, hanem a gyerekekre... (coll)
- Olyan sok gyerek jár vízilabdázni, hogy ez a mennyiség kitermel majd egy nagyon jó minőséget.

- Szerinted nagy jövő előtt áll az utánpótlás? (HisztisCeda)
- Szerintem igen, de ezen a téren sem vagyunk egyedül a világban, sajnos a szerbek legalább olyan jók; e két nemzet lesz a meghatározója a jövő vízilabdájának.

"Megtanultam együtt élni a fájdalommal"

- Mit gondolsz Szécsiről? Úgy tartják, könnyen megeszi az íveléseket. (Van_Basten)
- Nem gondolom így. Ő egy nagyon komplex kapus, remek fizikai adottságokkal rendelkezik, tud az ellenfél fejével gondolkozni, és időnként még terrorizálja is őket pszichésen.

- Mi a véleményed a női vízilabdáról? (HisztisCeda)
- Nézni nem szeretem, mert szerintem, bár egyre kevesebb, de még mindig sok a technikai hiba.  Az eredményeit viszont elismerem.

- Hogy állsz a térdsérüléseddel? Már teljesen elmúlt, vagy fáj még? (Van_Basten)
- A térdem már jó ideje olyan állapotban van, hogy elő-előjön a fájdalom. Ez a múltkori műtét óta sincs másként,  megtanultam együtt élni a fájdalommal.

Forrás: [origo]

- A válogatott kerettel hol szoktatok edzeni? (Norcsi15)
- A Margitszigeten.

- Vasas-drukkerként csaknem minden meccseteken kint vagyok, számomra nagyon sokat jelent, hogy mindig van egy kedves gesztusod a szurkolóknak. Köszönjük, nagyon bízunk az Euroliga- és a bajnoki sikerben. Hajrá, Vasas! (barita)
- Köszi szépen, nélkületek nem menne, és más lehetőségünk nincsen kifejezni számotokra, hogy milyen fontosak vagytok. Hajrá, Vasas!

- Ha nem tudnád mind a hármat választani, akkor melyiket választanád? 1. Bajnoki aranyérem a Vasassal, 2. Euroliga-győzelem a Vasassal, 3. Olimpiai csapattagság? (Poloboy)
- Bajnoki aranyérem a Vasassal - nagyon sportszerű vagy, hogy nem az olimpiai aranyérmet javasoltad harmadiknak.

- Mikor és hol készülsz a meccsekre? (coolboi)
- Napi két edzés a Komjádiban, hétvégén meg meccs van, de most a sűrű program miatt ez a rendszer felborul, háromnaponként játszunk, és valószínűleg napi egyet edzünk.

- Tatára nem jöttök valamikor edzeni? Van itt egy olimpiai edzőtábor. :)) (Norcsi15)
- Tatára nem szoktunk járni, ez valahogy kimaradt. Általában Mátraházára megyünk, idén Fűzfőn voltunk, amúgy pedig nincs bentlakásos felkészülésünk, ezért járunk a Margitszigetre.

"Szeretnék a póló mellett maradni"

- Milyen zenét szeretsz? (FeherNagyUr)
- Szeretem a bluest, a jazzt és a gitárzenét, legyen az bármi, Frank Zappa, Al di Meola, Paco de Lucia vagy Tátrai Tibor. A magyarok közül Hobo és Deák Bill Gyula a kedvenc.

- Van olyan hely, ahol még nem jártál, de nagyon szeretnél eljutni? (Norcsi15)
- Szeretnék elutazni egyszer egy olyan "zsebkendőszigetre",  valahova az Indiai-óceánra vagy a karibi térségbe, ahol a Bounty-reklámok készülnek, de Magyarországot sem láttam még igazán, és előbb inkább azt szeretném bejárni.

- Milyen filmeket szeretsz? (Norcsi15)
- A krimiket.

- Örülnél neki, ha a gyerekeid is vízilabdáznának majd? (Poloboy)
- Igen, bár nehéz dolguk lenne, mert egy idő után óhatatlanul mindenki az apjukhoz hasonlítaná őket, ami egy elég nagy plusz teher.

- Van időd a családodra? (Norcsi15)
- Kevés.

- Mikor van szabadidőd, és mit csinálsz olyankor? (coolboi)
- Heti egy szabadnapom van, azt a családommal, a két gyerekemmel töltöm. Amikor az utóbbi két évben nem voltam válogatott, többet lehettünk együtt. Kirándulunk, meglátogatjuk a nagymamámat vidéken, és van úgy, hogy csak beülünk az autóba, elindulunk valamerre, és ahol megtetszik, ott megállunk.

- Ki a kedvenc pólósod? (coolboi)
- Benedek Tibor.

- Olvastad Kárpáti Gyurika könyveit? Én hülyére röhögtem magam rajtuk. Veletek is történnek ilyen vicces sztorik? (coll)
- Sajnos nem olvastam, ezért nem tudom, hogy milyen sztorik történtek velük.

- Az edzések mellett kell valamilyen diétát követned? (HisztisCeda)
- Ajánlatos egészségesen étkezni, de külön diétánk nincsen.

- Ha egyszer befejezed a pólót (remélem, jó sokára),  mivel szeretnél foglalkozni? (Amoro)
- Szeretnék a póló mellett maradni, azt hiszem, nem is tudnék élni nélküle. Szinte mindegy, hogy milyen minőségben.

Köszönöm az érdeklődést és a kérdéseket, örülök, hogy ilyen tájékozottak vagytok vízilabdában, már érdemes volt ennyit strapálni magunkat. Sziasztok!

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kósz Zoltán