FONTOS


 

Ismét a régi lángon égett
Harmadszor is megérezte

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.03.26
--------------------------------------------------------------------------------

Ismét a régi lángon égett Kósz Zoltán a hét végén -- hétfőn mindazonáltal amellett kampányolt, hogy senki se gyújtson rá. Merthogy a válogatott edzését követően egy dohányzásellenes reklámfilm forgatásán kapott szöveges szerepet, joggal: az ismert, sikeres figurák szájából elhangzó kérdés -- "Te mit választasz?" -- talán még inkább gondolkodásra készteti az ifjakat.

A Vasas-Plaket hálőre ugyanis "ismét" a sikeres emberek kategóriájába tartozik: az év első heteiben úgy tűnt, valami vészesen megtört nála, február közepétől kispadra is került az olimpiai bajnok kapus, mígnem a múlt héten visszatért, és ismét olyat alakított, amilyenre kizárólag ő képes. Amikor a Mladost elleni 6--3-at követően végigment a parton, egyik gratuláló ismerősének annyit mondott: "Gondoltad volna? Mert én nem..."

-- Tényleg nem gondolta?

-- Őszinte leszek: nem mondtam igazat. Mert gondoltam. És épp ilyennek gondoltam. Nagyon ritkán érzek ilyesmit, életemben eddig kétszer fordult elő: 1997-ben, a sevillai Eb-döntő előtt, továbbá Sydneyben, az olimpiai döntő előtt. Meg most.

-- Az annyi mint két gól, öt gól, három gól -- kétségtelen: a számok önt igazolják.

-- Nem tudom, miért, de akkor tör rám ez az érzés, amikor sem én, sem a körülmények nem százszázalékosak.

-- Azt vettük észre. Legalábbis korábban.

-- Ehhez képest az OSC elleni csütörtöki bajnokit követően rádöbbentem: olyan vagyok, mint régen. És ezzel elindult valami. Csak úgy. Hogy miért kellene jobban félni a Mladosttól, mint az OSC-től? A bajnoki előtt halálra izgultam magam. Régen védtem, isten tudja, milyen lesz megint beállni. Aztán azon kaptam magam, hogy itt el lehet indulni felfelé.

-- Edzője, Somossy József szerint a visszaesésében az is szerepet játszott, hogy megszületett a második gyermeke.

-- Továbbra is élvezem az apáskodást, és bár én nem érzem úgy, hogy ez többletenergiát visz el, valószínűleg az ellenkezője az igaz.

-- Beszélhetünk a térdéről?

-- Muszáj?

-- Voltaképpen nem...

-- Csak azért, mert most nem fáj.

-- Ennek mindannyian örülünk.

-- Mások állítják, lelki okokból kezdhetett hasogatni -- én pedig hiszek nekik.

-- Azaz minden rendben?

-- Ismer jól: mernék én ilyet mondani? De az biztos, hogy kezdek magamra találni.

-- Az jó, mert Zágrábban is szükség lesz a nagy alakításokra. Egyébként Ratko Stritof nyilatkozta, hogy szerinte a Vasas ennél aligha tud jobban játszani.

-- Szerintem pedig még lehetne javítani a védekezésen. A Mladostnak három olyan embere van, aki bármilyen szituációban gólveszélyes, ha őket megfogjuk, akkor nagyjából ott vagyunk, ahol most. És még elöl is tudunk javulni, ez meggyőződésem.

-- Tavaly, az olimpiai győzelem egyéves évfordulóján nyilatkozta azt, hogy sok idő telt el, míg feltámadt önben a régi győzelmi vágy. Most hogy áll ezzel?

-- Ellentétben az előző esztendővel, most szó sincs langyos vízről, nem kell fél év, hogy kiéhezzek a sikerre. A Vasasban nagyok a célok, azaz még most, annyit idő után is szinte folyamatosan hajt a győzni akarás.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.03.23

 
LINKEK

  Kósz Zoltán