FONTOS


 

Kiss Gergely állítja, nem kapnak ki 3-0-ra
Élethalálharcra készen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszva 2002.05.16
--------------------------------------------------------------------------------

Vajon képes-e a márciusban Magyar Kupát, áprilisban KEK-et nyert, szenzációs formába lendült Vasas férfi vízilabdacsapata arra, hogy 3-0-ra diadalmaskodjon a három győzelemig tartó bajnoki döntőben? És képes-e rá a címvédő, tavaly nyáron ráadásul három olimpiai bajnokkal erősödött Domino BHSE, hogy 3-0-ra kikapjon? Ha az első kérdésre igennel felelünk, a másodikra már nem mondhatunk nemet, hiszen a harmadik mérkőzés ma 19 órakor a Kőér utcában 2-0-s Vasas-vezetésről rajtol.

Az angyalföldiek vasárnap idegenben nyertek 9-7-re, ám a Domino ekkor még foghatta a temérdek kihagyott ziccerre és a fél tucat kapufára a vereséget. Kedden este azonban már mintha két más kasztba tartozó csapat játszott volna, a 10-6-os végeredmény nem is tükrözte híven a különbséget. Egy többmenetes párharc egy-egy állomásánál megszokott, hogy a győztes öröme - óvatosság is van a világon - kisebb a vesztes bánatánál, így volt ez a döntő második felvonása után is. Miközben a vasasosok mosolyogva, de visszafogottan ünnepeltek és pacsiztak, a honvédosok sóbálvánnyá dermedtek, Kiss Gergely például ki se jött a medencéből, úgy markolta az egyik rajtkövet, mintha soha el sem akarná ereszteni. Azért valamikor mégis elengedte, mert amikor tegnap telefonon kerestük, már épp edzésre menet válaszolt a kérdéseinkre.

- Kedden este olyan ábrázattal kuksolt a medencében, mint aki minden maradék illúziójától búcsúzik. Mi bántotta leginkább?

- Először az, hogy nagyon kihajtottam magam, de ennek semmi eredménye nem volt. Másodszor az, hogy csak azt tudtam, nem működött a csapatunk, azt viszont nem, mit kellene tennünk ahhoz, hogy működjön.

- Tisztázzuk az elején: biztosan csak a Honvédban van a hiba? Nem lehet, hogy a csúcsformában lévő Vasas, a remeklő Kósszal a kapuban, a szinte tökéletesen záró védelmével és a pazarul lövő csatáraival egyszerűen most ennyivel jobb?

- A Vasas tényleg nagyon jó, de csak a maga higgadt, felépített csapatjátékát nyújtotta, semmi extrát. A baj az, hogy mi ehhez partnerek voltunk.

- Mennyiben?

- Nagyon. Nem tettük eléggé próbára Kószt a mérkőzés elején, védhető lövésekkel kísérleteztünk. Ezzel az ő önbizalmát megnöveltük, a mienket viszont meggyengítettük, ezért a meccs második feléig már nem is mertünk vállalkozni. A Vasas-védelem ráadásul a KEK-menetelés óta nagyon összeállt, sokat segít Kósznak, a mi kapusaink ellenben nem kapták meg tőlünk ugyanezt a pluszt. Ezért - pedig mind a ketten nagyon tehetségesek - eddig sajnos úgy alakult a döntő, hogy nem egymást múlták felül, hanem egymást váltogatják, hátha a másiknak jobban megy majd. Nekünk minden gólért nagyon meg kellett küzdenünk, a Vasas viszont ajándékba kapta tőlünk a góljait.

- Ezek tisztán szakmai gondok. Lelkiek, szellemiek nincsenek?

- Nincsenek. Nagyon együtt vagyunk, ellentétektől mentesen. Talán épp az a bajunk, hogy túl jól sikerült az ősz, úgy tűnt, ez már mindig így fog menni, és idén nem találunk tartósan magunkra, csak egy-egy jó mecscsünk akad.

- Csütörtökre egy is elég lenne. Ha nem jön össze, és 3-0-ra alulmaradnak, azt tragédiaként éli meg vagy a sport realitásaként?

- Élethalálharcot kell vívnunk, áldozatos védekezéssel és hatékony támadójátékkal. Most azt mondom, nem következhet be, hogy 3-0-ra kikapjunk. De ha mégis bekövetkezne, nem marad más hátra, mint gratulálni a Vasasnak.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK

  Kiss Gergely