FONTOS


 

Kiss Gergely a Törzsasztalban
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Rencsényi Áron, INDEX 2000.10.12
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar csapatnak huszonnégy évet kellett várnia a legnagyobb dicsőségre, hiszen legutóbb az 1976-ban Montrealban állhatott fel a dobogó tetejére. A csoportmérkőzések során még akadozott a gépezet, két vereséget is begyűjtöttek a fiúk a horvátoktól és a jugoszlávoktól. Az egyenes kieséses rendszerben már jobban ment a játék, az olaszok, jugoszlávok majd a döntőben az oroszok ellen s nyertek, így övék lett a legfényesebb medál. A huszonhárom éves balkezes óriás jelenleg Bolognában légióskodik. Tagja volt az egykoron serdülő, ifjúsági, majd junior világ és Európa-bajnokságot nyert világverő gárdának. Felnőttként kétszeres kontinens-bajnok, és Világ Kupa győztes.


Kiss Gergő a vendégünk
apafej: - Milyen konkrét elismerést (tök konkrétan: lovettát) kaptok a népszerűségeteket meglovagló állami szervektől? A szponzorok mennyire bőkezűek? Meg lehet-e élni Magyarországon vízilabdázóként?

- A lovetta az annyi, amennyit az állam hivatalosan is kihirdetett számunkra arany esetére, annyi különbséggel, hogy a vezetők pénze karcsúsodik a mi javunkra. Így kb. 45 milliót kap a csapat, plusz a szponzoroktól csurran-csöppen néhány tízezer forint. Ebből még nem lesz budai lakás. Megélni meglehet, de nem hosszútávon. Marad a jogi pálya.

mercurius: - 1. Várható-e, remélhető-e pozitív fejlemény a sportág támogatásában? 2. Van-e esély arra, hogy olyan támogatást kaptok, amely lehetővé teszi, hogy játékosaink itthon maradhassanak? 3. A sportág hosszútávú lehetőségeit meghatározza az utánpótlás nevelés színvonala. 4. Várható-e ebben a kérdésben a sikereitek hatására pozitív fejlemény? Végül a női szakág. Várható-e, hogy az ISM egységesen kezeli majd a női és férfi szakágat?


"A magyar helyzet nem fog azonban gyökeresen változni."
- 1., 2. Javulásban bízom. A magyar helyzet nem fog azonban gyökeresen változni. Amíg komoly managerek, komoly szponzorokat nem képesek hosszútávon a magyar sikersportág mellé állítani. 3. Az olipmiai arany hatására a döntő utáni napokban megduplázódott a polóra jelentkező srácok száma. 4. A csajok mindig máshogy lesznek elbírálva.

dj avez: - Muszáj kimennetek Olaszba? Azaz ha lenne mondjuk itthon pénz a csapatoknál, akkor nem maradnátok itthon?

- Nem muszáj kimennünk, de nem szeretnénk még egyszer átélni az "adj-má-kölcsön-5000-forintot-jövő-hétig" életstílust. Ha biztosítva lenne a pénz, biztos itthon maradnánk.

komakino: - Még legalább két olimpiai arany van ebben a csapatban (kor alapján) szerinted begyűjtitek? Kemény Dénesnek lejár a szerződése, szerinted folytatja? Folytathatja? Szeretné? Szeretnétek? Tényleg annyira "súlyosak" az auszi lányok? Mennyi sört pusztítottatok el a döntő után?

- Azért még két arany durva lenne, van aki már Athénban sem lesz ott. De a mag még megmaradhat sokáig. Mi nagyon szeretnénk Dénest, őt mindig is az eredmények fogják minősíteni. A lányok: a magyar csajok elmondása szerint sok férfi megirigyelhetné az auszi csajok erejét. Sörpusztítás: és a vodka? És a whiskey? És a gin? És a bor? És a pezsgő?


Örök emlék
apafej: - Melyik meccstől tartottatok a legjobban? És hogyan voltatok az olimpiai faluban? Jót mókáztatok a kézilabdás lányokkal, khm...?

- A jugó, horvát csapatoktól tartottunk leginkább, ők a legerősebbek. Olimpiai falu: svéd műúszó lányok mellett laktunk, de azért a magyar "brigád" is komoly volt. Kézis csajok: jó fejek, csak nem hitték el, hogy nyerhetnek, kicsit felemás lett a hangulatuk a végére.

vezerstr: - Gergő, ha nem titok, elárulnád, hogy a kínai étteremben miről volt szó? Kemény nyilatkozta, hogy oda mentetek el a második vereség után. Nagyon fel kellett ráznotok magatokat? Féltetek, hogy mi lesz, ha nem jön össze az arany?

- A kínai étteremben bezabáltunk, besöröztünk, poénkodtunk, obszcén cigánydalokat énekeltünk (melyeket komoly cigányzenekaroktól tanultunk), és kiengedtük a "fáradtgőzt". Féltünk-e a bukástól? Szóba se jöhetett, élet vagy halál.

Index: - Láttátok-e a hétfői sydney-i lapban a meccsről a tudósítást? Az újságíró a brazil focistákhoz hasonlította a magyar vízilabda csapatot, illetve 1956 szellemét emlegette. Komolyan: volt-e téma a csapatban az 1956-os magyar-orosz meccs? Őszintén szólva, én nem hiszem...

- Konkrétan nem volt téma az 56-os meccs, de az ilyen apró részletek az ember hozzáállását pozitívan befolyásolják.


"A karmolások miatt meg otthon magyarázkodhatunk. "
makaii: - Néztem a meccseket és azt gondoltam, hogy hogy lehet azt kibírni, hogy valaki tiszta erőből szorítja a nyakadat, félig a víz alatt vagy, hátulról a gatyádban markolásznak, stb, stb... hogy lehet ezt kibírni, látom amint a tamadott vonaglik a víz alatt... kb. milyen érzés? vagy nem vészes??

- A víz sokat felfog az ütésekből, rúgásokból, de a gatyában turkászás, nyaktépés azért durva tud lenni. A karmolások miatt meg otthon magyarázkodhatunk.

Maskara: - Miért éppen vízilabdázni kezdtél el gyerekkorodban? Úgy értem ez valami családi hagyomány, vagy te ragaszkodtál hozzá, vagy esetleg egy edző fedezett fel?

- Szüleim minden áron azt akarták, hogy sportoljak: a labda meg a víz jól néztek ki együtt. (És még futni sem kell.)

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss Gergely