FONTOS


 

Katonást bántja, hogy kimaradt a válogatottból
Hazatérne a cél érdekében

--------------------------------------------------------------------------------
szerző: SZG, Nemzeti Sport 2004.01.17
--------------------------------------------------------------------------------

Tavaly június végén még számítottak rá az FTC vezetői, neve nem szerepelt a zöld-fehérektől távozók amúgy meglehetősen hosszú listáján. Aztán augusztus elején biztossá vált: Katonás Gergő Olaszországba szerződik, mégpedig a Chiavari Nuoto együtteséhez. A Ligur-tenger menti gárda jelenleg hetedik az A1-liga második szakaszában az A-csoportban, a magyar légiós pedig hét meccsen elért 16 góljával egyelőre házi gólkirálynak mondhatja magát.

– Jól választott? – kérdeztük a 23 esztendős játékost.
– Úgy gondolom, igen. Azok az indokok, amelyek miatt Olaszország mellett döntöttem, megalapozottak voltak.
– Mit értsünk ezen?
– Szakmai okok miatt váltottam, nevezetesen Olaszországban sokkal több kiélezett meccset játszhatok, ami egyben a fejlődésemet szolgálja. Amire számítottam, be is jött.
– A nyáron azt olvastam, hogy Chiavariban elitcsapat alakul a Pro Recco volt edzőjének irányításával. Noha az alapszakaszt követően a nyolctagú felsőházba kerültek, ott csak a hetedik helyen állnak, ami ellentmond a terveknek.
– Valóban hetedikek vagyunk, de figyelembe kell venni, hogy frissen öszszeállt együttes a miénk, meg aztán több szerencsétlen vereségünk is volt. A Reccóban eltanácsolt Marco Baldineti igyekezett sokakat elcsábítani volt klubjától, de nem mindenki állt kötélnek. A nagy tervekről így sem mond le a vezetőség, igaz, ebben az idényben az ötödik-hatodik helyet célozhatjuk meg reálisan. A jobb eredményhez további erősítések szükségesek, és persze sok munka.
– Nemcsak egyszerűen Magyarországról távozott, hanem a válogatottból is eltűnt a neve, nem hívta meg Kemény Dénes az októberi és a januári felkészülésre sem. Hogy viseli?
– Tudtam, nem bombabiztos a helyem a csapatban, ám annál már többnek gondoltam magam, mint aki hol kiesik, hol bekerül a keretbe. Mivel szerepeltem a Világliga 2002-es négyes döntőjében, a Világkupán és a tavalyi Európa-bajnokságon is, úgy éreztem, a bő kerethez tartozom. Sajnálom, hogy nem gondol rám a szövetségi kapitány, nem erre számítottam. Keményen edzek, kiegyensúlyozott a teljesítményem a Chiavariban, ennél többet most nem tudok tenni.
– Talán abból a szempontból mégsem döntött jól, hogy kiesett a szakvezető látóköréből, míg az itthon játszók, az önhöz hasonlóan a leszűkített keretbe vágyók szem előtt vannak. Esetleg hajlandó lenne arra, hogy a válogatottság érdekében ismét itthon pólózzon?
– Ha ehhez az kell, hogy megint magyar klubban szerepeljek, akkor hajlandó vagyok rá, de ettől függetlenül sem kizárt, hogy hazatérek – akár már a következő idényben.
Katonás amúgy jól érzi magát Itáliában, amely egy más világot tartogatott számára, az ő szavaival élve: jó értelemben véve eseménytelenebb az élete. A magyar légiósok közül volt fradista csapattársával, Hosnyánszky Norberttel és az erdélyi Kádár Kálmánnal tartja a kapcsolatot, a más generációt képviselő Benedekékkel nem.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Katonás Gergő