FONTOS


 

Kásás fiú meg az apja
Nincs kinn a vízből

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: gönczi, Kiskegyed 1997.10.14
--------------------------------------------------------------------------------

A papa egykori vízipolós, jelenleg edző. Természetes, hogy fia is vízben, labdával tölti fél életét. Újabban már sikerrel.

Délen csodafiúnak számít

Kásás Tamás (21) az újdonsült Európa-bajnok vízilabdacsapat tagja. Szerződése szeptembertől egy évre Nápolyba szólította. Édesapja: Kásás Zoltán (51) egykor maga is pólós volt, ma edző.

Tamás az uszodában nőtt föl. Egyéves korában már beugrott édesapjához a vízbe. Hatesztendősen kezdett a KSI-ben úszni.

Víz és labda

Úszni unalmas, viszont minden labdajátékot szeretek, Focizni, teniszezni is. Első edzőm, Windisch Ferenc is észrevette ezt. Kapust akart csinálni belőlem, de meggondolta. Azt mondta apunak, túl jól úszom, ahhoz, hogy egy helyben tapossam a vízet.

Néha ugyan elkeseredtem, de komolyan soha nem akartam abbahagyni a pólót. Nagyon nehéz volt, amikor apu Siracusaban edzősködött. Vele mentünk Olaszországba. Gyenge csapatban játszottam Szicíliában. Amikor hazajöttünk, korosztályom előbbre járt. Idő kellett, hogy utolérjem őket.A junior-és az ifiválogatottal Európa- és világbajnokságokat nyertünk (1993, 1994, 1995). Ezután a felnőtt EB ezüstérme szinte kudarcnak számított. Az olimpiai negyedik helyezés pedig igazi csalódást okozott.

Tanulás és vizsga

Soha nem voltam szorgalmas. Siracusaban jártam ugyan iskolába, de csupán azért, hogy olaszul tanuljak. Itthon is vizsgáztam. Amikor hazajöttünk éppen lemaradtam a középiskolai felvételikről. Három különböző gimnáziumba jártam, végül estin érettségiztem. Igazi megkönnyebbülés volt. Már sajnálom, hogy nem vettem elég komolyan a tanulást. Akkor felfrissülést hozott volna az edzés.

Siker és lányok

Nem szeretek a középpontban lenni. Már Szicilíában is nagyon megnéztek, hiszen délen ritka a magas szőke fiú. Iszonyúan zavarba jöttem Apu megmagyarázta: viseljem el, úgysem tudok tenni ellene. Tudom, Nápolyban is így lesz.

Az olimpia óta rengeteg levelet kapok. Hetente több tucatot hoz a postás. Ha kedvem van válaszolok rájuk. Ám lassan elfogynak a fényképeim.

Edző ne legyen!

Kásás Zoltán:
Harmincnyolc éves koromig nem nyaraltam, hiszen a világversenyek nyáron vannak. Az ember szeretné a gyerekét megkímélni azoktól a hibáktól, amelyeket maga elkövetett. Tudom, hogy a versenysport mellett a tanulás nehéz, mégis sokaknak van diplomájuk. Azt semmiképpen nem ajánlom, hogy edző legyen. Nekem például most éppen nincs állásom. Tanácsolom viszont, hogy nyelvismerete csiszolgatásán kívül tanuljon valamit, ami a sporttal kapcsolatos. A kalforniai Stanford Egyetem felajánlott neki egy sportösztöndíjat . Nehéz a döntés. Onnan nem tudna hazajönni akkor, amikor akar: Veszélybe kerülne a válogatottság. Hiszen a következő olimpia idején is csak 24 éves lesz! Addig itthon kellene valamit kezdenie magával.

Kedves Tamás!

"Nekem az a véleményem, hogy te csillag vagy az égen. Mindenki másnál fényesebben ragyogsz. És ragyogásod jólesik az embereknek... "
"Mindig megnézem a vízilabdaközvetítéseket. Élőben sajnos még egyet sem láttam, mivel vidéki vagyok. Ha jövőre felvesznek az ELTE-re, biztosan elmegyek az uszodába is... "
"A szívem szkadt meg a sportújságbeli képed láttán. Meggyötört, fárdt voltál. Remélem kicsit helyrejöttél már azóta... "
"Azt hittem egyedül vagyok ezzel az érzéssel. A többi lány popsztárokba és színészekbe szerelmes. Én viszont egy vízilabdást néztem ki magamnak... ."
"Őszintén remélem, hogy a monokli a bal szemed alatt már múlóban van... "

(Részletek rajongók leveleiből)
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  Matekzseni

 
LINKEK

  Kásás Tamás