FONTOS


 

Még 13 nap a barcelonai világbajnokságig
A higgadt nehéztüzér

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.30
--------------------------------------------------------------------------------

Biros Péter lő két gólt. Már négynél tart. Újoncként… Fordulhatunk, visszahúznak, fór, Biros. Kifújta magát. A hálót meg kipúposítja. A horvátok néznek: megőrült ez az ember? Nem. Csak zseni.
Részlet az NS 1999. szeptember 12-i számából
Eb-döntő: Magyarország-Horvátország 15-12

Kézilabdás múltjából rendkívül gyors lövést hozott magával, elvégre azt a sportágat is magas szinten űzte juniorként. Miután átpártolt a teremből a vízbe, és a kézi- helyett a vízilabdát kezdte dobálni, kezdetét vette a páratlan karrier. Elképesztő erejű lövései ugyanis a medencében jobban érvényesültek, az is kiderült, jobban úszik, mint fut, lábtempójának köszönhetően egyike a leggyorsabbaknak. A fotexes idők után az uszodában újpestiként jött el számára az első siker: Godova Gábor irányításával LEN-kupát nyertek a lilák - a menetelésben nagy szerepet játszott a rivaldafénybe kerülő, bohém fiatalember. 1999-et írtunk ekkor, azt az esztendőt, amely során kétségkívül berobbant a nemzetközi elitbe.

Ugye emlékeznek? A firenzei Eb-döntőben újoncként öt gólt lőtt a horvátoknak (nem mellékesen előtte az elődöntőt is simán eldöntötte…), amellyel országos hírnevet szerzett magának.
Képességeit eztán külföldön kamatoztatta (Horvátországban a Rijeka, Szerbiában a Becsej színeiben légióskodott), miközben természetesen kihagyhatatlan volt Kemény Dénes válogatottjából. Sydneyben társaival a csúcsra ért a kulcsemfigurává vált pólós, aki azóta is húzóembere az együttesnek. "Fácán”, mert mint Firenze óta sokat tudják, ez a beceneve, az örökkön higgadt fiatalember idehaza is megkoronáztatott, hiszen a Dominóval már két bajnoki címet tudhat magáénak, újabban pedig a fejébe vette, egy vb-aranyat is a nem mindennapi gyűjteményébe helyez. Márpedig ha ő valamit a fejébe vesz…

Névjegy

BIROS PÉTER

Született: 1976. április 5., Miskolc
Magassága: 194 cm
Testsúlya: 95 kg
Posztja: átlövô, jobbkezes
Eddigi klubjai: Miskolc, Eger, UTE, Rijeka (horvát), Becsej (jugoszláv)
Jelenlegi klubja: Domino-BHSE
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2000); Európa-bajnok (1999), 2x Eb-3. (2001, 2003); Világkupa-gyôztes (1999), Vk-2. (2002); BL-2. (2002, 2003, Domino), LEN-kupa-gyôztes (UTE,1999); 2x magyar bajnok (Domino, 2002, 2003), jugoszláv bajnok (Becsej, 2001)
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Biros Péter