FONTOS


 

Vad helyett Gyöngyösi

Amikor a Ferencváros férfi vízilabdacsapata 2000. június 7-én, a bajnoki döntő utolsó mérkőzésén 11-10-re verte a BVSC-t, és tíz év után aranyérmet nyert, a Fradi a Kósz, Székely, Matajsz, Kiss Csaba, Balogh, Hesz, Tiba kezdő hetessel vágott neki a meccsnek. Mellettük Steinmetz Ádám és Nyéki számított még alapembernek, no meg persze Vad Lajos, a vezetőedző. A 2001/2002-es szezon nyitányán azonban már puszta történelem lesz e névsor, mert elképzelhető, hogy az utolsó diadalmas Fradinak egy bő éven belül minden tagja otthagyja a Népligetet.

Kiss, Balogh és Steinmetz már tavaly eligazolt, a jelentősen meggyengült és anyagi csődbe jutott csapat ennek ellenére idén is elődöntőt vívott az ob I-es rájátszásban, és csak penetráns játékvezetéssel maradt le a Bajnokok Ligája négyes döntőjéről. Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy az egyre súlyosabb krízisbe zuhanó klub legalább maradék játékosait megtarthassa; Kósz, Hesz és Székely a Vasashoz szerződött, Matajszot külföldről és itthonról, Nyékit csak itthonról, de több helyről keresik, pénteken pedig Vad Lajos edző is távozott.

Nem is önszántából. A Fradi-pólósok évbúcsúztató ebédjének előételeként dr. Papp Albert szakosztályelnök ugyanis bejelentette, hogy Vad helyett Gyöngyösi András a tréner. Vad kétéves szerződéséből csupán egyet töltött le, ezért érthető, ha érdeklődésünkre mély érzelmi kitörés helyett gyakorlatias nyilatkozattal válaszolt: "Érvényes szerződésem van, ezért annak a felbontásáról írásbeli értesítést várok, amíg ezt nem kapom meg, addig nincs mit kommentálnom. Illetve annyit mondhatok, az évzárón már étlapot sem kértem, mert a jelenlévőket ismerve tudtam, mi következik."

Hogy mi miért következett, arról Papp Albertet kérdeztük, mire így válaszolt:

- Nagyon fiatal csapat áll öszsze a nyártól, és a szakosztályvezetés úgy érezte, a megmaradó játékosok fejlődése érdekében edzőt kell váltani, mert Vad Lajos nem biztosított elegendő lehetőséget nekik.

- Talán mert eredményt akart elérni. Ez nem volt szempont a döntés meghozatalakor? Hiszen Vad a tavalyinál lényegesen gyengébb csapattal jutott be a bajnoki elődöntőbe és a BL-középdöntőbe, ráadásul érvényes szerződése van...

- Nem is az eredményességgel volt a gond. Olyan emberre van szükségünk, aki fiatalos lendülettel, rengeteg munkával vág neki a feladatnak. Gyöngyösi Andrást erre alkalmasnak találtuk. Vad Lajos szerződésében pedig nem az szerepel, hogy az első csapatnál kell edzősködnie, így a munkájára más formában továbbra is számítunk.

- Az anyagi ellehetetlenülés, az elmaradt fizetések miatt szezon közben többször felmerült a szakosztályvezetés távozásának lehetősége, most mégis a játékosok mennek el és az edzőt menesztik. Önök miben hibáztak?

- Természetesen mindenki hibázott, de amit lehetett, megtettünk a csapatért. A klub nem tudta teljesíteni a kötelezettségeit, ezért mi jóval több pénzt hoztunk be, kész csoda, hogy a BL-t végig tudtuk játszani. Ennek ellenére az évzáró szakosztály-értekezleten bizalmi szavazást kérek magam ellen, és ha az eredmény úgy hozza, én is félreállok.

Ballai Attila, Sporthírek 2001.05.19

Vad Lajost más munkakörbe helyezték
Gyöngyösi a Fradi új edzője

Ki tudja, mi történik akkor, ha drága jó Klaric, drága jó Kratochvil, avagy a "jólelk?" bírópáros nem vezeti felettébb egyoldalúan a Fradi Olympiakosz elleni sorsdöntő Bajnokok Ligája-mérkőzését... Akkor minden bizonnyal a zöld-fehérek legyőzik a görögöket, és jelen pillanatban épp a dubrovniki fináléban tusakodnak.

Nem így történt, és ez súlyosan érintette a klubot. Hiszen a napokban távozott a két olimpiai bajnok, Kósz Zoltán és Székely Bulcsú - és a Vasasba ment Hesz Máté is. Nehezen képzelhető el, hogy mindez megtörtént volna most úgy is, hogy a csapat a Posillipo ellen készül. Persze, mellébeszélni sem kell - mindenki tudta, hogy gondok vannak a szakosztályban, hogy több havi fizetésekkel tartoznak a játékosoknak.

Mégis, az már sokakat meglepett, hogy edzőt is váltott az egyesület. Különösen úgy, hogy tavaly hosszú szünet után a Fradit bajnoki címig vezető Vad Lajosnak még egyéves szerződése van a klubbal.

"A Ferencváros edzője Gyöngyösi András lett, míg az eddigi trénert, Vad Lajost más munkakörbe helyezzük, azaz marad a csapat mellett"-mondta Wiesner Tamás szakosztályvezető, aki hozzátette: "Nem titok, Gerendás György volt az elsőszámú jelölt, ezt Gyöngyösivel is közöltük. Ám a BVSC mestere sajnos nem jött. Gyöngyösiről tudni kell, hogy edző még nem volt ugyan, de kétszázötvenszeres válogatott, azaz rengeteg rutinnal rendelkezik. Az olasz iskolát is kitanulta, úgy, mint Kemény Dénes vagy Horkai György, azaz reménykedünk, ő is olyan sikeres lesz, mint az említett edzők."

A leváltott, azaz más munkakörbe helyezett Vad Lajos egyelőre nem kívánja kommentálni a történteket: "Amíg írásban nem kapom kézhez a döntést, nem kívánok semmit sem mondani."

Beszélt viszont az új tréner, Gyöngyösi András, aki elmondta, hogy tudatosan készült az edzői pályára. "Már tavaly is hívtak, úgyhogy nem lepett meg, hogy most is megkerestek. Az elmúlt évet nehezen viseltem, hiszen sem játékosként, sem edzőként nem tudtam bizonyítani. Jártam a meccseket, figyeltem az edzők minden rezdülését. Tudom, hogy nincs könny? helyzetben a Fradi, de én mindig maximalista voltam, és leszek is, úgyhogy azt mondom, igen is remek gárdát hozunk össze. Nem lesznek benne sztárok, egy fiatal, ambiciózus együttest ígérhetek" - mondta a "Tojás"becenévre hallgató egykori válogatott játékos, aki arra a felvetésre, hogy nem tart-e attól, hogy a jövőben is financiális problémák gyötrik a szakosztályt, így reagált: "Ahogy informálódtam, az egész klubban vannak gondok, fizetési hátralékok. Ám azt is tudom, hogy a Torgyán elnök úr távozását követően másként lesz, és bízom abban, hogy megoldódnak a problémák."

Egy délutáni vacsorán búcsúztatta a csapat az esztendőt, a távozó pólósokat. Így nemcsak Kószt, Székelyt és Heszt (a három, Vasasba távozót), hanem Vogelt, Kardost és Boydot is, akikre a szakosztály nem tart igényt a továbbiakban.

AZ, Nemzeti Sport 2001.05.19.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  1999

 
LINKEK

  FTC

 
KÖNYVAJÁNLÓ

  
  Mi újság a Fradinál?
  >>> Sportkönyvek