FONTOS


 

Titkos dokumentum Salt Lake City-ről

Újabb fejezettel bővült a 2002-es téli ötkarikás játékoknak otthont adó Salt Lake City kapcsán kirobbant korrupciós botrány. Az amerikai szervezők Rio de Janeiróban, a NOB végrehajtó bizottságának ülésén nyilvánosságra hoztak egy eddig titkos, úgynevezett "pénzlistát".



Mitt Romney, a Salt Lake City-i szervezőbizottság elnöke ügyvédei tanácsára - az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával egyeztetve - döntött a dokumentum ismertetése mellett.

A 27 oldalas anyag többek között tartalmaz egy listát, amelyen számos NOB-tag neve szerepel. Az érintettekről életrajzi adatok és személyes információk olvashatók. A megjegyzések között gyakran szerepel a pénz szó.

Azok az újságírók, akik látták a dokumentumot, úgy vélekedtek, hogy az amerikai szervezők a NOB-tagok "gyenge pontjait" próbálták kitapogatni.

Érdekesség, hogy egyesek - így a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) elnöke - a mexikói Mario Vazquez Rana neve mellett semmilyen adat nem található. - A NOB minden problémája Salt Lake City kapcsán született - nyilatkozott a dokumentumról Rana. - Az emberek korruptnak tarják a NOB-ot. Ahol egy korrupt van, ott van egy másik is.

A vb-ülésen más téma is napirendre került. Pere Miro, a NOB segélyszervezete, az Olimpiai Szolidaritás vezetője bejelentette, hogy az úgynevezett szegény országokból segítségükkel eddig 300 sportoló jutott ki a sydneyi ötkarikás játékokra. - Ez a szám az olimpia kezdetéig akár 350-re is emelkedhet - mondta Miro.

A Sydney 2000 program keretében a NOB összesen 608 sportoló felkészítését segítette 13 millió dollárral. Miro hozzátette: Atlanta előtt még csak 215 versenyzőt és edzőt támogattak a szegényebb országokból, közülük 158 kijutott az olimpiára, 18-an érmet szereztek, heten aranyérmet nyertek.

[origo], 2000. május 27.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000