FONTOS


 

Schmitt szerint valós veszély fenyegeti Athént

Schmitt Pál, a MOB elnöke szerződést írt alá a NOB-szponzorokat tömörítő TOP 5-programmal, s ez sok pénzt jelent a magyar sport számára. Schmitt egyébként osztja Samaranch NOB-elnök aggodalmát a 2004-es athéni olimpia előkészületeinek hiányosságaival kapcsolatban, s valósnak ítéli a veszélyt, hogy a görög fővárostól esetleg el kell venni a rendezés jogát.



Athén, a 2004-es olimpia házigazdája a NOB történetében első alkalommal "sárga lapos figyelmeztetést" kapott Samaranch elnöktől. A bennfentesek szerint az is előfordulhat, hogy elveszik az olimpia rendezési jogát a görög fővárostól.

- Samaranch elnök bizonyos értelemben végső elkeseredésében kényszerült erre a valóban szokatlan lépésre - kommentálta a világszerte jelentős visszhangot kiváltó esetet Schmitt Pál, a MOB elnöke, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnökeként vett részt szerdán és csütörtökön a lausanne-i NOB-végrehajtó bizottsági ülésén.

Schmitt a drasztikus közbeavatkozás egyik kiváltó okáról azt mondta: valóban tarthatatlan az az állapot, hogy a Jacques Rogge vezette NOB-szemlebizottságnak Görögországban egyszerűen nincs felelős tárgyaló partnere.

- Mióta Athén 1997-ben elnyerte a rendezés jogát, a szervezőbizottság összetétele négyszer változott. Az előkészületeknek nincs felelős gazdája, a kormány a mai napig nem adott teljes garanciát. Olyan fontos építkezéseknek, mint a 15 ezer vendéget fogadó olimpiai falunak, még a tervei sem készültek el, s azt sem döntötték el véglegesen, hogy egyáltalán hol lesz.

A magyar sportdiplomata hangsúlyozta, hogy miközben a létesítmények 40 százaléka már a játékok odaítélésekor készen állt, azóta semmi sem történt: a kajak-kenu- és evezőspálya helyszínét még ki sem jelölték. Ezzel szemben kétségtelen tény, hogy a város infrastruktúrájának fejlesztése megkezdődött: megnagyobbították a repülőteret, korszerűsítik az úthálózatot, és épül a metró.

Schmitt Pál kijelentette: ha az év végéig nem történik alapvető változás az előkészületekben, akkor az is előfordulhat, hogy tényleg elveszik az olimpiát Athéntől, s más városra bízzák, hiszen az idő rövidségére tekintettel erre 2000 végén kínálkozik az utolsó lehetőség.

A MOB-elnök Lausanne-ban aláírta a TOP 5 programszerződését (a TOP-program a NOB 10-12 nagy szponzorát tömöríti, és a befolyt összeget szétosztják a nemzeti olimpiai bizottságok között), s ez jelentős előrelépést jelent a magyar sport számára.

- Magyarországot a kiemelt kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező négy évben 40 százalékkal nagyobb összegű támogatást kapunk a TOP-programtól, mint eddig - mondta a MOB-elnök.

Schmitt a Magyar Olimpiai Bizottság nevében hozzájárult, hogy Pekli Mária cselgáncsozó, aki Atlantában még Magyarország képviseletében állt rajthoz, Sydneyben ausztrál színekben induljon. Az indok nagyon egyszerű: a 28 éves, 56 kg-os kategóriában versenyző dzsúdós már 3 esztendeje Ausztráliában él, és ausztrál állampolgár.

[origo], 2000. április 21.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000