FONTOS


 

Schmitt Pál a "látogatási tilalom" ellen

Schmitt Pál MOB-elnök véleménye szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) a jelenlegi tagok a nyolcvanadik, az újonnan bekerülők pedig a hetvenedik életévük betöltéséig maradhatnának a testületben. Az elnök megbízatását illetően az volna helyes, ha a valóban kiemelkedő munkát végző első számú vezető nyolcesztendős megbízatása után még négy évig irányíthatna.

Mint ismeretes, szombat reggeltől a lausanne-i Beaulieu-palotában ülésezik a NOB idei második rendkívüli kongresszusa, amelynek egyetlen napirendi témája az 50 pontos reformtervezet megvitatása. Már a változások jele, hogy az eseményt a zártláncú televíziós adásnak köszönhetően a sajtó akkreditált képviselői is figyelemmel kísérhetik.

A végrehajtó bizottság (vb) háromnapos tanácskozáson készítette elő az ülést. Az előterjesztett terv előzetes vitája során néhány kérdésben nem teljesen tisztázódott a helyzet. A helyszínkijelölésről Schmitt azt mondta, hogy helytelen lenne megtiltani az olimpia rendezésére pályázó városok látogatását: "Eddig is legfeljebb a tagság háromnegyede járt a pályázó városokban, a rendezésre készülők általában több nemzetközi sporteseményt bonyolítanak le, amelyeken NOB-tagoknak hivatalból is jelen kell lenniük. A konfliktust úgy lehetne föloldani, hogy a látogatásokat előre megszerveznék, így azok valóban hasznosak lennének, és kizárnának minden olyan lehetőséget, amely gyanúra adna okot."

A vb-ben egyébként éles vita alakult ki arról, hogy Samaranch elfogadja-e a washingtoni kongresszusi meghallgatásra szóló meghívást, vagy nem. Végül azért döntöttek az elfogadás mellett, mert december 15-én az elnök már az új, megreformált testületről tud beszámolni. Az olimpiai mozgalom szempontjából az sem közömbös, hogy azzal az országgal rendezze először a NOB az ellentmondásokat, amelytől a televíziós és egyéb bevételeik legalább 70 százaléka befolyik.

A NOB-vb 1.25 millió dollárt szavazott meg az eritropoetin (EPO) nevű szer kimutatására irányuló kutatások finanszírozására. A bizottság egymillió dollárral támogat egy ausztrál programot, 250 ezerrel egy amerikai kutatócsoportot, míg 750 000 dollárt további kutatásokra különített el.

A vb ugyanakkor nem szavazta meg azt a kétmillió dollárt, amit a növekedési hormon kimutatásával kapcsolatos kutatásokra kért egy csoport. "A javasolt programhoz kétmillió dollárra lett volna szükség, ezért nem támogattuk -- idézte az AFP Samaranchot. -- Ha azonban később lesz egy szakmailag minden szempontból alátámasztható kezdeményezés, a nemzetközi doppingügynökség állja majd a költségeket."

*

Egyre több sportág szeretne felkerülni a nyári olimpiák műsorára, a NOB adatai szerint a 2004-es athéni ötkarikás játékokon való részvételre újabb 14 sportági szövetség jelentkezett.

Gilbert Felli sportigazgató közölte, hogy az új sportágak felvételéről a februári közgyűlésen döntenek, a NOB-tagok egy csoportja ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy szabjanak határokat, és 280 versenyszám tízezer sportolójánál több ne szerepelhessen az olimpiákon.

Sydneyben 28 sportág 300 különböző versenyszámában 10 200 sportoló vetélkedik majd. Ausztráliában új sportágként a triatlont vették fel a programba, valamint a bemutatókon 1988-ban (Szöul) és 1992-ben (Barcelona) már sikert aratott WTF-tékvandót.

A 2004-es athéni játékokon minden bizonnyal szerepelni fog a vízisí, míg várólistás többek között a golf, a versenytánc, a bowling, a fallabda és a rögbi.

Nemzeti Sport 1999. december 11.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000