FONTOS


 

Puskás Ferenc gratulált Pelének
Ali mindenkit legyőzött


Nem titkoltan az Oscar-díj átadásának a mintájára alkották meg a szervezők a bécsi World Sports Awards of the Century gála programját. A ceremónia hasonlóképpen zajlott, a műsorvezetők tréfálkozása, a meghívott sztárok - Eros Ramazzotti, Brigitte Nielsen - mind-mind ezt a párhuzamot sugallták. Legfeljebb azért sántított az analógia, mert az csak a legritkább esetben fordul elő, hogy valaki nem megy el az Oscar-díjáért, ám az "Évszázad sportolói" kitüntetést sem Michael Jordan, sem Steffi Graf nem vette át személyesen. És az is illúzióromboló volt, amikor megcsörrent egy-egy mobiltelefon Ramazzotti vagy a bécsi balettkar előadása közben. Hiába, ezúttal nem az Operaház megszokott közönsége, hanem sportolók, menedzserek és vállalatigazgatók töltötték meg a páholyokat.


Egerszegi Krisztina "csupán" két olimpiai arannyal nyert többet, mint Dawn Fraser. Az évszázad legjobbjának járó serleget ennek ellenére Fraser vihette haza...
Egerszegi Krisztina az ellenkező híresztelésekkel szemben a program kezdetére megérkezett az Operába, s így - hihették a magyar úszókirálynő drukkerei - az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy személyesen vegye át a választás nyertesének járó tizenegy kristálytrófea egyikét. Kiderült azonban, hogy a zsűri a nőknél az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi helyett a három aranymedáliával rendelkező ausztrál Dawn Frasert hozta ki győztesnek a vízisportok kategóriájában. A találgatások szerint talán azért, hogy a sydneyi olimpia előtt ausztrál díjazottja is legyen a gálának, netán azért, mert Egerszegit túl fiatalnak gondolták az "Évszázad sportolója" címhez.

A másik két magyar jelölt esetében már az is hatalmas sikernek mondható, hogy bekerültek a meghívottak közé, hiszen a két legnépszerűbb, és a legnagyobb ászokat felvonultató sportágban, a labdarúgásban és az ökölvívásban sikerült ez nekik (nem véletlenül ebben a két kategóriában hirdettek győztest a műsor végén). Puskás Ferencnek és Papp Lászlónak a sporttörténelem talán két legnagyobb hatású alakjával, Pelével és Muhammad Alival kellett versenyeznie, ám ebben a két kategóriában volt a leginkább egyértelmű a végeredmény.

Ali népszerűsége egyébként még ma is mindent felülmúl, Bécsben bármerre járt, sikongató, kiáltozó tömeg kísérte az autóját, az pedig valóban megható volt, amikor felállva tapsolta és éljenezte a Parkinson-kóros hajdani nehézsúlyú bajnokot a bécsi Operaház közönsége.

Puskás Ferenc a díjkiosztó gála után a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta: rendkívül nehéz megítélni, ki volt a világ legjobb futballistája, ő maga sem merne erre a kérdésre egy névvel válaszolni. Arra a felvetésre, hogy valóban Pelé volt-e a legjobb labdarúgó, Puskás így válaszolt: "Pelé nagyon jó futballista volt. Az egyik legjobb..."

Információink szerint egyébként Puskás egykori csapattársának, a Real Madrid másik hajdani sztárjának, Alfredo di Stéfanónak drukkolt, s az udvariasság szabályai szerint az argentin-spanyol sztár is úgy nyilatkozott: szerinte Puskásnak kellett volna nyerni.

Öcsi bácsi ezzel együtt semmi jelét nem mutatta a csalódottságának, s a díszvacsora kezdetén Pelé asztala felé vette az irányt, hogy gratuláljon a győztesnek. A brazil világklasszis, amint meglátta a közeledő Puskást - szó szerint - lecsapta az evőeszközöket, felpattant az asztaltól, és elkiáltotta magát: "Senior Puskás!" A két futballgéniusz megölelte egymást, majd néhány percig spanyolul beszélgettek. Öcsi bácsi gratulációja mellett egy, az életéről szóló filmmel - amelyet az idén a San Sebastian-i filmfesztiválon mutattak be - ajándékozta meg Pelét.

Az éjszakába nyúló bankett végét kevesen várták meg, Puskás fél egykor nagyjából egy időben távozott Boris Beckerrel, Szergej Bubkával és Franziska von Almsickkel. A szálloda előtt még akkor is több tucatnyi autogramgyűjtő várt rá.

Krisztina nem csalódott

Egerszegi Krisztina, akit a az Évszázad sportolója címre a leginkább esélyesek között emlegettek, elmondta, hogy nem azért időzítette az érkezését az utolsó pillanatra, mert ezt egyfajta sztárallűrnek szánta, pusztán sok dolga volt a munkahelyén. Igaz, hozzátette, hogy nem kedveli, ha nagy felhajtás van körülötte, és tudat alatt talán ez is szerepet játszott abban, hogy csak az előadás kezdetére érkezett meg a bécsi gálára. Az eredményről szólva, a három olimpián - mindig egyéni versenyszámban - öt aranyérmet szerző Egerszegi kijelentette, egyáltalán nem csalódott, ő maga is Dawn Fraser győzelmét várta, s elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a német kajakozónő, Birgit Fischer lesz a díjazott. Egerszegi egyébként a gála másnapján még Bécsben találkozott Dawn Fraserrel. Az ausztrál hölgy láthatóan örült a találkozásnak, olyannyira, hogy a két úszónő közös fotót is készíttetett.

Nemzeti Sport 1999. november 21.



SYDNEY.2000

CIKKEK
CIKKEK

  Az Évszázad Sportolói
  Megválasztják az évszázad "álomcsapatát"
  Az évszázad 11 legkiválóbb sportolójára
szavaztak Bécsben


 
LINKEK

  SYDNEY 2000