FONTOS


 

Június 3-án lesz a fogadalomtétel
Mincza és Kósz mondja az esküt


A Sportkórház helyzete, az olimpiai fogadalomtétel, valamint a sydneyi részvétellel kapcsolatos technikai és szervezési kérdések szerepeltek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) péntek délutáni maratoni ülésén, amelyen Schmitt Pál elnökölt.

Berkes István, a Sportkórház nemrég kinevezett főigazgatója elmondta, az intézmény jövőjéről még nem döntöttek véglegesen, ám valószínű, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetemhez integrálódik. A főigazgató a rekonstrukció terveiről is beszélt, hozzátéve, hogy ettől függetlenül a Sportkórház változatlanul dolgozik, minden tekintetben az olimpiai felkészülés támogatását és segítését tartja fő feladatának.

Az olimpikonok ünnepélyes fogadalomtételére június 3-án a Vígszínházban kerül sor. Az esküt Mincza Ildikó, a világbajnok párbajtőrcsapat kiválósága, és Kósz Zoltán, az Európa-bajnok és Világkupa-győztes magyar vízilabdacsapat kapitánya mondja. Kiss Balázs, olimpiai bajnok kalapácsvetőnk viszi a színpadra a magyar zászlót, akit Kökény Bea, a kézilabdacsapat kapitánya és Kolonics György, olimpiai és világbajnok kenus kísér majd. Az atlantai fogadalomtételhez hasonlóan, a részvételt már kiharcolt sportágak egy-egy képviselője is a színpadon lesz.

Érdekes, hogy az 1936-ban kezdett fogadalomtételek óta vízilabdásra, az egyik legsikeresebb olimpiai sportágunk képviselőjére még egyszer sem esett a választás, vívó is csak egyszer mondta az esküt: 1960-ban, a római olimpia előtt Gerevich Aladár. Az elnökség a nyári olimpia után rendezendő paralimpia versenyeire készülő mozgássérült sportolók egy csoportját is meghívja a fogadalomtételre. Ezek a versenyzők az olimpikonok után külön fogadalmat tesznek, hiszen más versenyre készülnek.

Az elnökség megfelelő elveket dolgozott ki a jutalmazásra, az ülésen résztvevő Deutsch Tamás miniszter úgy nyilatkozott, hogy erről néhány héten belül döntenek. Elvi döntést hoztak arról is, hogy az egyes sportágak versenyzőit hány szakvezető kísérheti el Sydneybe.

Az elnökség a Németh Angéla olimpiai bajnoknő által vezetett női bizottság javaslatával is foglalkozott, amely az élsportolók továbbtanulására, felvételi nélküli egyetemi felvételére vonatkozik. Az Oktatási Minisztérium a javaslatot kedvezően fogadta, és -- amint Deutsch Tamás tájékoztatta az elnökséget -- a két minisztérium közötti együttműködés alapján lehetőség nyílhat arra, hogy ősztől száz fiatal sportember ösztöndíjjal, felvételi vizsga nélkül kezdhesse meg egyetemi tanulmányait.

Napirenden szerepelt a Sydneyből hazaérkező csapat fogadása is. A hosszú, fárasztó, több mint húszórás légiútra való tekintettel október 3-án nem terveznek ünnepélyes fogadtatást, viszont október 14-én a csapat valamennyi versenyzőjét és szakvezetőjét meghívják a parlamenti fogadásra, amelyen Schmitt Pál ad jelentést a magyar szereplésről.

Az elnökség több részletkérdésben felhatalmazást adott az előkészítő bizottságnak, és a csapat vezetőjének, Molnár Zoltánnak, hiszen a következő elnökségi ülésre csak július végén, az ünnepélyes csapatgyűlés előtt kerül sor.

Nemzeti Sport, 2000.04.29.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000