FONTOS


 

Schmitt Pál programja

Az élet óvatosságra tanított, tapasztalatból tudom, hogy más az ígéret, a bíztatás és más a titkos szavazás. A tagok feléhez jó barátság fűz, de reálisan arra számíthatok, hogy az első fordulón túljutok a július 16-i moszkvai választás során - mondta Schmitt Pál NOB-elnöki esélyeiről, amikor a hét végén a norvég olimpiai klub népes küldöttségének tagjaival, köztük harminc ötkarikás aranyérmessel találkozott Lausanne-ban.

Szó esett a baráti beszélgetésen a NOB etikai bizottságának szigorú rendelkezéseiről is, amelyeket - fogalmazott valaki a vendégek közül - a rossz emlékű KGB módszereihez lehet hasonlítani. Schmitt Pál véleménye szerint a valóban szokatlanul szigorú rendelkezéseket lehet ugyan vitatni, az előírások azonban az esélyegyenlőség, a sportszerű verseny feltételeit kívánják megteremteni.

A magyar sportdiplomata hangsúlyozta: arra is gondolni kell, hogy a július 17-én kezdődő új időszakban az öt jelölt egyike elnök lesz, négynek viszont továbbra is legjobb tudása szerint kell dolgoznia az olimpiai mozgalom célkitűzéseinek megvalósításáért. Az elnökválasztásban csak a NOB tagjai vesznek részt, a jelölteknek elsősorban őket kell tájékoztatni, nem pedig a sportvilágot. A NOB- tagok egyébként - jelezte Schmitt - az elmúlt hetekben megismerhették az elnökjelöltek munkáját, s ennek alapján dönthetnek.

Schmitt Pál az elnöki programját röviden így ismertette a norvég olimpiai bajnokokkal:
- A páston is csapatember voltam, a NOB elnöki megbízatását is csapatban kívánom ellátni, mint első az egyenlők között. Azt szeretném, hogy az etika és a fair play szelleme uralkodjon az olimpiai mozgalomban. Erősíteném a mozgalom egységét, a sportolók szerepvállalásának lehetőségét tovább növelném, a nők arányának korábban elhatározott emelését szorgalmaznám, kompromisszumok nélküli következtes harcot hirdetnék a dopping ellen, az ellenőrzés és a büntetés mellett nagyobb szerepet juttatva a megelőzésnek és nevelésnek. Az olimpiai játékok helyszínének kijelölését illetően valamilyen elv alapján minden földrésznek lehetőséget biztosítanék a rendezésre, a programot pedig a jelenleginél kiszámíthatóbbá, állandóbbá tenném, bizonyos ésszerű csökkentéssel.

Az elnökválasztás lebonyolítása, többek között az, hogy a pályázók a NOB-ülés során kapnak-e lehetőséget programjuk ismertetésére, a végrehajtó bizottság május 15-18. közötti tanácskozásán tisztázódhat.

Sporthírek 2001.05.07.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál