FONTOS


 

Schmitt Pál mindenki NOB-elnöke lenne

"A NOB éléről idén távozó Juan Antonio Samaranch egyfajta atya és tanító volt számunkra, ám utódjára csapatjátékosi szerepkör vár: első lesz az egyenlők között" - jelentette ki a Die Welt hétfői számában megjelent interjúban Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság NOB-elnökségre kandidáló elsőszámú vezetője.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori első alelnöke a német napilapnak nyilatkozva úgy vélekedett: esélyei az elnöki posztért folyó küzdelemben több tényezőtől függnek. "Nem tartozom egyik meghatározott érdekcsoporthoz sem: nem tudhatom magam mögött sem az angolszász, sem a latin országokat. Persze európai vagyok, ám ez a földrész is megosztott... Elnökként én az egész olimpiai bizottságot képviselném, nem csupán Európát. Kiváló kompromisszumos megoldás lehetnék valamennyi frakció szempontjából" - fogalmazott Schmitt.

Fő vetélytársaival, a belga Jacques Roggével és a kanadai Dick Pounddal kapcsolatban, akiket a német újságíró "nehézsúlyú jelölteknek" nevez, Svájc magyar nagykövete kijelentette: ma már nincsenek nehézsúlyúak. "Ebbe a kategóriába legfeljebb a NOB klasszikus, régi tagjai tartoznak: Samaranch, Havelange, Vázquez-Rana, Hodler. A mostani utódjelöltek új nemzedéket alkotnak, valamennyien kijárták a Samaranch-féle iskolát. A NOB jelenlegi elnöke atya, tanító, oltalmazó volt számunkra, óriási hatalommal a kezében. A jövő újfajta vezetési modellt hoz. Új korszak előtt állunk. Az új elnök csapatjátékos kell, hogy legyen, első az egyenlők között" - vélekedett Schmitt.

Arra a kérdésre, hogy hány szavazatra számít az első körben, kijelentette: "Nem szeretnék olyan benyomást kelteni, hogy túl nagy az önbizalmam. A NOB-ban eltöltött 18 év megtanított arra, hogy az ígéreteket mindig kettővel kell osztani. Aki az első fordulóban 30 vagy 40 szavazatot kap, az a végén komoly esélyes lehet az elnöki székért folyó harcban."

Esetleges győzelme esetén le kellene mondania nagyköveti állásáról - vetette közbe a Die Welt munkatársa, azt firtatva, mennyi pénzt kérne, hogy biztosítsa megélhetését? Schmitt válaszában kijelentette: a pénz nem érdekli, megengedheti magának, hogy élete végéig tiszteletbeli funkciót töltsön be. "Van egy bérházam Magyarországon, ez kellő biztonságot nyújt számomra. Három gyermekem már befejezte egyetemi tanulmányait. Ha (a NOB élén) fedezik a költségeimet, az elég nekem. Az ingyen végzett munka a NOB különlegessége: ha ugyanis fizetés járna az elnöknek, akkor talán az ötezredik helyen állna a menedzserek jövedelmi rangsorában. Így viszont különleges státusa van, mert társadalmi példakép" - hangoztatta Schmitt Pál a német napilapban.

[origo], 2001.02.19.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál