FONTOS


 

Helyzetjelentések Sydneyről
Schmitt Pál: "Tiszta eszközökkel!..."

Zsúfolásig telt az óbudai Régi Sipos étterem különterme pénteken délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatójára. A rendkívüli alkalomhoz illően -- egy év múlva ilyenkor zárulnak Ausztráliában az ötkarikás játékok -- rendkívüli érdeklődés nyilvánult meg a sajtó részéről. Ráadásul a MOB háromtagú küldöttsége -- dr. Török Ottó igazgató, valamint a két titkár, Babati Lajos és Nagy Zsigmond -- éppen most érkezett haza Sydneyből, ahol a helyi szervezőbizottság (SOCOG) az olimpiai küldöttségek vezetői, chef de mission-jai számára tartottak részletes, a játékok minden lényeges elemét érintő tájékoztatót, illetve bemutaták egyben a létesítményeket, a különböző versenyszínhelyeket és az olimpiai falut is.

Vad Dezső sajtószóvivő köszöntötte a megjelenteket, majd a MOB elnöke emelkedett szólásra, aki útban nagyköveti székhelye, Bern és Athén között mindössze 24 órára látogathatott haza. Bevezetőjében megemlítette: az már tízéves hagyomány, hogy az olimpiai játékokat egy évvel megelőző sajtótájékoztatón az elnök jelen van, és ez most sem lehet másként. A görög fővárosban a hét végén a NOB végrehajtó bizottsága ülésezik, amelyen részt vesz dr. Schmitt Pál is.

A NOB alelnöke megnyugtatónak itélte olimpiai felkészülésünk helyzetét, a tevékenység koordinálását végző bizottság olajozottan működik. Ami az anyagi feltételeket illeti, örvendetesnek nevezte Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszternek a legutóbbi MOB-elnökségi ülésen tett bejelentését, amely szerint a korábban tervezett összegeken felül erre az esztendőre még további, mintegy 110 milló forintos támogatást élvez a magyar sport. Ebből mintegy 30 millióra van szükség a sportegészségügyi gondok enyhítésére, a fennmaradó nyolcvanmillió pedig a sportági szakszövetségek, és főként az egyesületek rendelkezésére áll -- ahol végtére is az olimpiai felkészülés java része zajlik --, kizárólag az eredmények, teljesítmények, illetve az olimpiai elvárások alapján.

Az elnök beszámolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban végbemenő folyamatokról is, külön kiemelte a doppingolás terjedése elleni újabb erőfeszítéseket, amelyekre a nemzetközi szervezet több mint 25 millió dollárt költ ebben az esztendőben. Az alkalmat megragadva Schmitt Pál nyomatékosan hangsúlyozta a MOB elkötelezettségét a doppingmentes, kizárólag tiszta eszközökkel történő felkészülés és versenyzés mellett.

Sydneyben a 2000-es játékokon várhatóan a NOB mind a 200 tagországa megjelenik, és jellemező, hogy a helyi szervezők tájékoztatójára 165 országból küldöttség érkezett, a többieket pedig az Ausztráliában székelő olimpiai attaséjuk képviselte. Babati Lajos titkár kedvező véleményt formált a szervezőbizottságról, amelynek összetételét és szakmai felkészültségét megnyugtatónak ítélte. A korábbi tapasztalatok alapján a szervezők minden egyes nemzeti küldöttség mellé egy felelős helyi szervezőbizottsági tagot delegálnak. A mi esetünkben ez különösképpen szerencsés, mert a kijelölt személy Vajda László, aki korábban a MOB nemzetközi titkáraként dolgozott.

A létesítmények többsége készen áll, kivéve egyebek között egy új úszómedencét, ahol a vízilabda-mérkőzések zömét rendezik. Ezt jövő májusra adják át. Jelenleg -- összegezte a látottakat Babati Lajos -- az mondható el, hogy a készültségi fok eléri a 80--85 százalékot, és ez egyben azt is jelenti, hogy lényegesen előbbre vannak, mint hasonló időszakban (1995-ben) az atlantaiak voltak. Az időjárásról, a biztonsági intézkedésekről, az olimpiai faluról, az étkezésről, az egészségügyi ellátásról, a sajtó rendelkezésére álló helységekről is tömör tájékoztatást kaptunk, majd a titkár nyomatékosította, hogy megítélése szerint valóban a rövid utak olimpiája várható, minden fontosabb versenyszínhely igen közel van egymáshoz, s a sportolók szállítására nem kevesebb, mint 400 autóbusz áll rendelkezésre. A faluban pedig a kerékpár lesz majd bizonyára a közkedvelt közlekedési eszköz.

Nagy Zsigmond azt emelte ki, hogy ez lesz az első olimpia, amikor az akkreditálás, a nevezés és az egész adminisztráció kizárólag számítógépes rendszer segítségével, tehát minden korábbinál sokkal gyorsabban történik. Erre a SOCOG egy nyolclépcsős rendszert dolgozott ki, s aligha történhet olyan fennakadás, mint amilyen a legutóbbi olimpiákon is számos bonyodalomhoz és bosszantó, hosszadalmas várakozáshoz vezetett.

Végezetül dr. Török Ottó arról számolt be, hogy sikerült külön szerződésben rögzíteni a kajak-kenu válogatott szálláshelyének bérlését. ők az egyedüliek, akik nem a faluban laknak, érthetően, hiszen a versenyek színhelye -- kivételként -- mintegy 40--50 perces autóbusz útra esik a falutól, a már tavaly és tavalyelőtt is edzőtáborozással kipróbált és kiszemelt hely viszont, amely edzés szempontokból is kiváló, mindössze öt percnyire fekszik az olimpiai versenypályától.

A beszámolókat követő kérdések során a Nemzeti Sport a magyar csapat vezetőjének kijelölése iránt érdeklődött. Dr. Schmitt Pál a MOB elnöke válaszában hangsúlyozta, hogy a fontos vezetői poszt betöltését körültekintő és gondos mérlegelés előzi meg, és ez a személyi kérdés a Magyar Olimpiai Bizottság következő közgyüléséig dől el, tehát idejében, mintegy kilenc hónappal a játékok előtt.

(gallov), Nemzeti Sport 1999. október 2.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál