FONTOS


 

Ötkarikás visszaszámlálás

Sydney a jövő század olimpiáinak előhírnöke, a rekordok ötkarikás versenyei következnek távol hazánktól. Új sportágak - triatlon, tékwandó, trampolin - mutatkoznak be, a nők lehetőséghez jutnak többek között súlyemelésben, öttusában és vízilabdában, új versenyszámok kerülnek műsorra, mint a női rúdugrás és kalapácsvetés, bővül a sportlövészet és a kerékpározás programja. Az atlantai 271 számmal szemben Sydneyben már 300 bajnokot avatnak. A színhelyek döntő többsége újonnan épült, pazar létesítmény, amelyek néhány kivételtől eltekintve máris, egy évvel a játékok előtt készen állnak, s ahol kiváló körülmények és kivételes technikai berendezések és felszerelések várják az indulókat. Ingyen, térítés nélkül látják vendégül az indulásra jogosultakat a minden eddiginél kényelmesebb, otthonosabb olimpiai faluban, ami kivételes teljesítményekhez segítheti a sportolókat. A részvételt a rendkívüli érdeklődés, az olimpiai játékok hallatlan nagy vonzereje miatt már korlátozni kellett. A most alkalmazott kvalifikációs rendszeren akad javítani való, az egyes sportágakban kialakult gyakorlat például a jövőben mindenképpen egységesítésre szorul. Az alapvető cél azonban nagyjából megvalósul. Teljes olimpiára kerül sor, 200 ország versenyzőinek részvételével. A legjobbak ott lesznek a rajtnál, s a meghívások révén minden ország képviselteti magát. Az erőviszonyok kiegyenlítődtek. A rivalizálás soha nem gondolt méreteket öltött. Atlantában már 53 ország sportolói nyertek olimpiai bajnokságot és 79 ország versenyzőinek jutott érmes helyezés. Ezzel szemben Barcelonában 37-63, Szöulban pedig még csak 31-52 számokat mutatott a statisztika. A magyaroknak, a mi versenyzőinknek ebben a kiszélesedett versenyben kellene, kell helytállniuk.

E tények ismeretében is feltétlenül derűlátó vagyok a szereplést illetően. Derűlátásomat ugyanis tényekre, a magyar sportolók idei sikeres szereplésére alapozhatom. örvendetes módon álljuk a versenyt a világgal. Az olimpiai sportágak világbajnokságainak első nyolc hónapi eredményösszesítése szerint a magyar sport az előkelő tizedik helyen áll. Ezzel együtt a kvalifikációs versenyeken is a vártnak megfelelően, néhány sportágban még annál is jobban szerepeltünk. Nagyon friss, de csodálatos élmény a vízilabdázók Európa-bajnoksága. A győzelem nemcsak az olimpiai részvétel kivívását jelentette, hanem - amint annak híre Bernbe, a magyar nagykövetségre is eljutott - a magyar sportkedvelőket is megörvendeztette. érthető, hiszen a pólót mi magyar sportnak tekintjük. Az 1932 óta aratott ismétlődő olimpiai sikerek és rendkívüli képességű klasszisok tették a vízilabdát magyar játékká. Remélhetően további együttesek is követik a nagyszerű példát, s akkor a csapat létszáma a tervezett kétszáz körül mozog majd.

A világméretű nagy olimpiai visszaszámlálás eközben mindenképpen új mérföldkőhöz érkezett. Már csak egy esztendő van hátra a jövő évi ünnepélyes megnyitóig. Egyes sportágakban ugyan még ezután rendezik a döntő jellegű kvalifikációs versenyeket, de lassan a felkészülés utolsó időszaka következik. A sportági szakszövetségekkel kialakult korrekt partneri kapcsolat alapján szeretnénk elérni, hogy a jó szereplésre, érem-, vagy pontszerzésre esélyes versenyzők számára egyéni programok készüljenek, ami mindenképpen hatékonyabbá teheti a felkészülést. Az aláírásra váró háromoldalú szerződések aláírásával a sportolók biztosítékot kapnak arra nézve, hogy a felkészülés során minden feltételt megteremtünk. Ezzel egyidőben azonban a sportolóknak a tiszta felkészülésre és versenyzésre is kötelezettséget kell vállalniuk.

Bern, 1999. szeptember 14. Schmitt Pál

A MOB elnöke

(gallov), Nemzeti Sport 1999. szeptember 15.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál