FONTOS


 

Rogge NOB-elnök vendégül látta Schmitt Pált
A múltja védi az öttusát

----------------------------------------------------------------------
forrás: Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.11.19
----------------------------------------------------------------------

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke nemzetközi kötelezettségeinek tett eleget a napokban. Előadást tartott Bilbaóban, a Spanyol Olimpiai Akadémia közgyűlésén, majd Lausanne-ban, "Az olimpiai játékok öröksége" mottóval rendezett tanácskozáson a környezetvédelem vitavezetői tisztét látta el.
- Bilbaóban majdnem háromszáz érdeklődő előtt számoltam be az Olimpikonok Világszervezete tevékenységéről - mondta hazaérkezése után.

- Az immár több mint nyolcvanezer olimpikont tömörítő szervezet munkáját három regionális irodából segítjük, több mint száz országban működik nemzeti szervezet. December elején az európai országok olimpikonjai részére szemináriumot rendezünk, várhatóan negyven országból érkeznek vendégek Budapestre, legalább tíz világhírű olimpiai bajnok is lesz közöttük. A volt olimpiai résztvevők egyre gyakrabban vesznek részt társadalmi akciókban, a jövő nemzedékének példaképeiként népszerűsítik az olimpiai eszmét.
- Miről tanácskoztak Lausanne-ban?
- Jacques Rogge NOB-elnök megnyitója után a negyven országból érkezett küldöttek nyolc nézőpontból vitatták meg az 1984 óta rendezett olimpiai játékok tapasztalatait. Az azóta sorra került nyári és téli olimpiák házigazdái, valamint a már kijelölt városok mind elküldték képviselőiket, akik érdekes előadásokat tartottak a játékok gazdasági, idegenforgalmi, kulturális és kommunikációs tapasztalatairól. Figyelemre méltó, hogy 1984 óta minden olimpia nyereséggel zárult, s az adott város, ország fejlődését tekintve utólag is rendkívül előnyösnek ítélték a játékok megrendezését.
- A hasonló nemzetközi tanácskozások során az előadások mellett is sok fontos esemény történik. Bizonyára így volt ez Lausanne-ban is.
- Egyet emelnék ki, Rogge elnök ebéden látott vendégül. Elmondta például, szeretné elérni, hogy még mandátuma idején újabb kontinens, tehát Afrika vagy Dél-Amerika egyik városa lehetőséget kapjon olimpia rendezésére. Véleménye szerint erre 2016-ban lennének felkészültek, más megközelítésben ez viszont azt jelenti, hogy 2012-ben a játékok Pekingből visszatérhetnének Európába. A NOB elnöke Budapestet változatlanul az esetleges pályázók egyikének tartja.
- S mit hozhat Mexikó, ahol a pekingi olimpia műsora, többek között az öttusa törlése is napirendre kerül?
- A NOB programbizottságának ismert javaslata rendkívüli viharokat váltott ki. Az elnök véleménye szerint az öttusát a hagyományok tisztelete övezi és védi. Az ugyancsak törlésre javasolt baseball mellett pedig a NOB sikeres TOP-programjának támogatói, azok az amerikai és japán multinacionális cégek álltak ki, amelyek évente több tízmillió dollárral támogatják az olimpiai mozgalmat. Rogge elnök véleményével a NOB-tagok többsége nyilván egyetért. A jelen műsor kiegyensúlyozott, kiegyenlített a nők és a férfiak, az egyéni és csapatsportok aránya, és mint Rogge úr mondta, teljes mértékben kielégíti az igényeket.




SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál