FONTOS


 

Budapest várná a NOB-ot
Schmitt Pál összefogásra szólít fel

A Moszkvában megválasztott Jacques Rogge belga sebészfőorvos pontosan egy hónapja tölti be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki tisztét. Erről az egy hónapról, valamint a közeljövő várható eseményeiről nyilatkozott lapunknak Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, az egyik korábbi elnökjelölt.

- Sajnálatosnak tartom, hogy az olimpiai mozgalom egyes meghatározó személyiségei részéről csalódott nyilatkozatok láttak napvilágot a feladatok folytatásáról, illetve nem folytatásáról - kezdte Schmitt Pál. - Ezek a nyilatkozatok negatívan befolyásolhatják szponzorainkat, a médiát, a versenyzőket, az olimpiai családhoz tartozókat. Éppen ezért szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet arra, hogy mi, a NOB tagjai nem egyes személyekre, hanem a mozgalomra, annak szolgálatára esküdtünk fel, amit a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján kötelességünk betartani. Mindez a döntő szavazatkülönbséggel megválasztott új elnök teljes támogatását jelenti. Kötelességünk ez azért is, mert a szerényen, mértéktartóan megnyilatkozó új elnök terveiben olyan tennivalókat említett, amelyek a további négy jelölt programjában, és az én elképzeléseim között is szerepelt.

- Mire gondol elsősorban?

- Többek között a takarékosabb gazdálkodásra, az olimpiai résztvevők létszámának megfelelő ellenőrzésére, a NOB és ezzel a mozgalom anyagi biztonságának megőrzésére, a sport tisztaságának védelmére, a doppingellenes küzdelem megalkuvás nélküli továbbvitelére, a demokrácia és az etika erősítésére. Röviden összefoglalva, a megkezdett reformok folytatására, illetve sikeres befejezésére. Ebben a munkában igyekszem messzemenően támogatni Rogge elnököt. Örömömre szolgál, hogy eddigi feladataim közül különös figyelmet kap az Olimpikonok Világszövetsége. Rogge elnök részt vett a mintegy hetvenezer volt olimpikont tömörítő szervezet legutóbb Edmontonban tartott végrehajtó bizottsági ülésén, és messzemenő erkölcsi és anyagi támogatásáról biztosított bennünket. Talán egyszer megvalósul a sportolók, az olimpikonok álma, s őket tekintik az olimpiai mozgalom negyedik pillérének.

- Hogyan folytatódhat a reformok végrehajtása?

- Az eredeti menetrend szerint a februári téli olimpia során tartandó NOB-ülés után csak 2003-ban Prágában tanácskoztunk volna ismét. Rogge elnök azonban, véleményem szerint nagyon helyesen, a jövő év második felében, szeptemberben vagy októberben rendkívüli ülést hív össze. Ennek során a reformok végrehajtásának állását, a Charta ötvenegy pontjában történt módosításait t?znénk napirendre. Időszer?, hogy az etikai bizottság munkáját, a tagság összetételét, a tiszteletbeli tagok helyzetét, az olimpia m?sorát, a játékok helyszínének kiválasztási módszerét, más reformokat, azok végrehajtását megvizsgáljuk, s ahol szükséges, módosításokat hajtsunk végre.

- Hol kerül sor erre az ülésre?

- Erről még nem született döntés. Ám, ha nem Lausanne-ban, a NOB székhelyén tartanánk az ülést, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként jelentkeznék, s Budapestet ajánlanám színhelyül. Szívesen adnánk otthont egy ilyen fontos, az olimpiai mozgalom jövőjét meghatározó rendkívüli ülésnek. Jelentkezésünket erősítheti az a tény, hogy 1995-ben sikeres ülést rendeztünk fővárosunkban, aminek során Salt Lake City megkapta a 2002-es téli olimpia rendezési jogát.

Vad Dezső

Pound: színjáték volt!

LOS ANGELES. Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja cáfolja, hogy a július 16-án lezajlott elnökválasztás után azért írt bocsánatkérő levelet a szervezet szponzorainak és az eseményt közvetítő tv-társaságoknak, mert csalódott volt veresége miatt. A írás - amelyet múlt héten a Los Angeles Times cím? lap is közölt - szerint a belga Jacques Rogge győzelme előre megrendezett színjáték volt.

"A NOB támogatói és a tv-csatornák több százmillió dollárt költöttek a moszkvai ülésre, és véleményem szerint nem ezt érdemelték - mondta Pound. - Nincs igazuk azoknak, akik úgy gondolják, hogy csak azért reagáltam így, mert nem én nyertem. Ez a feltételezés inkább őket minősíti, és nem engem." A sportdiplomata az elnökválasztást követően valamennyi tisztségéről lemondott, de Rogge jelezte: a jövőben is számít a munkájára.

Büntetés halál miatt

SYDNEY. A biztonsági előírások durva megsértése miatt 50 ezer amerikai dollár bírságot köteles fizetni az a cég, amelynek egyik alkalmazottja életét vesztette a sydneyi olimpiai falu építése közben. A munkás 1998. szeptember 24-én azért halt meg, mert három méter magasból rászakadt két raklap tégla. A tragédia előtt többször figyelmeztették az építőipari vállalatot az előírások betartására, de intézkedés nem történt. Az ügyben az ausztrál bíróság maximálisan 225 ezer dollár büntetést szabhatott volna ki.

Tiltakozás Kanadából

MONTREAL. Kanadában nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) székhelye Lausanne-ban maradjon. "A nemzetközi sportélet nagyon Európa-centrikus, hiszen a harmincöt szövetség közül harmincnak ott van a központja, ráadásul tizenkettőnek Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén. A semlegesség és a függetlenség jegyében a WADA otthonának minél távolabb kell kerülnie a svájci várostól" - mondta Denis Coderre, a Kanadai Sportminisztérium államtitkára, aki mindössze annyi engedményt tenne, hogy egy esetleges montreali központ mellett valamennyi földrészen legyen kihelyezett irodája a WADA-nak. Az 1999-ben alapított, ideiglenesen lausanne-i székhely? ügynökség pályázatára öt város - Lausanne, Montreal, Bécs, Bonn és Stockholm - jelentkezett. Az augusztus 21-i, tallinni tanácsülésen döntenek arról, melyik lesz a WADA székhelye.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2001.08.16




SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál