FONTOS


 

Sportos diplomaták

Schmitt Pál és Martonyi János. Két diplomata, két sportot szerető ember. Ez persze előbbi esetében természetes, hiszen olimpiai bajnok, s kandidál a NOB elnöki székére. Ugyanakkor nem csak ez a két szál köti össze őket, hiszen Martonyi külügyminiszterként Schmitt svájci nagykövet főnökének is tekinthető.

Ôk ketten még sosem adtak közös tévényilatkozatot. Tegnap a Ma reggel sport blokjában tehát történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi. Történelmi és rendhagyó volt ez a beszélgetés, hiszen egyikük a sportról, másikuk a politikáról beszélt. Ám meglepő módon a politikát, illetőleg leginkább a külpolitikát Schmitt elemezte, míg Martonyi a sportról szólt jó pár szót. Külügyminiszterünk nemrég tért haza Ausztriából, ahol érdekes politikai találkozón vett részt.


Martonyi (jobbról) és Schmitt egyaránt jelentős sportkedvelő

- Délelőtt síeltünk, délután beszélgettünk, vitatkoztunk - mondta.

Így például együtt siklott a lejtőkön az orosz elnökkel, Putyinnal is.
- Mindenképpen hasznosak az ilyen találkozók, ha másért nem, hát azért, mert sportolás után a délutáni tárgyalásokon legalább nem alszunk el - tréfált.
- Komolyra fordítva a szót, egyre több alkalommal vehetünk részt ilyen rendezvényeken, s ez azért is jó, mert egy síliftben például könnyebb kialakítani személyes kontaktust, mint a tárgyalóasztalnál.
- Az olimpia, ha pozitívan is, de mindig politizál - vette át a szót Schmitt.
- Természetesen a sport is a diplomácia és a politika része. Én ezt gyakran tapasztalom a találkozók során, hiszen külföldi kollégáim általában a sportról érdeklődnek nálam a beszélgetéseink elején. Én persze igyekszem, hogy ne csak a sportban, hanem az élet más területein is felkészült legyek.

Ez Martonyi szerint is fontos, bár ő inkább azt emelte ki, hogy Schmitt Pál nagyköveti kinevezése azért volt szerencsés, mert egy diplomatának mindig előny, ha az élet más területén elért sikereiért és a munkájáért is elismerik.

Fiatalabb korában a Szeged labdarúgómeccsei el sem kezdődhettek volna a jelenlegi külügyminiszter nélkül. Mára a lelkesedése alábbhagyott, ahogy mondta, annyit csalódott a magyar fociban az elmúlt évtizedekben, hogy szinte alig követi az eseményeket. Persze azt sem titkolta, ha a válogatott kijutna a vébére, akkor ő is és még sok százezer ember újra szívesen járna ki a stadionokba.

Schmitt ringbe száll a NOB elnöki posztjáért. Ahogy mesélte, nem lesz könnyű csata, hiszen négy-öt jelölt pályázik Juan Antonio Samaranch megüresedő tisztére. Április tizedikéig kell leadni a kandidálást, amely az interneten is megtalálható lesz hét nyelven. Martonyi miniszter Schmitt NOB-elnöki ambícióival kapcsolatban elárulta, több tárgyalásán is felmerült már ez a kérdés, ő személy szerint a háttérből ugyan, de minden erejével támogatja a NOB tagját, hiszen hazánk számára óriási elismerés lenne, ha valóban Schmitt Pálnak hívnák az olimpiai mozgalom fejét.

Hamvas Atanáz, A Színes Sport 2001.03.13.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál