FONTOS


 


Schmitt Pál fáklyás futása

"A lelkem még bírta volna tovább is, a fájós térdem már kevésbé, de óriási élmény volt körülbelül ötszáz métert futni az olimpiai lánggal" - mondta Schmitt Pál a Sydneytől mintegy 180 kilométerre délre lévő tengerparti kisvárosban, Vicentében, ahol az Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnökeként volt résztvevője a fáklyás stafétának.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a lengyel Irena Szewinskától vette át a fáklyát. A lengyelek egykori világklasszis atlétája (1964 és 1976 között háromszoros olimpiai bajnok volt különböző sprintszámokban) a WOA elnökségének a tagja.

"A fellobogózott, feldíszített kisváros apraja-nagyja őszinte szeretettel fogadott bennünket, és szurkolt nekünk Igazi népünnepélyt jelentett a váltófutás. Számomra pluszélményt jelentett az a tény, hogy egy olyan öreg helybeli farmer váltott, aki már az 1956-os melbourne-i olimpiát megelőzően is futott a fáklyával" - mesélte Schmitt Pál.


Az ausztrál rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki megpróbálta vízbe dobni az olimpiai lángot Kiama városában. A garázda az olimpiai váltóban futó Tom Carroll egykori szörf világbajnok kezéből ragadta ki a fáklyát, de idejében megfékezték, így nem sikerült az óceánba dobnia az olimpia jelképét. A mostani volt a harmadik támadás a láng ellen, amióta az Ausztráliába érkezett.

A Színes Sport, 2000.09.09.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál