FONTOS


 

"Húsz éremre gondolok, köztük hat aranyra"
Schmitt Pál szívesen lenne főpolgármester

Ismerve a pályázati feltételeket és határidőket, Budapest 2016 előtt nem kandidálhat az ötkarikás játékok megrendezésére - tette közzé az Interneten véleményét Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, egykori olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki a www.sportforum.hu internetes honlapon élőben válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Természetesen kikérték a véleményét arról, hogy milyen magyar szereplésre számít Sydneyben. Schmitt Pál az elvárásokkal kapcsolatban így fogalmazott: "Húsz éremre gondolok, köztük hat aranyra."

A MOB-elnök többek között a jövőjével kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Elmondta, hogy a következő időszak érdekes kihívásokat tartalmaz az egyéni karrierje szempontjából. Jövőre ismét jelölteti magát a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, és ha 2002 őszén - amikor az országgyűlési után a helyhatósági választásokra kerül sor - bizalmat és erkölcsi biztatást kap, kész arra, hogy pályázzon Budapest főpolgármesteri címére.

A NOB-elnökségre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy jelenlegi elképzelései szerint jelölteti magát.

- Várhatóan négyen jelentkezünk jövőre. Hivatalosan még nem kellett pályázatot beadni, de az már most is tudható, hogy egy belga, egy kanadai és valószínűleg egy ausztrál kollégám lesz a vetélytársam. A korteskedés nem kampánymunka a NOB-ban, hanem tizennyolc éves, szakmai és baráti kapcsolaton alapuló véleménynyilvánítás. Mindenki tudja, hogy a gondolkozásom középpontjában a sportoló áll, kevésbé vagyok érzékeny az olimpiai mozgalom gazdasági összefüggéseire. Talán a legerősebb érvem, hogy magam is olimpiai bajnok vagyok, és az elmúlt év decemberében a világ olimpikonjai, mintegy hetvenezer nagyszerű sportember, megválasztott szervezetük elnökévé - mondta.

Schmitt beszámolt arról is, hogy soha nem látott biztonsági óvintézkedések előzik meg a XXVII. nyári olimpiai játékokat. A megnyitó ünnepségen 40 államfő és 36 miniszterelnök lesz jelen. A MOB elnöke szeptember 5-én utazik Sydneybe, ahol részt vesz a NOB végrehajtó bizottságának ülésén.

A Színes Sport, 2000.09.01.

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál