FONTOS


 

Kajakosok egy hajóban: Kammerer Zoltán és Storcz Botond közös életpályája
Olimpiai arany lehet a hozomány

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.12.24
--------------------------------------------------------------------------------

Kammerer Zoltán és Storcz Botond hajóját és életét is egyazon mederbe terelte a sors. Csapathajóban ez ideig csakis együtt szereztek világbajnoki címet, olimpiai bajnoki aranyérmeiket is közösen lapátolták be, az idei évet barátságban szenvedték végig, mígnem boldogságuk is épp ezekben a hetekben, szinte egyszerre köszönt rájuk. Storcz társa, a volt világbajnok kajakos Mednyánszky Szilvia már világra hozta Dorka lányukat, Kammerer párja, Haffenscher Hajnalka pedig "minden perces terhes". Úgy tetszik, Kammerer Gergő már megszületése előtt révbe ér: édesapja az interjúkészítés időpontját szemelte ki arra, hogy megkérje fia számára a kis Dorka kezét. A Storcz család egyelőre nem adott végleges választ: szerintük, a közös hozományba elkélne még egy-két Európa-, világ- és olimpiai bajnoki cím.

"A gyerekvállalást már tavaly, az olimpia idején elhatároztuk, mi több, a lányunk nevét is Ausztráliában választottuk ki Botond édesanyjával - meséli Mednyánszky kismama. - A négyes döntője előtti napon a nagy melegben beültünk egy étterem teraszára és az itallapon a söröket böngésztük. Rá is találtunk a nekünk dukáló italra, a Viktória nevű nedűre. Megbeszéltük, ha másnap igazolódik, nem előre ittunk a medve bőrére, vagyis a győzelemre, akkor a lányunk egyik neve biztosan Viktória lesz. Nos, november óta már velünk él Dorka Viktória, én pedig itthon vagyok vele edzőtáborban... Hiányzik a kajakozás, de a jelenlegi életformám azért szebb, és semmivel sem könnyebb. A napi hat órányi tréningadagom felemelkedett huszonnégy órás szolgálatra, amit természetesen boldogan vállalok."

Botond is jól érzi magát a gyakorló apuka szerepkörében - egyszersmind elfogadta megnövekedett felelősségét: "Eddig bármily komolyan is vettem a sportot, valójában csak úgy elkajakozgattam, főként a magam örömére. Most változott a helyzet, kevesebb kockázatot vállalhatok, s az érmek forintosítható értékére is oda kell figyelnem, ha nyugodt hátteret akarok biztosítani a családomnak. Ez plusz motivációt jelent, továbbá azt is észrevettem, hogy nem csak a pénzt, az időmet is kezdem sokkal jobban beosztani. Az edzéseket igyekszem maximális erőbedobással végighajtani, mert tudom, elfoglaltságaim miatt nem pótolhatom a lazsálást. A családi vérvonal továbbvitelére a tanulásban is törekszem: februártól másoddiplomás képzés keretében - édesapám szakmaválasztásához hasonlóan - közgazdásznak készülök."

Kammererék egyelőre nem gondolhatnak efféle, stratégiai tervezésre. Gergő születése mindennél nagyobb esemény, így legfeljebb néhány napnyi távlatban gondolkodnak. "Az én fiam csak szerencsés srác lehet, így azt jósolom, hogy újévkor születik, s ő lesz a 2002-es AB-bébi..." - kajánkodik "Kamera", ám kedvese, Hajnalka a legszerencsésebbnek a lehető legkorábbi időpontot tartaná: "Én már siettetném a szülést, felkészültem, és otthon, új gödi házunkban is minden készen áll Gergő fogadására."

Az újságíró végül, miként a gyertyagyújtáskor a terített asztalra boruló karácsonyfa, ünneprontásra vetemedik, és - a szakmai titkok megbeszélésére, no meg némi pelenkázási előtanulmányra a szomszédos szobába vonuló hölgyek távollétében - a férfiembereket az elmúlt, kevéssé fényes szezonról faggatja. "Valóban nem úgy láttunk munkához, hogy egy vb-ezüsttel elégedettek leszünk, ám miután épp az idényzárásra javult fel a csapat, összességében tiszta a lelkiismeretünk" - magyarázza Storcz. "A felelősséget azért nem akarjuk áthárítani: tavaly később kezdtük a felkészülést, és a vízreszállásig a kelleténél lazábbak voltunk" - ismeri el Kammerer, majd újra kajakbéli párja veszi át a szót: "Most bezzeg, két hónapnyi futást és erősítést követően, az alapozás kellős közepén jobban állunk, mint valaha. Nekem amúgy nem volt még két pompás, illetve két vacak évem: egy jót mindig rosszabb követett, majd rendre újra felkapaszkodtam."

Újévi fogadalomra nem próbáljuk meg rákényszeríteni vendéglátóinkat, ám - a gyerekek egészségét az első helyre téve - egymás vágyait kivételesen nem tökéletesen fedő másodlagos terveikről maguktól nyilatkoznak. Storcznak még mindig nincs kedve a négyesbéli szerepléshez ("Vereckeiékkel immár felhőtlen a kapcsolatunk, de én nem akarok sok embertől és érdektől függeni, vagyis egyelőre nem foglalkoztat a csapathajó."), az ötszáz méteres távon remeklő párosukat azonban ezer méteren is az elitbe irányítaná ("A magyarázat egyszerű: ez az egyetlen szám, amelyben még nem nyertem olimpiai vagy vb-aranyat...").

Kammerer ragaszkodna a kvartetthez, ám hamar konszenzust kötnek, s kezet is ráznak a bevezetőben említett kézfogó kapcsán. Néhány évig még biztosan közösen munkálkodnak majd csemetéik méltó hozományán.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kammerer Zoltán
  Storcz Botond