FONTOS


 

A kajakos olimpiai arany itthon nem kiugróteljesítmény
Egy dupla rendel?

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.01.02
--------------------------------------------------------------------------------

- Hallom, autóban ül, szép a táj?

- Ha körös-körül fehérség lenne, nem tiltakoznék - mondja Sydney kétszeres bajnoka, a kajakos Storcz Botond. - Persze, végül is jobb, hogy csak az eső szemerkél, mert épp Győrbe száguldunk a rokonainkhoz az M1-esen.

- Nem fagyott le az út?

- A külső hőmérséklet három Celsius.

- Nocsak, lecserélte az autóját? A mi autónkban ülve nem kapott ily pontos információkat a sofőr...

- Bizony, a Suzukimat Sydney után egy Toyotára cserélte a Budai Piét. Még bejáratós, hisz az utóbbi időben nem volt alkalmam sokat használni.

- Hallottam, hogy külföldön járt. Most így kérdem: szép volt a "thai"?

- Thaiföld?! Gyönyör?. Egy ötven kilométer hosszú üdülőszigeten, Phuketen nyaraltunk. Bangkokot megnéztük ugyan, ám a zsúfoltság nemigen tetszett, ezért az időnk java részét valóban pihenéssel töltöttük. Egy kis tengerparti futást azért a programba illesztettem, hogy ne maradjak le teljesen a többiektől.

- No, ez az. Sári Nándor nem fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy amikor a többiek épp nekilátnak alapozni, ön nyaralni megy...

- Remélem, megért, s azt is elfogadja, hogy számomra a pihenés, az erőgy?jtés is hozzátartozik az újabb olimpiai ciklushoz. Tudom, azt szerette volna, ha a fiúkkal együtt kezdem el a munkát, jóllehet, csakis magamat hoztam nehezebb helyzetbe, mivel nekem kell pótolnom a lemaradást. Iparkodom hát, például reggel is kiadós futással kezdtem a napot.

- Miként fogy az önről írt portré

?

- A terjesztőt nem akartam felhívni az ünnepek alatt, de abban bízom, sokan voltak kíváncsiak rám.

- Tervezi a második, bővített kiadást? Elvégre hiába kétszeres olimpiai bajnok, a pályafutása valószín?leg tartogat még egyet s mást...

- Legyen ez prófécia.

- Tavaly igencsak ambicionálta az egyesbéli indulást. Gondolom, mégsem bánja, hogy "csak" párosban és négyesben nyert aranyat?

- Ennél a két számnál biztosan megmaradok, ez természetes. Ugyanakkor szólóban is újra kipróbálnám magam, minthogy korábban a K-1-es mezőnyben világbajnok voltam. Az elvállalható számokról amúgy nemcsak én határozok, az edzőm szava és a csapat érdekei döntenek.

- Frissen szerzett aranyakkal a zsebében képes újra elszántan készülni?

- Hogyha a nyaralás előtt kérdezett volna, nem felelhettem volna őszinte igennel. A fárasztó idény, az ünnepléssorozat, a

kiadással kapcsolatos feladatok után nem voltam túlontúl harapós kedvemben. Most már jobb, újra foglalkoztat a kajakozás. Kíváncsi vagyok, mikor és hová megyünk edzőtáborba a tavasz elején.

- Ezek szerint még nem tudja?!

- Nem voltam itthon, de úgy hallom, még több helyszínről is szó lehet. Róma vagy Sevilla reálisnak tetszik, ugyanakkor egy argentínai edzőtábor lehetősége sem kizárt, és talán az sem, hogy elinduljunk az évadnyitó brazil Világkupán. Ezek már nem üdülőprogramok. A felkészülés egyik legfontosabb szakasza, hogy a versenyidőszak előtt meleg helyen, sérülésveszélynek talán kevésbé kitéve gyakorolhassunk.

- Hazai vizekre evezve: marad az MTK-ban, netán klubot vált?

- A jövőben is Csepelen készülök Sári Nándornál, de az egyesületem nyújtotta lehetőségekről keveset tudok. Lehet, hogy valóban fontos dolgokról maradtam le a nyaralás alatt...

- Kétszeres olimpiai bajnokként, ha eredményeit anyagilag feltétlenül nem is honorálják mindenütt, érzékeli, hogy emelkedett az ázsiója?

- A versenyzőtársak körében nem. Szerencsére sok aranyérmesünk van, és lehet, hogy furán hangzik: Magyarországon kajak-kenuban nem számít kiugró teljesítménynek az olimpiai bajnokság. Sári csapatából heten voltunk válogatottak, hatan éremmel jöttünk haza: négyen legalább egy aranyat szereztünk, ketten bronzot. Hála az égnek, az ismerőseim sem tekintenek rám másként, mint korábban. Legfeljebb az ismeretlenek közelítenek nagyobb tisztelettel, és ha ezt észreveszem, titkon örülök. Igenis jó érzés, hogy becsülik a munkánkat, az eredményeinket.

- Gondolkodott-e azon, hogy ön a társával, Kammerer Zoltánnal kivételes karrier lehetőségét teremtette meg Ausztráliában? E sikersportágban kettejükön kívül csupán Kőbán, Gyulay és Kolonics kétszeres olimpiai bajnok.

- Köszönöm, hogy helyettem veti fel a témát - magától értetődő, hogy gondolkodtam már ezen. Álszentség lenne, hogyha most úgy fogalmaznék, nem motivál, hogy minden idők legeredményesebb magyar kajakosa legyek. Kolo bizonyára szintúgy indul majd Athénban, ám életkorunknak köszönhetően Kamerának és nekem kivételes lehetőség adathat meg. Úgyhogy vannak céljaink - míg azokat el nem érjük, addig a világbajnokságokon rettentjük el az ellenfeleinket. Négy év múlva pedig jöhet az ismétlés, igaz, duplázásról egyelőre szólni sem merek.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Storcz Botond