FONTOS


 

Háromszoros túlkínálat
Storcz a számok és a hajók között is válogathat

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2000.05.05
--------------------------------------------------------------------------------

Vb-elsőkkel kapcsolatos találós kérdésnek sem utolsó: négyen vannak, három közül válogathatnak, de csak egyet szemelhetnek ki, és azt együtt használhatják. Bárhol konfliktust okozhat, ha hasonló helyzetben kell helyesen dönteni -- világbajnok férfi kajak négyesünknél azonban mind a parton, mind a vízben teljes az összhang. Szombattól három különböző, egyaránt világszínvonalú négyüléses hajó áll majd a csónakházban, és várja, hogy a Storcz, Kammerer, Vereckei, Horváth kvartett mihamarabb vízre bocsássa.

Kajakosaink lengyelországi villámlátogatásuk során rögtönzött tesztelésen, már a múlt hét végén megismerkedhettek a legújabb vízszelő alkalmatossággal. Az új hajó építője nehéz helyzetben van, mert a másik két kajakot már egy-egy ideális nehezék, történetesen egy-egy vb-aranyérem terheli. Az amerikai Van Dusen márkájú tavaly, az imént ismertetett összetételű férfi válogatott alatt siklott elsőként a célba Milánóban, míg a másikról, a portugál Nelo cég gyártmányáról csak később derült ki, hogy az erősebbik nemnek készült, így Olaszországban ezzel még a Kovács, Szabó, Viski, Kőbán női négyes nyert aranyat.

A válogatott dunavarsányi felkészülése után Varsóba utazott, majd immár a szolnoki edzőtáborba visszatért Storcz Botond alább szakértői minőségében szólal meg, lévén négyszeres világbajnok: "Szombaton Csepelen látjuk viszont a Visztulán kipróbált lengyel hajót, jóllehet én kétkedve fogadom. A hajóépítő több ezer dollárt költött a tesztelésére, állítólag nem hasztalanul, mert remek eredményeket produkált. Csakhogy mesterséges vízcsatornában, laboratóriumi körülmények között nem lehet hibátlanul feltérképezni egy hajót. Alattunk, sajnos, már nem vizsgázott jól, kissé labilisnak éreztük."

Legjobbjainkat nem sürgeti az idő, hisz május végéig, a szegedi MOL-kupáig, illetve legkésőbb az első, júniusi válogatóig kell kiválasztaniuk, melyik kajakkal kísérlik meg újra maguk mögé utasítani riválisaikat. A jelenleg a világ legjobbjaként jegyzett négyes összeállítását egyelőre nem fenyegeti veszély, noha a párosban is érdekelt Storcz még a sydneyi egyes indulásról sem tett le: "Még korai a különböző egységek között válogatni, saját munkám ellenőrzéseképpen indulok el a jövő heti tájékoztató versenyen két távon is egyesben. Négyesben még bizonytalan a rajthoz állásunk, a napokban egyeztetünk a fiúkkal."

Storcztól sokan a csapategység erősítését várják, ám élversenyzőnk -- pályafutása alapján -- egyelőre beskatulyázhatatlan, hiszen vb-aranyai felét, 1997-ben szólóban lapátolta össze, ráadásul a két olimpiai távon.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Storcz Botond