FONTOS


 

A kajakkirály!
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sport plusz
--------------------------------------------------------------------------------

Ezidáig a kajaksportban, a szakág története során világversenyen az 500-as és az 1000 méteres egyes számot csak két embernek sikerült megnyernie. Egyikőjük magyar volt, még az 1973-as világbajnokságon Csapó Géza győzedelmeskedett (a másik egy brit versenyző, 1986-ban Jeremy West duplázott egyesben).

Eddig. Most azonban bővült a szűk kör, ráadásul újból magyar kajakosnak sikerült a páratlan bravúr. Storcz Botond, az MTK kajakozója a Kanadában megrendezésre kerülő világbajnokságon mindkét egyes számban diadalmaskodni tudott. Emellett csak úgy mellékesen, szerzett még négyesben egy-egy arany-, és ezüstérmet, amivel a magyar válogatott legeredményesebb versenyzője lett.

- Mindkét egyes számban győzelmi elvárásaid voltak magaddal szemben?
- Szerintem az 1000 m az erősebb számom, elsősorban ott vártam el magamtól az aranyérmet és remélem, nem hangzik nagyképűen, de sokkal fölényesebb győzelmet arattam, mint amit előre vártam. Sőt, az előfutamok során még kint is úgy tűnt, hogy nehéz dolgom lesz, de aztán szerencsére máshogy alakult. Dolgozol egész évben keményen és nem tudod, hogy az mire lesz elég a versenyen, ahol másodpercek dönthetnek.

Bírom a hajrát ...

- 500-on nem vártál magadtól győzelmet?
- De igen, talán egy kicsit kevésbé, mint az 1000-en, hiszen utóbbi mégiscsak közelebb áll a szívemhez. Az 500-at még így is eltaktikáztam, szerencsére nem végzetesen, mert az előfutamok után azt hittem, hogy a lengyel fiúval nem kell számolni a döntőben és csak a másik irányban az olaszt néztem. Akkor láttam a szemem sarkából, hogy a lengyel megpróbál elmenni, ezután végig az járt a fejemben: el kell indulni, el kell indulni. Nem tudom, mennyi idő telhetett el, amíg ez járt az eszemben, nekem nagyon soknak tűnt, aztán egyszercsak nem gondoltam rá és tényleg elindultam. Szerencsére nem későn, így a végére még odaértem.
- Ezentúl lesz lehetőséged taktikázni? Hiszen te vagy a világelső, mindenki téged figyel majd, hozzád igazítja a tempóját.
- Szerintem megpróbálnak az elején elmenni, ez az egyetlen lehetőségük, ha nem tudok velük menni. Ha ez nem sikerül nekik, nem tudnak lerázni, akkor megverem őket. Különben most kialakulhatott rólam egy olyan kép, hogy a hajrát nagyon bírom, hiszen az Eb-n és a vb-n is csak centiméterekkel nyertem.
- Mitől van az, hogy egy olyan sportoló, mint például te, ha csak centiméterekkel is, de mindig nyer, míg más, például az úszó Güttler, ugyanannyival bár, de kikap?
- Szerencsém volt.
- Csak ennyi lenne?
- Nem tudok mást mondani.
- Nem inkább a háttérben, a befektetett munkában kellene keresni a magyarázatot?
- Biztosan közrejátszik, de talán kár lenne túlmagyarázni.
- Úgy tudom, a fiúk közül te vagy az egyedüli, aki sokszor máshogy edz, más minőségű munkát végez, mint a többiek. Ennek lehetett eredménye?
- Elképzelhető, de nem olyan sokszor dolgozom külön, legtöbbször azért a csapattal, a fiúkkal edzek, ugyanazt csinálom meg, mint ők. Valóban megkérem néha Fábián Lászlót, hogy most inkább kihagynám az edzést a fiúknál, és elmegyek Kati nénihez a négyes lányokhoz.
- Mitől ad többet ez a fajta edzés?
- Egyesben nem tudunk olyan jól iramot menni, ott mindig történik valami, valaki mindig elfárad, ezáltal a másik is kiesik a ritmusból, nem húz olyan erővel. A négyes teljesen más, az nem fárad el, az megy, az jön, viszi az embert.
- Akkor itt a sikerhez vezető recept: mindenki a lányok után lapátoljon.
- Ez nem ilyen egyszerű. A többiek is megpróbálták, de egy edzés után megköszönték, mert ha nagyon elhúznak az embertől, akkor éppen az ellenkező hatást fejti ki, hamar feladja, elmegy a kedve az egésztől. Főleg, ha lányok hátát kell nézni.
- Te nem nézed a hátukat, vagy téged nem zavar?
- Először is nem zavar, másodszor meg nézem, de nem olyan távolról. Egy ideig előttük tudok menni, de aztán beindulnak, körülbelül száz méterenként egy másodperccel mennek gyorsabban nálam, de ettől ez még egy fiú egyesnek is nagyon jó eredmény.
- A létesítmények, az edzéslehetőségek adottak a gondtalan felkészüléshez?
- Tulajdonképpen igen, hiszen a példánk bizonyítja, így is remek eredményeket lehet elérni, de azért van még mit finomítani, csinosítani. Például kellene egy jó konditerem, egy szaunát is ki tudnánk hassználni. Az MTK főszponzorától a FOTEX-től várunk segítséget. A közeljövőben szeretném őket felkeresni, beszélgessünk egy kicsit a jövőről..
- A sajátodról?
- Arról egyelőre nincs mit beszélni. Nagyon korrekt szerződésem van.
- Sikerorientált? A mostani győzelmeid automatikusan emelnek a fizetéseden?
- Igen, ezt mind előre megbeszéltük, ezzel tisztában voltam az elutazás előtt. Mint azzal is, ha nincs eredmény, akkor viszont cssökkenhet a fizetésem. Azt hiszem, ez így teljesen normális.
- Akkor miért akarod őket felkeresni?
- A csapat, a szakosztály nevében, akikkel együtt öten, illetve hatan ugyancsak remek eredményeket értünk el az MTK színeiben. Mindannyiunkra fel akarom hívni a figyelmet, hogy érdemes ránk áldozni, még jobb körülményeket biztosítani nekünk.

Kiaknázom a lehetőségeimet ...

- Miért te mész? Az eredményességednek ez kötelező velejárója?
- Úgy gondolom, hogy igen, ezt nekem kell felvállalnom, márcsak a többiek miatt is. A győzelmek után ezen a téren ugyanúgy elvárják az eredményeket. Ilyen szempontból is teljesen más dolog csak négyesben nyerni vagy egyesben.
- Hogyan fogadja az egyesületi szponzor, ha külön utakon jársz, egyéni szponzort szerzel magadnak?
- Nem ellezik, mert tudják, hogy nem túl pénzes sportág a miénk, minden lehetőséget meg kell ragadni.
- És te megragadod?
- Szeretném kiaknázni most a bennem, a nevemben lévő lehetőségeket, addig kell ütni a vasat, amíg meleg.
- Most meleg? Meg kellett várnod ezzel a vb-t, az Eb-sikerek nem nyomtak eleget?
- Már az Eb után is elhatároztam: itt vannak az eredmények, gyerünk szponzort keresni. - Sikerült?
- Egy nap után feladtam.
- Miért? Annyi helyről elutasítottak?
- Nem erről van szó, el sem indultam. Az elhatározásomat nem követhette tett, mert lementünk Dunavarsányba edzőtáborozni, onnan meg nehéz szervezkedni, rohangálni. Ehhez idő kell, de az edzések közben ez nem megy. Most elutazok nyaralni Görögországba egy hétre, és ha visszajövök, amíg el nem kezdődnek az edzések, addig lesz időm nyakamba venni a várost.
- Mindenki saját magának keresi a "szerencséjét"?
- Legtöbbször igen, ritka az, aki menedzser segítségét kéri, de talán átláthatóbb, szerencsésebb is, ha én tárgyalok és tisztában vagyok a feltételekkel. A legegyszerűbben ott lehet elérni valamit, ha a cégnél ismeretsége van az embernek, anélkül szinte lehetetlen, legalábbis nehéz. Optimista vagyok, nagyon sokat várok a következő hónaptól. Úgy érzem, a sportág előrébb tudott lépni a hazai sportélet rangsorábana sportágak között, már ami az elismertséget illeti és erre még ráadásként jön az, ami szintén óriási lökést adhat, hogy jövőre mi rendezzük a vb-t, sokkal több, előnyösebb szerződést köthetünk.
- Talán előrébb járnál ebben és eredményességben is, ha tavaly nem kellett volna kihagynod az olimpiát. Egy pici törést sem okozott benned?
- Törést szerencsére nem, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy hidegen hagyott és csak a következő feladatra koncentráltam. Írtó rossz volt itthonról, televízión keresztül nézni az olimpiát, és közben edzeni, de arra nem is gondoltam, nem jutott eszembe, milyen eredményt értem volna el, milyen éremről maradtam le. Maga a verseny, az olimpia hiányzott. Pedig a válogató és az olimpia között még volt legalább hat hét, azalatt bőven be tudtam volna pótolni a kiesett két hetet. De sürgettek a nevezés miatt, mielőbb túl kellett esni a válogatón, ahol még megvertek. Most már egyáltalán nem foglalkozom vele, nincs bennem semmiféle elégtétel, senkinek nem akartam bizonyítani. Örülök annak, hogy ilyen hamar sikerült javítanom.
- Eperlevest ettél tavaly óta?
- Jaj, ne kezdd most te is, inkább felejtsük el. Az edzőtáborban mindenki felém fordul és nevet, ha gyümölcsleves van ebédre. Kicsit zavar, persze csak azért is megeszem. Kimondottan eperlevest azóta viszont nem ettem. De hogy mondjak valami pozitívumot is: ennek köszönhetően sokkal előbb megszeretett és megismert a közönség, mint ahogy eredményt elértem volna és a válogatottban is úgy érzem, hogy kárpótlásul nekem mindenki sokkal jobban szorít és ez nagyon klassz dolog ...

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Storcz Botond