FONTOS


 

A kétszeres olimpiai bajnok egyesben is újra indul
Miért igazolt Szegedre Storcz Botond?

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Dejan INDEX, 2001.05.03
--------------------------------------------------------------------------------

A sydneyi olimpia egyik abszolút hőse, Storcz Botond volt, aki huszonnégy év után nyert olimpiai bajnokságot az MTK-nak. Mindjárt kettőt is. A napokban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem a fővárosban képzeli pályafutását, és két világbajnokkal együtt - Hegedűs, Fehérári - Szegedre igazol. Az Index az eset hátterét kutatta.

Storcz az atlantai olimpián nem vehetett részt, mert egy szalmonella-vírus ledöntötte a lábáról a válogatók előtt. 97-ben valamelyest kárpótolta magát a világbajnokságon egyesben 500-on és 1000-en is aranyérmet nyert. Megszületett az új kajakkirály, gondolhattuk ekkor, ám Storcz mély hullámvölgybe került.


Storcz Botond
Edzője azzal gyanúsította őt és három társát, hogy a 98-as szegedi vb-n a tippmixen saját vereségükre fogadtak. Aztán elérkezett a legsötétebb pont az életében: újságírót vert.

Storcz nem kívánt részt venni a vegetálásban

Storcz azonban nem adta fel, keményen küzdött, és kijutott az olimpiára, igaz ezúttal sem egyéniben. Viszont párosban és négyesben is a csúcsra jutott. Az MTK azonban nem tudta megtartani a bajnokot. A kék-fehérek elnöke, Jóny István szerint nem szerencsés, hogy a futballcsapat ennyire kirakatban van Várszegi Gábor által, mert a többi szakosztály anyagi nehézségekkel küszködik, jövője bizonytalan, a továbbélésért küzd.

A kajak-kenu sem kivétel. És Storcz látva ezt a helyzetet a vegetálásban már nem kívánt tevékeny részt vállalni. Az Indexnek elárulta, hogy Szegedre azért szerződött, mert pár éve felmerült annak gondolata - szegedi részről -, hogy a Tisza partján folytatja. Akkor nem jött létre a szerződés, most azonban - már ő volt az ösztönző - rövid idő alatt sikerült nyélbe ütni a szerződést.

Storcz nem tagadta, hogy anyagilag ezáltal jobban jár, bár jövedelmének több mint a felét, még így is a szponzorai adják, akiknek ezúton is köszönetet mond. Azt is kifejtette: nem fél attól, hogy az önkormányzat az ígért pénzt nem utalja át. "Itt most úgy érzem elindult egy nagyon jó folyamat, és ebben szeretnék én is jelentős részt vállalni" - tette hozzá.

Bajnokként a gyötrődés is más

Storcz egyébként nem költözik le Szegedre, továbbra is Csepelen fog edzeni a többi bajnoktárssal - Vereckei, Kammerer - együtt, és Sári Nándor irányításával. Storcz elmondta még, hogy ebben az évben egyesben is kipróbálja magát, de kizárólag a hosszabbik távon áll startvonalhoz, a rövidebbik etapot eleve kihagyja.

"Már nagyon várom az új idényt, szerencsére nem lettem görcsös, nincs bennem az a tudat, hogy a bajnokra mindig jobban odafigyelnek, és egy olimpiai bajnoknak mindig hoznia kell a sikereket. Most már keményen készülünk valamennyien, gyötrődünk. Igaz, így már sikeresként sokkal könnyebb" - összegzett a mindennapjait firtató kérdésünkre.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Storcz Botond