FONTOS


 

Az új Rozsnyói négyes sikere
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sport + foci
--------------------------------------------------------------------------------

A kajak-kenu válogatott megérkezését a Ferihegyi repülőtér kettes terminálján rengeteg rokon, barát, versenyzőtárs, sportvezető várta. A háttérben azonban, kezében öt csokor virággal csendben beszélgetett az a Fábiánné Rozsnyói Katalin, akinek versenyzői szállították az utóbbi két olimpia kajak-kenu szakág női aranyérmeit, akinek most a világbajnokságon is öt versenyzője indult, ám ennek ellenére nem lett kinevezve a női válogatott szakági edzőjének.

- Ismerve lendületes természetét, hogyan bírta itthonról, fotelból követni a versenyeket?
- Nem volt semmi különös, habár az 1000 méteren, a fiú kajak négyesért nagyon szorítottam. - A saját versenyzőire gondoltam, a lányokra.
- Ja, nem, miattuk nem izgattam magam. Itthon keményen dolgoztak, rengeteg munka volt bennük, tudtam, hogyha azt kint is megcsinálják, és miért ne csinálták volna meg, akkor biztos a dobogós helyezésük.
- Más is ennyire biztos volt benne? Hiszen újoncokról van szó, akiktől még nem igazán várt el eredményt a közvélemény, ezüstérmük igazi meglepetésnek számít.
- Csak nem nekem. A felkészülés során néha még én is meglepődtem, hiszen nem egyszer előfordult, hogy jobb időt produkáltak az edzéseken, mint a barcelonai négyes ebben az időszakban.
- Mostantól viszont tőlük is mindenki érmet vár majd el, nem lehet őket tovább "eldugni". A korai siker, az elvárás, hiszen mindannyian húsz év körüliek, nem teszi őket bizonytalanná? Vagy éppen az ellenkezője, nem tart attól, hogy elszalad velük a szekér?
- Várjunk ezzel egy kicsit, ez a négyes még messze nincs kész, még nincs összerakva. Keresem az embereket, keresem a helyüket. Nem olyan típusú lányoknak ismerem őket, hogy fejükbe szálljon a dicsőség, szerencsére jobb a természetük annál, ráadásul elbizonytalanodni sem lesz lehetőségük, mert van másik négy lányom, akik azonnal beugrásra készek, alig várják a lehetőséget és még ott van Rita is. Akinek persze szintén nincs megelőlegezett bérelt helye.
- A vb-n nem hiányzott egyik lánynak sem egy-két tipikus "Rozsnyói-féle" jó tanács a versenyek előtti pillanatokban?
- Csak Mednyánszky Szilvinek, aki az a típus, akinek erre a pszichikai felkészítésre is szüksége van. Őt a többi lányra bíztam, mikor mit mondjanak neki, de csak jobb lett volna, ha személyesen beszélek vele. Sebaj, majd legközelebb ott leszek. Az is véletlen, hogy most kijöttem eléjük a reptérre, mert azt mondtam nekik, csak akkor leszek itt, ha nyernek. Persze én is tudtam, hogy nem fogom kibírni otthon.
- Szigorúságáról híres, de ilyen eredmény után talán jár a szabadság. Meddig kaptak pihenőt a lányok?
- Úgy beszéltük meg: ha dobogósok lesznek, kapnak három hét szabadságot, ha nem, akkor készülünk tovább. Egy hét ebből már letelt, hiszen én a vb-t is szabadságnak számítom. Nem láttak egy hétig, nem kellett keményen edzeni, ez pont elég kikapcsolódás volt számukra ...

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  autogram
  arckép 1992-ből

 
LINKEK

  Fné Rozsnyói Katalin