FONTOS


 

Fegyelmi vétség miatt a parton is térdelniük kell
Olaj a tűzre és a vízre

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.06.30
--------------------------------------------------------------------------------

Két, a kijelölt nyomvonalat elhagyó olimpiai bajnok kenusnak mutatott utat az MKKSZ: Pulai Imrét és Novák Ferencet három hónapra tiltották el a versenyzéstől (igaz, büntetésüket egy évre felfüggesztették), továbbá fejenként 150 ezer forintos pénzbírság befizetésére kötelezték. A döntésről lapunktól értesültek a sydneyi győzők, minthogy egyikük sem jelent meg a szövetség fegyelmi bizottsága előtt. Pulaiék a hivatalos álláspont szerint vétséget követtek el, amikor a szolnoki ob-n és a szegedi Eb-válogatón a Mol, azaz a sportág főszponzorának emblémája helyett a Shell cég kagylóját helyezték el hajójukon. A határozat ellen minden bizonnyal fellebez a kenusok jogi képviselője, így várhatóan még hónapokig elhúzódik az ügy, amely -- s ezt bajnokunk maga is elsimeri -- csak egy újabb fejezet a Sumák becenévre hallgató, kivételes képességű sportoló botránykrónikájában.

Ezúttal társtettesek is akadtak: az országos bajnokságra időlegesen különvált Pulaival, illetve Novákkal összetérdelő Ispán László és Buzál Miklós azonban megúszta írásbeli megrovással. A fegyelmi határozatok ismertetésénél talán lényegesebb papírra vetni a szponzori vita elmérgesedésének okát. Évekkel ezelőtt Pulai a Mol egyéni támogatottja volt, ám az olajos cég -- a hajóvásárlási anomáliákra rosszul reagáló honvédos kenus szerződésszegése miatt -- idő előtt felbontotta a megállapodást. Sumák nem tagadja, hogy némiképp ez áll ma is a viszály hátterében, ugyanakkor úgy véli, ezúttal jogszer?en cselekedett.

-- Státusom alapján amatőr sportoló vagyok, s engem illetnek a reklámjogaim -- ismertette álláspontját Pulai Imre. -- A kialakult helyzet nem a szövetség szponzorának, hanem nekem okoz kárt. Szolnokon állítólag szóltak a tévéseknek, hogy a mi hajónkat ne mutassák, így nem tudtam megfelelni támogatóm, a Shell elvárásainak.

-- Információink szerint e céggel nincs is szerződése.

-- Heteken belül aláírjuk a megállapodást. A cég üzemanyaggal már segített, miközben a szövetség idén még az edzőtáborozásunkhoz is anyagi hozzájárulást kért.

-- A sportág vagyoni érték? jogai más olvasatban a föderációt illetik. Ezt nem említették a tanácsadói?

-- A napokban egyeztet az ügyvédünk a Shell jogászával. Végső megoldásként -- bár én nem erre voksolnék -- levehetjük a kenuról a matricát, a ruhánkon viszont ott maradhat a logo. Már mondtam, amatőrök vagyunk, s élnünk kell valamiből.

-- Nem lehetne rendezni az egész ügyet egyetlen négyoldalú tárgyalással, amelyen a szövetség, a két cég, s önök is kompromisszumos megoldást találhatnának?

-- Két éve már megpróbáltunk közeledni, akkor molos hajóban indultunk a vb-n, végül mégsem részesültünk a válogatottaknak járó szponzori kedvezményben.

-- A jelenlegi akciót afféle fricskának tekinti?

-- Lehet, hogy úgy fest, de mi nem másokat akarunk kellemetlen helyzetbe hozni, csupán figyelünk a saját érdekeinkre.

--Mihez kezd harmincnégy évesen, ha mégis eltiltják a versenyzéstől?

-- Atlanta után sem jártam két évig világbajnokságon, Sydneyből mégis aranyat hoztam haza. Tehát egyszerűen készülnék tovább... Apropó, az egyik évben négyesben kivittek volna a vb-re, de szokás szerint járt a szám, s itthon maradtam.

-- Azért olimpiai címvédőként gyaníthatóan ott akar lenni a soros világeseményen...

-- Persze. Mindent megteszünk azért, hogy a jövő heti válogatón visszavágjunk Hüttneréknek. Ezer méteren 1--0 oda, ötszázon viszont döntetlen a csata. Az első válogató megnyerésével csupán kiegyenlítették az előnyünket, hisz nekünk győztes sydneyi számunkban, a kapitányi kedvezmény alapján, két válogatón elég egy elsőséget begyűjtenünk a vb-induláshoz.

-- Következésképp a rövidebb távra koncentrálnak jobban.

-- Dehogy, mindkét párosszámra egyforma erőbedobással készülünk. Szerintem idén nem lettek jobbak szegedi riválisaink, csupán ez ideig nekünk ment gyengébben, mivel az olimpia után később kezdtük az alapozást. Ráadásul mi már Athénért dolgozunk, ott akarunk újra sikert aratni. Ha a szerencseszámomra gondolok, korántsem reménytelen a helyzet: 95-ben az ötös pályán nyertem vb-t, ötödikén született a fiam, ötödikén van a névnapom, s az lenne az ötödik olimpiám.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Novák Ferenc
  Pulai Imre