FONTOS


 

Egy híján a női kajak négyes a Társalgóban
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo], 2001.02.28
--------------------------------------------------------------------------------

Február utolsó napján az [origo] Társalgójának vendége volt a világ egyik legjobb női kajak négyes egysége, illetve annak három tagja, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és az újonc Bóta Kinga. Természetesen központi témát jelentett a Kőbán Ritával való sydneyi konfliktus, és a magyar kajak-kenu sanyarú helyzete. Kiderült azonban az is, hogy a lányok a gondok ellenére pozitívan állnak a sporthoz.

Kőbán Ritáról


Szabó, Viski és Bóta - a mindig derűs
világklasszisok
[origo]: Biztosan nem kedvelitek annyira ezt a témat, de milyen kapcsolatban vagytok mostanában Kőbán Ritával? (bleee)

Kajakos lányok: Semmilyenben. Egyáltalán nincs kapcsolatunk vele. Azóta nem beszéltünk vele, amióta kiszálltunk a hajóból...

[origo]: Sokat foglalkozott itthon a média Kőbán Ritának a négyes döntő után tett nyilatkozatával, amelyben a többieket okolta a vereségért. hogyan éltétek ezt Ti meg? (gyuzs)

Kajakos lányok: Nekem személy szerint nagyon rosszul esett, amit a döntő után jelentett ki, szóval azóta nem is beszéltünk vele, nekem mondjuk a páros után se jött oda gratulálni. (Szilvi) Az is rossz volt, hogy nekik másnap volt még a párosuk, az előtt ez nagy lelki terror volt, s mindenki igyekezett beléjük lelket önteni, hogy ne törődjenek vele, mert ezek után nem lehetett túl pozitívan hozzáállni a versenyhez. (Erzsi) Én mondjuk nem voltam benne, de nem tartom korrektnek. (Kinga) Addig azt hittük hogy egy csapat vagyunk, nem pedig másokra mutogatunk. (Szilvi) Nade hagyjuk...

[origo]: Sportolóként melyikőtöknek ki a példaképe? Esetleg Kőbán Rita? (huhuhuhu)

Kajakos lányok: Ez most komoly???

[origo]: Kőbán Rita nem hat ki a további pályafutásotokra valamilyen szinten? (netuddgi)

Kajakos lányok: NEM! Egyáltalán nem.

[origo]: Kőbán Rita nyilatkozata is benne volt abban, hogy csak ezüst lett a párosból? (gyuzs)

Kajakos lányok: Csak???!

[origo]: Kinga: nagy az elvárás Veled szemben? Kőbán Ritát kell helyettesítened - a közvélemény szerint. És szerinted? (User)

Kajakos lányok: Jól helyettesítette idáig... (Szilvi) Az edzéseken is nyáron mivel egy csomószor ő helyettesítette, vele készültünk fel egy párszor... (Erzsi) Én nem érzem, hogy ez teher lenne.. (Kinga)

[origo]: Nem lett volna jobb, hogy ha Kőbán Rita már az olimpia előtt átadja a helyét (mondjuk Kingának)? (gyuzs)

Kajakos lányok: Volt róla szó, az edzőnk szerette volna, nekem elvileg külön versenyen kellett volna kivívnom vele egyesben az indulás jogát, de a szövetségi kapitány verseny nélkül odaadta neki a számot. (Kinga)

[origo]: Milyen a hangulat a felkészülés során? Jobban érzitek magatokat így, hogy mind a négyen szinte egy korosztálybol vagytok? (User)

Kajakos lányok: Igen, jobb hogy nem lóg senki ki a csapatból.. :)

Az élsportról

[origo]: Téli időszakban mennyit edzetek? Milyen edzések vannak ilyenkor? (bleee)

Kajakos lányok: Van úszás, futás, kondi - utóbbi minden nap délután egy-másfél órás, délelőtt pedig vagy futunk kb. 10 km-t vagy úszunk 3-4ezer métert. Egy héten 11 edzés van.

[origo]: Mióta sportoltok? (bleee)

Kajakos lányok: 12 éve (Erzsi), 11 éve (Szilvi), nekem ez 14. évem (Kinga).

[origo]: Vadvízi evezést próbáltatok már? Mit gondoltok arról, hogy sokan minden edzés nélkül nekivágnak a sziklás patakoknak? (bleee)

Kajakos lányok: Kinga: raftingoztam már, és nagyon élvezetes...

Kajakos lányok: Szerintem ha valaki tud úszni, és elmagyarázzák neki rendesen, mit kell csinálnia, akkor szerintem nem veszélyes, és nem a legvadabb zúgókon kell kezdeni természetesen...

[origo]: Mi most a kitűzött célotok? (|HuSkY|)

Kajakos lányok: Idén lesz Európa-bajnokság és világbajnokság, ezeken szeretnénk minél jobban megfelelni.

[origo]: Hogy bírjátok ezt az egész élsportot, semmi cigi, semmi pia, semmi zsír? (Gorcso)

Kajakos lányok: Jól, semmi cigi, pia meg zsír jöhet! :)) Persze a megfelelő időben. Különben az élsportot meg már megszoktuk a több mint tíz év során.

[origo]: Milyen az utánpótlás? Meddig érezhetitek magatokat biztonságban a négyes hajóban? (User)

Kajakos lányok: Semeddig , mert nincs fix helye senkinek. A mi csoportunkban tízen vagyunk összesen, erős ellenfelei vagyunk egymásnak.

[origo]: Hogy' telik egy hetetek most? Mennyi edzés van? (kajakraen)

Kajakos lányok: Napi kétszer edzünk, kb. kétszer másfél órát tisztán. A többi idő a pihenésé.

[origo]: Nem iszonyatosan nyomasztó, hogy a kajakosoktól mindig mindenki győzelmet vár? (Guest06011)

Kajakos lányok: Szerintem ez nem olyan nyomasztó dolog, bár az a furcsa, hogy voltak olyan emberek az olimpián, akik két aranyérmet nyertek és mondjuk feleannyira ismertek mint más hasonló eredményeket elért sportolók... (Szilvi) Ahhoz képest, hogy az olimpiai aranyoknak a felét a kajak-kenu hozta, nincs megfelelő elismerés, mint más sportoknál. (Kinga) ... mert hozzászoktak hogy a kajakosok mindig érmeket szereznek... (mondták nagy egyetértésben)

[origo]: Az olimpia után a Fókusz c. műsorban mutatták, milyen állapotban vannak a vízi sporttelepek. Ti milyen körülmények közt készültök? (Gorcso)

Kajakos lányok: Ugyanolyanban, ez a valóság.

[origo]: Az idei Eb-n, vb-n milyen számokban szeretnétek indulni? Várhatóak-e feszültségek köztetek az indulasi jogokért? Angyal Vereckeit és Storczot is rivalizáltatni szeretné az egyes indulasért.. (User)

Kajakos lányok: Persze, hogy riválisok lesznek, ha mindketten indulni akarnak. Ebben a sportban ez lényeg, mert valahogy ki kell vívnod magadnak a jogot az induláshoz.

[origo]: Mit tudtok a hagyományos evezős-kajakos ellentétekről? (perror)

Kajakos lányok: Mi ezt nem érezzük, mert ez nem nagyon jellemző, inkább külföldön, inkább ez kajakos-kenus cukkolás. Mondjuk azt nem szeretjük, ha elütnek a nagy lapátjukkal...

[origo]: A sportlók közül kikkel vagytok jóban? (kajakraen)

Kajakos lányok: Találkoztunk a többiekkel az olimpiai faluban, meg mostanában rendezvényeken, nem szoktuk összeverni egymást.. :) Beszélgetni szoktunk, de nem járunk össze, bár az olimpia után rengeteg sportoló-buli volt, szinte minden napra jutott egy.

[origo]: Mi kell ahhoz, hogy vki ilyen jól kajakozzon? Tehetség vagy sok edzés, vagy az, hogy nagyon fiatalon kezdje? (kajakraen)

Kajakos lányok: Mindegyik, plusz még az akarat és kitartás, illetve jó edző, jó csapat.

[origo]: Lehet ma teljesitménysport dopping nélkül? (GazElla)

Kajakos lányok: Igen, persze. Itt vagyunk pl. mi bizonyítéknak.

[origo]: Már régóta szeretnék egy kenut vásárolni, nem tudjátok hol tehetem ezt meg? (gallali)

Kajakos lányok: Attól függ, milyet akarsz. Régebbit szerintünk bármelyik egyesületnél lehet kiselejtezettet venni, újat pedig KSI-ben és Csepelen lehet szerintünk..

[origo]: Meg lehet élni abból, hogy sportoltok? (josh)

Kajakos lányok: Abban az esteben igen, ha valaki olimpián érmes, vagy a vb-n olimpiai számban érmes. Egy válogatott sportoló már nem tud megélni. Tehát aki nyer.

[origo]: Van olyan ország, ahol a kajakozásból jól meglehet élni? Van, ahol ez a sport igazi reklámhordozó? (GazElla)

Kajakos lányok: Nem szoktunk ezzel foglalkozni, de ahogy látjuk a világversenyeken, más országokban (pl. Ausztrália, Olaszország, Kanada) igazán elismerik a női versenyzőket és jó megélhetést biztosítanak számukra. Josepha Idem is csak egyedül tartja el az egész családját a kajakozással. A magyarok évek óta nem járnak világkupákra, mert nincs pénz rá.

[origo]: És ti mint élsportolók mit gondoltok olyankor, amikor mondjuk hazajöttök egy olimpiáról és azt mondják "Na csak 10 aranyat nyertek a magyarok"? (netuddgi)

Kajakos lányok: Aki ezt mondja, menjen az olimpiára és nyerje meg a tizenegyediket.

[origo]: Sokára lesz még a következő olimpia, de mégis: lesz jobb két ezüstnél? (gyuzs)

Kajakos lányok: Titok, nem lőjük le a poént! :D

[origo]: Megszokott dolog, hogy beparáztatjátok egymást? Gondolom, nem túl könnyű hetekig összezárva lenni a többiekkel... (gyuzs)

Kajakos lányok: Egymás közt nincs titok, hiszen együtt edzünk és látjuk hogy kivel mi van (Kinga), ez a hetekig az 6 hónap, egyébként szerintem inkább nyugtatgatjuk egymást, legalább is én (Erzsi)

[origo]: Hat hónap??? Ez nagyon nehéz lehet. És a magánélet? (netuddgi)

Kajakos lányok: A 6 hónap tényleg nagyon nehéz, a magánélet meg csak hétvégén van...

[origo]: Egyikőtökben sem merül fel, hogy egy gazdagabb országba költözzön, ahol jobbak a körülmények, több a pénz? (Gorcso)

Kajakos lányok: Még nem (Kinga). Én négy heti külföldi tartózkodás után haza akarok jönni, nem bírnám ki sokáig (Szilvi-Erzsi)

[origo]: Sokat kell ennetek komoly kajákat is, hogy jól bírjátok? Vagy csak sok saláta, gyümölcs? (kajakraen)

Kajakos lányok: Az én esetemben inkább csak az utóbbi, nyár végén már mekegek... :) (Erzsi). Én nem táplálkozom szerintem másként mint egy átlagember (Szilvi-Kinga). Annyi van csak, hogy mostanában vannak mérlegelések, azokon meg kell felelni.

A magánéletről

[origo]: Mikor pihentek? Jártok nyaralni? (kajakraen)

Kajakos lányok: Versenyidő után pihenünk, az általában 3 hét, utazni tengerpartra szeretünk, ahol egész nap süttethetjük a hasunkat és ahol nem kell mozogni :)

[origo]: Mint nők, mennyire vagytok elégedettek? Zavar, hogy megizmosodtatok? (kajakraen)

Kajakos lányok: Én elfogadom magam (Kinga). Engem meg nem zavar (Szilvi). Engem meg nem érdekel (Erzsi).

[origo]: Gyerek? Mikor szeretnétek saját gyerekeket? (kajakraen)

Kajakos lányok: Kölcsön nincs még.. :))) Én egy darabig elvagyok a keresztlányommal (Erzsi). Én pedig a bartánőm két kislányával babázok (Kinga).

[origo]: Van tartos kapcsolatotok? (kajakraen)

Kajakos lányok: Többségünknek van.. :))

[origo]: Hogyan kapcsolódtok ki, mi a kedvenc szórakozásotok? (Gorcso)

Kajakos lányok: Aludni szeretek (Kinga), enni, moziba járni és sok pattogatott kukoricát enni (Szilvi-Erzsi), illetve az általános kikapcsolódó dolgok ránk is érvényesek. Általában hétvégeken barátokkal dumapartit szoktunk csapni. Főleg edzőtábor idején érvényes, hogy hétvégenként találkozunk csak a barátainkkal...

[origo]: Barátnők is vagytok? Jártok együtt szórakozni? (kajakraen)

Kajakos lányok: Barátnők vagyunk, de szórakozni külön járunk. Elég időt töltünk együtt napközben.. :)

[origo]: Mennyit interneteztek? (kajakraen)

Kajakos lányok: Csak Szilvi szokott...

[origo]: Búvárkodtatok már? (kajakraen)

Kajakos lányok: Nem, azt még nem csináltuk, kipróbálnánk. persze nem túl mélyre.. :)

[origo]: Kovács Katinak idén hogyan telik a szülinapja? Mi a helyzet ha egyszerűen kimarad a február 29? (User)

Kajakos lányok: Megígértük neki hogy szorítunk neki egy napot :D Persze "hatalmas" tortával ünnepeljük!

[origo]: Voltatok-e már Tisza túrán? (szatvari)

Kajakos lányok: Igen én voltam, Szegedig mentem le kenu négyesben (Kinga) Én nem voltam, nekem elég a Tiszán az edzés. (Szilvi)

[origo]: Ismertek dunaújvárosi kajakosokat v. kenusokat? (gallali)

Kajakos lányok: igen, persze. :)

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes