FONTOS


 

Büszke, hogy csapatemberként könyvelik el
Viski: mindent a négyesért

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.21
--------------------------------------------------------------------------------

Viski Erzsébet a világbajnoki címét másodszor is megvédő női kajak négyes legfontosabb tagja. E minősítést persze valószínûleg ő utasítaná vissza először, mégis vitathatatlan, a tiszaújvárosi kajakos az egyetlen a hajóban, aki Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai közül kizárólag a négyes sikerére tette fel karrierjét. Kovács Katalin egyesben, Szabó Szilvia és Bóta Kinga pedig párosban is remekel, Viskinek azonban a kvartett jelent mindent.


Viski hisz abban, hogy Athén ôt igazolja (Fotó: Danis Barna)
- Nem bántja, hogy egyetlen, igaz, jelentős esélyt hagyott magának arra, hogy sportágában a legjobb legyen?
- Ôszintén mondom, nem, és remélem, az athéni olimpia engem igazol majd - mondta Viski Erzsébet. - A négyessel az ötszáz méteres olimpiai táv mellett egyébiránt sprinttávon is versenyzünk, és a hazai válogatókon kétszáz párosban szintúgy odaállok majd valakivel. Két évvel ezelőtt Dékány Kingával egy vébé bronzéremmel igazoltuk, hogy nem csak négyesben tudunk kajakozni. Ugyanakkor cseppet sem bánt, ha úgy könyvelnek el, mint a mindenkori kvartett meghatározó emberét.
- Zavarja, hogy a többiek olykor fárasztó elő- és középfutamok után ülnek be a csapathajóba a világversenyek döntőin?
- Egyáltalán nem, mert a kvartett ennek sosem látja kárát. Olyan nagyszerû sportolókkal kajakozom együtt, akik képesek megfelelni a kettős, olykor hármas terhelésnek is anélkül, hogy a teljesítményük megsínylené.
- Jelenleg majd’ egyhajónyival jobbak mindenkinél: vajon mennyivel nyernének, ha négy kipihent magyar hölgy oktatná a világot?
- Szerintem ennél gyorsabbak akkor sem lennénk. Egy tökéletesen pihent ember ráadásul mindig akad: én vagyok az.
- Ötévnyi kiváló szereplés után lehet tartani attól, hogy e négyes leszálló ágba kerül?
- Ezzel kapcsolatban fölösleges elméleteket gyártanunk. Az elmúlt években is előfordult, hogy hullámvölgybe kerültünk, a vébén aztán mégis megvédtük az elsőségünket.
- Számos riválisunk szinte négyesspecialistákat nevel, akik egész évben négyes hajóban készülnek. Feltehetően ön is támogatná, hogy hiába edzenek együtt, a K-4-es edzések korábban kezdődjenek.
- Ha rajtam múlna, áprilisban már együtt kajakozhatnánk, igaz, az egyesbéli felkészülés kihagyhatatlan a programból. A tavaszelőn és az őszutón azért nem erőltetném a kvartettbe ülést, ugyanis az én helyemen, a harmadik lyukban kellemetlen, ha néhány csapás után már jéghideg vízzel terítik be az embert.
- A négyes tagjai közül többen sejtetni engedik, hogy Athén után átmenetileg vagy végleg visszavonulnak. Önnek milyen tervei vannak?
- Komolyak. Én vagyok a kvartett legfiatalabbja, jövőre is csupán huszonnégy éves leszek. Számomra kötelező a folytatás.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Viski Erzsébet