FONTOS


 

Viski Erzsébet óvodapedagógus lesz, ám egyelőre hajóval "oktat"
Hat arany négy év alatt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.10.11
--------------------------------------------------------------------------------

Márványmenyasszony, étkészlet, aranyak. A felsoroltak nem egy eljegyzés, hanem a síkvízi és a maratoni kajak-kenu Európa- és világbajnokságon érmet szerzett versenyzők jutalmazásának "kellékei". Felnőtt világversenyeken ez évben húsz aranyat nyertek válogatott lapátforgatóink, és e nemes tábor egyik legkiválóbbja Viski Erzsébet. A még mindig csupán 21 éves tiszaújvárosi kajakos eddigi pályafutása során - írd és mondd, négy év alatt - összesen hat világbajnoki elsőséget gy?jtött (természetesen továbbra is Kőbán Rita a csúcstartó, aki 1986 és 1999 között nyert kilencet). Viskit a Zepter egy étkészlettel lepte meg, az ISM pedig a tányérbavalót fizette a Márványmenyasszony étteremben rendezett díszvacsorán, amelyen Deutsch Tamás sportminiszter ígéretet tett arra, hogy a kés és a villa után hamarosan jól megérdemelt jutalmukat is kézbe kaphatják az elmúlt tíz év legeredményesebb sportágának képviselői.

"Ilyen jó szezont azért csak szökőévenként vagy annál is ritkábban zár egy sportoló - mondja Viski Erzsébet, aki három poznani vb-első helyével megduplázta aranyérmei számát. - Hogy ezzel együtt én is tökéletesnek tartom-e ezt az évet?! Szerénytelenség lenne úgy fogalmazni, hogy nem, bár a kétszáz párosban szerzett bronzéremből szívesen kovácsoltunk volna legalább ezüstöt társammal, Dékány Kingával." A csapathajók tagjaként felettébb eredményes Viskit a férfi válogatott néhány tagja "szürke eminenciásnak" mondta a vb-t követő ünnepségen, ám a kajakos hölgy könnyedén riposztozhatott, elvégre bírálói csupán áhítozhatnak féltucat arany után...

Az olimpiai ezüstérmes tiszaújvárosi kajakos egyébiránt állítása szerint 1998-ban raktározott el még számos vízi csatára elegendő muníciót: "Akkor, a szegedi világbajnokságon, több tízezer magyar szurkoló előtt nyertem első aranyamat, és ez mindmáig feledhetetlen, pozitív élmény. Talán nem meglepő, hogy már most a jövő évi szegedi Európa-bajnokság futamaira gondolok: szeretnék végre újra hazai pályán győzni. Azt persze nem ígérhetem, hogy az ideihez hasonló csodát m?velünk, úgy hiszem, ezt megközelíteni is szép teljesítmény, felülmúlni pedig majdhogynem lehetetlen."

Viskinek talán az egyesbéli szereplés miatt lehet hiányérzete, ám ő - érthetően - elégedett a csapatmunkával elért sikerekkel: "Az együttes diadal ugyanolyan értékes, mint egy-egy szólókajakban szerzett érem - fejtegeti, ám elárulja, nem tett le a K-1-es karrierről: - A világ elitjéhez mérten még nem érzem magam versenyképesnek egyesben, ám a Fábiánné Rozsnyói Katalin vezette változatos edzések során olyan terhelést kapunk, hogy előbb-utóbb mindnyájan képesek vagyunk helytállni bármelyik hajóosztályban. Tizenkét fős csoportunkban az ifiből érkezettek is győzelemre törnek, és oly komoly a rivalizálás világbajnokok és feltörekvők között, hogy az egyesben teljesített kétezer méteres pályaevezések során néhány másodpercen belül siklunk a célba."

A kemény kajakos hölgy kis- és nagycsoportban is jól érzi magát, de a középsősökkel sem gy?lik meg a baja. A Számalk képzésén marketingmenedzsernek tanul, ám gyerekimádata nem engedte, hogy csak az üzleti szemlélettel ismerkedjen meg, és beiratkozott az ELTE óvodapedagógusi stúdiumára: "Három év múlva végzek, de valószín?leg nyomban akkor sem hasznosítom majd a diplomámat, ha abban az évben teljesül nagy álmom, és megszerzem első olimpiai bajnoki címemet."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Viski Erzsébet