FONTOS


 

Szabó Szilvia hajóval négyesben, autóval hatosban száguld
Poznanig száguldana

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.08.14
--------------------------------------------------------------------------------

Szabó Szilvia az egyik legelfoglaltabb kajakosunk. Miután Angyal Zoltán szövetségi kapitány a női szakág edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin kérésére kivételt tett a hölgyekkel, és feloldotta a korábbi korlátozást - miszerint a versenyzők az Eb-n csupán három számban állhattak rajthoz -, teendői bokrosodtak. A tiszaújvárosi Szabóra a jövő heti világbajnokságon immár négy szám teljesítése vár, ráadásul mindhárom hajónemben, egyesben, párosban és négyesben is nekidurálja magát. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünket azért ne féltsük, a júliusi milánói kontinensbajnokságon például háromból három számot nyert.

- Kajakosaink és kenusaink néhány napig labdarúgó-válogatottunkkal társbérletben használják a dunavarsányi edzőtábort. Nem zavarja a nagy jövés-menés?

- Egyáltalán nem - felete Szabó Szilvia. - Csak az ebédlőben látjuk egymást, ők utána balra indulnak, az edzőpálya felé, mi pedig jobbra, a vízhez.

- Azért egyvalami közös: mindkét csapat a németek ellen készül.

- Valóban a németek a fő riválisaink, ám ne feledjük, a világbajnokságon csatlakozik a milánói mezőnyhöz néhány erős tengerentúli rivális.

- Négy száma közül melyikben lehet a legnagyobb a konkurenciaharc?

- Egyiket sem emelném ki, ugyanis mindben felsorolhatnék öt olyan egységet, amelyiktől tarthatunk.

- Nem lehetne fordítva? Féljenek inkább ők a mieinktől...

- Jobb az óvatosság, semmit sem szeretek előre elkiabálni. Természetesen tudom, hogy mit vár el tőlem Kati néni, és azt is, mire számítok magamtól, de ezt nem akarom elárulni.

- A parádés Eb-szereplés után feltehetően nem akarja alábbadni.

- Remek mezőny indult Milánóban, ám a poznani világbajnokságon, ha lehet, még nagyobb csata várható. Az ausztrálok és a kanadaiak egyaránt jók, habár nem tudom, hogy az utóbbiak közül a tavaly esélyesnek kikiáltott Caroline Brunet valóban abbahagyta-e a versenyzést, vagy csak csendben készült valahol a folytatásra. Végül ne feledkezzünk el a már említett németekről sem: ők néhány hét alatt is képesek felpörögni.

- Ön is úgy látja, hogy Birgit Fischer végleges partra szállása kissé visszavetette őket?

- Lélektanilag valóban nagy előnyt jelentett nekik az olimpián, hogy Fischer vezényelte a párosukat és a négyesüket, de előbb-utóbb náluk is jelentkeznek új sztárjelöltek.

- Óriási presztízsharc feltehetően az olimpiai programban szereplő ötszáz méteres számokban várható, avagy tévednék?

- Szerintem csak a sajtó hangsúlyozza azt, hogy az egyik vagy a másik szám ötkarikás futam. Számomra minden versenyszám egyformán fontos, minthogy ugyanannyit kell dolgozni valamennyi sikerért. A negyedik számom, a vébé m?sorára csupán az idén felkerült K-4 1000 méter - amelyre Dékány, Bóta és Viski társaságában készülök - például az egyik legkeményebb döntőnk lehet.

- Párosban ez évben különvált Kovács Katalintól. Kezdetben nem bánta, hogy új partnerhez kell alkalmazkodnia?

- A felkészülés során nincsenek állandó párok: tavaly is több egységben ültem, mígnem Katival indulhattam az olimpián. Idén elfogadtam, hogy ő immár egyesben próbálja ki magát. Bóta Kingával ráadásul gyorsan összhangba kerültünk.

- Vele már Athénig tervez?

- A győzelmek idején csakis a folytatásra gondolhatunk, de három év alatt oly sok minden történhet, hogy erről még nem lehet felelősséggel nyilatkozni. Mi persze igyekszünk - lendületesen közlekedünk szárazon és vízen.

- Szárazon?!

- A közelmúltban kaptam egy hatsebességes, sárga Fiat Punto Sportingot. Szeretek a legmagasabb fokozatba kapcsolni.

- A vb után visszavesz majd a tempóból?

- Nagyon is. Legalább egy hétre elmegyek a spanyol tengerpartra, és a legmegterhelőbb mozgás az lesz, ha lapozok egyet a kezemben lévő könyvön.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes
  Szabó Szilvia