FONTOS


 

Kőbánék három kilóval jobbak a világnál
Az arany négyesnek nem nyolc
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2000.02.11
--------------------------------------------------------------------------------

Fölösleges szemérmességnek nyoma sem volt a világbajnok női kajak négyes sajtótájékoztatóján: a szégyenlős magyar támogatói hagyományokkal szakítva, kerek perec közölték -- a célprémiumokkal együtt nyolcmillió forinttal segíti Kőbán Rita, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet olimpiai felkészülését a Tiszai Vegyi Kombinát. Immár illendő TVK Arany Négyesként emlegetni a csapatot, amelynek szószólója, Kőbán Rita sem köntörfalazott: "Együttműködésünk jelképes, tudniillik ez egy olyan vállalat, amely az Európai Unió legszigorúbb környezetvédelmi normáit betartva, tisztán dolgozik, a kajak négyes pedig hasonlóképp világszínvonalú eredményt produkálva, tisztán készül."

A hölgyek elsősorban épp a felkészülésre fordíthatnak hatmillió forintot, sydneyi dobogós helyezésük pedig aranyérem esetén további kétmilliót ér. Vágyakozásunkkal ellentétben, ám ismételten Kőbán mondókájára hivatkozva -- "Én is veszítettem már el olimpiai aranyat tíz centivel, s persze nyertem is annyival" -- rögzítjük: a második hely egy, a harmadik félmilliót kóstálna. A tavaly összeállt, s a milánói vb-n -- 200 és 500 méteren -- rögvest két aranyérmet szerző csapat számára a legjobbkor érkezett a segítség: egy hónap múlva indulnak a válogatottal ausztráliai edzőtáborozásra, s nem várhatják, hogy minden támogatást a szövetségtől, illetve a MOB-tól kapjanak meg.

"Egyszerűen hétköznapi kiadásokra fordítjuk majd a pénzt: ha kell, felszerelést veszünk, vagy álljuk a külföldi felkészülés alatt felmerülő költségeinket" -- mondta Viski Erzsébet. A kedvező bejelentéssel természetesen a lányok korántsem értek révbe, sebaj, így legalább a nyugodt körülmények közepette sem veszíthetik el motiváltságukat. Hiába van ugyanis pénzük az utazásra, a nyári válogató versenyeken akár még ők is lemaradhatnak a szeptemberben Sydneybe tartó repülőjáratról. Jóllehet, ennek csekély a valószínűsége, különösen úgy, hogy már most három kilogrammal jobbak a világnál.

Íme a magyarázat, Kovács Katalin tolmácsolásában: "Tavaly a világbajnokság előtt három héttel kaptuk meg az új négyes hajónkat. Nagyon büszkék voltunk rá, s a győzelem után is azok vagyunk, ám utólag bevallhatjuk, a rajt előtt kiderült egy kis turpisság. A hajók hitelesítését végző szakértő árulta el, férfi csapatok részre gyártott kajakkal versenyzünk, ami mélyebb és mellesleg három kilóval nehezebb, mint egy kecses, női hajó."

Elképzelhető, hamarosan ezt az apró (...) terhet is leveszik a vállukról. A szövetség ugyanis új, külhoni gyártású hajókat rendelt, amelyek a napokban érkeznek meg Magyarországra.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes