FONTOS


 

A kajakos lányok megkezdik az alapozást
Szabó Szilvia és a futás

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: MKKSZ, 2001.10.18
--------------------------------------------------------------------------------

A Bécs-Budapest szupermaratoni futóverseny utolsó, 2,5 kilométeres szakaszán az idei év világ- és Európa-bajnok sportolói is csatlakoznak a részvevőkhöz. A kajak-kenut népes csapat fogja képviselni, a 2001-es világversenyekről ugyanis 24 versenyző tért haza aranyéremmel. Rajthoz áll Szabó Szilvia, az év legsikeresebb kajakosa is, akinek néhány hét múlva már hosszabb távokat kell teljesítenie. Novemberben kezdődik a téli alapozás, melynek programja: úszás, erősítés és persze futás.

“Bízom benne, hogy a 2,5 kilométert nem vágtázva kell majd megtenni, ugyanis nem igazán szeretek futni" - mondja a versenyző, aki az idei Eb-ről és vb-ről egyaránt három aranyéremmel tért haza. Csapattársaival jelenleg edzőjük felügyelete nélkül végzik a munkát, Kati néni csak a heti edzésadagot írja elő, a többit a lányokra bízza. Szabó Szilvia azt mondja, most is ugyanúgy végrehajtják a munkát, mint amikor az edzőjük is jelen van: “Akár erősítésről, akár futásról van szó, ilyenkor is hajtjuk egymást". A kellemes időnek köszönhetően a lányoknak evezésre is van lehetőségük, de novembertől már valóban az alapozásé lesz a főszerep. Jövő hónapban kétszer tíz napos edzőtáborozásra utaznak Tiszaújvárosba, ahol úszás, erősítés és futás várja őket. Utóbbiból alkalomtól függően 10-15 kilométert kell majd teljesíteniük naponta.

Szilvia azt mondja, sikerei semmilyen változást nem jelentettek a csapaton belül, most is ugyanolyan jó közösségként végzik a munkát, mint korábban. Már most foglalkoztatja, hogy jövőre milyen egységeket célozzon meg, az viszont csak tavasszal, a következő vízre szálláskor fog kiderülni, hogy mely hajókra érdemes koncentrálnia. Mégis van min gondolkodnia, hiszen az idei versenyeken úgy tűnt, Szabó Szilvia egyesben, párosban és négyesben is eredményes. A versenyző szerint: “sok minden függ attól, hogy milyenek lesznek a válogatási elvek, és attól is, hogy Kati néni mit gondol. Ő pontosan látja, hogy milyen egységekben lehet eredményes valaki, hol tudja leginkább kamatoztatni a tehetségét." Persze ahhoz, hogy a sikerek folytatódjanak, a tehetség mellett arra is szükség van, hogy a versenyzők minél több versenyen állhassanak rajthoz. Szilvia bízik benne, jövőre nem lesznek olyan anyagi problémák, amelyek miatt idén nem tudtak Világkupa futamokra és egyéb külföldi regattákra utazni. Úgy gondolja, hasznos lenne, ha a vb és Eb előtt jobban megismerhetnék a nemzetközi mezőnyt.

Fotó: Takács László
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes
  Szabó Szilvia