FONTOS


 

Női kajakegységek: tavasszal
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: MKKSZ 2001.01.11
--------------------------------------------------------------------------------

Egyelőre még semmi sem biztos, majd tavasszal dől el a női kajak-egységek sorsa - mondja Fábiánné Rozsnyói Katalin, a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Kőbán Rita alkotta olimpiai ezüstérmes négyes, és a szintén második helyezett Szabó-Kovács páros edzője. Sydney után Kőbán távozott az egységből, azóta legtöbbször Bóta Kinga neve merült fel a kvartett új tagjaként. Pontosabban régi-új tagjaként, hiszen korábban nyert már Európa-bajnokságot is a lányokkal.

Bóta Kinga
a régi-új csapattag
Az új női egységekkel kapcsolatban azonban még csak találgatni lehet, ugyanis több tehetséges versenyző is dolgozik Fábiánné Kati néni kezei alatt. Ráadásul most előnyben vannak azok, akik nem vettek részt az ötkarikás játékokon, hiszen ők hamarabb elkezdték az alapozó munkát, mint az olimpikonok, akik az edző szerint most szenvednek igazán a Sydney után joggal megérdemelt pihenő miatt.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az idei olimpiai megzavarta a hagyományosan októbertől készülő kajakosokat, pontosabban az olimpián részt vett versenyzőket, ugyanis nekik jóval tovább tartott a versenyidőszak, nem volt idejük pihenésre. Így nem csoda, hogy amikor rövid szünet után novemberben elkezdték az alapozó munkát, le voltak maradva azoktól, akik a korábbi években megszokott időrendben kezdték az edzéseket.

Kovács Katalin - Szabó Szilvia - Viski Erzsébet - Kőbán Rita
Rég volt, szép volt

Az idei versenyszezonban változást jelent, hogy az 1000 méteres négyessel bővült a női kajakszámok sora, ez pedig Kati néni szerint újabb lehetőségeket ad arra, hogy különböző egységeket próbáljon ki. Hangsúlyozta, nincs kivételezés, csak a tudás számít, és a taktikai fegyelem betartása, ha valaki nem tartja magát ehhez, biztos lehet benne, lesz mögötte valaki, aki képes lesz rá. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a lányok nincsenek jóban egymással, egyszerűen arról van szó, hogy riválisai, ellenfelei egymásnak, és ezzel tisztában is vannak. Vízreszállás legközelebb március első heteiben várható, addig maradnak az alapozó edzések, ez alatt - Kati néni szerint - olimpiai érmeseink is biztosan be tudják hozni lemaradásukat.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes